Eiffel-torni, Notre Dame, Louvre ja muut Pariisin nähtävyydet

Page author

kirjoittanut Hertz - 22 March 2022

Eiffel-torni, Notre Dame, Louvre... Pariisi lumoaa lukuisilla nähtävyyksillään. Ikoniset arkkitehtuurin helmet, museot ja muut Pariisin nähtävyydet sekä kaupungin ruoka- ja viinikulttuuri vetävät Pariisiin miljoonia matkailijoita joka vuosi.

Pysähdy Pariisin tunnetuimmalle maamerkille, Eiffel-tornille

Pariisin – ja ehkä koko Ranskan – tunnetuin nähtävyys, korkeuksiin kurkottava Eiffel-torni valmistui vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn. Eiffel-tornin suunnitteli arkkitehti Gustaf Eiffel, ja sitä pidettiin arkkitehtuurin ihmeenä heti valmistumisestaan saakka.

Eiffel-tornia on korjattu ja kehitetty jatkuvasti, jotta torni kykenee vastaanottamaan miljoonat vierailijat joka vuosi. Hissit vievät matkailijat toiseen tai kolmanteen kerrokseen, joista avautuvat huikeat maisemat kaupungin yli. Kerroksista löytyy sekä lahjatavaraputiikkeja että ravintoloita samppanjabaareista Michelin-tähden omaavaan Jules Verne -ravintolaan, jossa huippukokki Frédéric Anton loihtii sekä lounaita että maistelumenu-elämyksiä. Eiffel-tornia kannattaa myös ihailla etäältä; ilta-aikaan syttyvät tornin välkehtivät valot, jotka luovat taianomaisen kokemuksen.

Ihaile Notre Damen katedraalia

Pariisin neljännellä asuinalueella sijaitseva Notre Damen katedraali tarkoittaa ranskaksi ”Meidän ladyämme”. Pääasiassa goottilaista tyyliä edustava Notre Dame on tunnettu patsaistaan ja värillisistä lasi-ikkunoistaan, ja katedraali edustaa aiemmin Pariisissa vallinnutta roomalaisarkkitehtuuria yksinkertaisempaa tyylisuuntaa.

Notre Damea rakennettiin 1200-luvulta 1500-luvulle. Katedraali on sittemmin kärsinyt useita vaurioita, muun muassa Ranskan vallankumouksen aikaan. Katedraali kärsi keväällä 2019 vakavasta tulipalosta, jonka seurauksena suuri osa sen tornista ja kattorakenteesta sekä uruista tuhoutui. Ranskan suurimmat urut säilyivät kuitenkin lähes vahingoittumattomina, ja Notre Damen katedraalin kunnostustöiden arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan keväällä 2024.

Uppoudu Louvren museoon

Ranskan kuninkaiden aikanaan asuttama palatsi, Louvren museo, pitää sisällään yli 38 000 taideteosta. Louvren valtava kokoelma käsittää taidetta Välimerta ympäröivistä sivilisaatioista, islamin rikkaasta kulttuurista sekä länsimaista taidetta keskiajalta 1800-luvulle saakka.

Louvressa on useita siipirakennuksia, joiden suurissa saleissa ja korkeilla käytävillä voisi kulkea päiväkausia. Museovierailu kannattaakin suunnitella etukäteen. Louvre on kuratoinut neljä erilaista teemareittiä, kuten ”Louvren mestariteokset” ja ”Matka Niiliä pitkin”, jotka vievät vierailijan salista toiseen teemaa noudattaen. Mestariteokset-reitti esittelee muun muassa muinaiset mestariteokset kuninkaallisesta kokoelmasta, antiikin Kreikan patsastaidetta ja italialaisia seinäfreskoja.

Samoile Versaillesin saleissa ja puutarhassa

Versaillesin palatsi on yksi Ranskan 1600-luvun taiteen suurimmista saavutuksista. Palatsi oli ensin Ranskan kuningas Ludvig XIII:n metsästyspaviljonki, jonka hänen poikansa Ludvig XIV muutti ja laajensi, kun Aurinkokuningas toi hovin ja hallituksen Versaillesiin vuonna 1682.

Ranskan kuninkaat asuttivat Versaillesin palatsia Ranskan vallankumoukseen saakka. Vuonna 1837 palatsi muutettiin Ranskan historialliseksi museoksi. 1900-luvun alussa Versaillesin keskiosa remontoitiin vastaamaan sitä, miltä palatsi näytti kuninkaiden aikana. Nykypäivänä palatsissa on yli 2300 huonetta, yli 60 000 taideteosta ja se antaa kattavan kuvan sekä Ranskan historian että taiteen kehityksestä ja hovin elämästä. Palatsia ympäröivät puisto ja puutarhat sekä metsäalue pikkupuistoineen kätkevät sisäänsä patsaita, suihkulähteitä ja kasviloistoa.

Laskeudu Pariisin katakombeihin

Pariisin katakombien historia ulottuu 1700-luvun loppupuolelle, jolloin kaupungin viranomaiset päättivät hyödyntää Tombe-Issoirin kalkkikivilouhoksina syntyneitä luolia hautoina, koska osa kaupungin hautausmaista oli muuttunut terveysriskeiksi. Luita siirrettiin eri hautausmailta vuoteen 1814, jolloin katakombit avattiin suurelle yleisölle. 

20 metriä maan alla sijaitseviin katakombeihin laskeudutaan portaita pitkin, ja kierros on noin 1,5 kilometrin pituinen. Katakombien perustamisen aikaan luut järjestettiin huolellisesti seiniin louhoksen täyttöjärjestelyn mukaisesti. Katakombien julkisivun riveillä vuorottelevat sääriluut ja pääkallot – loput luut kasattiin seinän taakse. Maanalaisen reitin varrella on myös antiikin ja egyptiläisen tyylin muurausmonumentteja, kuten doorilaisia pylväitä, alttareita ja hautoja.

Heittäydy Disneylandin maailmaan

Disneyland Paris sijaitsee noin 30 kilometriä Pariisista itään. Vuonna 1992 avattu Paris Disneyland kattaa kaksi huvipuistoa, hotelleja, Disney Nature Resorts -alueen, ostos- ja ravintolakeskuksen sekä golfkentän.

Pariisin Disneyland on Euroopan vierailluin huvipuisto. Disneyland Park -puistossa voivat seikkailla sekä perheen pienimmät että aikuiset. Puistossa voi muun muassa hypätä puistoa kiertävään höyryjunaan, astua Prinsessa Ruususen linnaan, tavata Mikki Hiiren ja nauttia vinhan vauhdin pyörteistä Liisa Ihmemaasta tutun Hatuntekijän teekupeissa. Disneyland Parkin lisäksi Walt Disney Studios Park -puistossa voi sekä hurvitella huvipuistolaitteissa että uppoutua tunnettujen Disney- ja Pixar-elokuvien maailmaan 4D- tai live-esityksissä.

Ranskalainen keittiö tarjoaa kulinaristisia elämyksiä

UNESCO on tunnustanut ranskalaisen gastronomisen aterian osana ihmiskunnan aineetonta kulttuuriperintönä. Tekniikka, kauden raaka-aineet ja huomion kiinnittäminen ruokailukokemuksen yksityiskohtiin ovat ranskalaisen keittiön pääelementtejä.

Yksi tunnetuimmista ranskalaisen keittiön klassikoista on burgundinpata, jonka reseptin maailmankuulu ranskalaiskokki Auguste Escoffier kirjasi ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa. Burgundinpadan resepti kumpuaa kuitenkin jo keskiajoilta, ja alkuperäiseen reseptiin kuului suuren lihakimpaleen ruskistaminen ja tämän jälkeen hidas kypsentäminen burgundinviinissä.

Ranskalaisen keittiön klassikoihin kuuluu myös muun muassa bouillabaisse. Bouillabaissen kalapadan kehittivät alun perin Marseillen alueen kalastajat, jotka valmistivat mausteista mereneläväkeittoa saaliistaan. Nykyisin klassikosta tarjoillaan erilaisia versioita, kuten yhden padan bouillabaisse taikka tomaattisen ja mausteisen liemen tarjoileminen rapean patongin kera alkuruokana ja kalan tarjoaminen pääruokana. Klassisen keittiön ystävien kannattaa kokeilla myös kukkoa viinissä ja quiche lorraine -piirasta.