Granada lumoaa värikkäällä kulttuurihistorialla ja huikealla vuoristolla

Page author

kirjoittanut Hertz - 14 August 2023

Sierra Nevada -vuorten juurella, Darro- ja Genil -jokien välissä levittäytyy itäisen Andalusian kiehtovin kaupunki. Granada pursuaa Espanjan historiaa, arkkitehtuuria ja kulinaarisia elämyksiä vailla vertaa. Kokosimme alle Granadan upeat nähtävyydet ja vierailun arvoiset alueet.

Alhambran palatsi

Granadan kaupungin länsipuolella, Darro-joen rannalla kohoaa kaupungin tunnetuin nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde, Alhambran palatsi. Alhambran historia ulottuu 800-luvulle, jolloin paikalla seisoi sotilaslinnoitus. Kesti kuitenkin muutaman vuosisadan, kunnes Alhambrasta tuli kuninkaallinen asumus Nasrid-dynastian aikana 1200-luvulla. Espanjassa elettiin tuolloin maurikuninkaiden aikaa, ja Alhambrasta muodostuikin islamilaisen lännen suurin poliittinen ja aristokraattinen keskus.

Alhambran palatsia rakennettiin useiden kuninkaiden aikana, ja siihen kuuluu kauniita suorakaiteen muotoisia sisäpihoja, lukuisia suihkulähteitä sekä Nasrid-rakennukset, jotka toimivat hallitsijoiden ja heidän palvelijoidensa asuinrakennuksina. Kuningas Mohammed III rakennutti palatsiin muun muassa julkisia kylpylöitä ja moskeijan, jonka paikalla on nykyisin Pyhän Marian kirkko. Palatsin vanhin rakennus on Alcazaban linnoitus, ja yksi merkittävimpiä rakenteita on La Vela -torni, josta avautuvat huikeat näkymät Alhambraan. Palatsin kuuluisimmalla aukiolla Leijonien patiolla seisoo 12 leijonapatsasta, jotka heittävät vesisuihkuja pation keskellä levittäytyvään suihkulähteeseen. Valkoinen marmorisuihkulähde on yksi merkittävimpiä islamilaisen arkkitehtuurin helmiä. Pelkissä palatsin pinnoissa riittää runsaasti ihailtavaa; seinät on päällystetty kauniilla ja runsaalla keramiikalla sekä rappauksella, ja monissa päällysteissä on upeasti veistettyjä puukehyksiä.

Generalife

Alhambran palatsin kupeessa sijaitseva Generalife on paikka, jonne kuninkaat vetäytyivät palatsista halutessaan rentoutua ja nauttia vapaa-ajasta hallintorakennusten ulkopuolella. 1200-luvulla rakennettu Generalife koostuu kahdesta rakennusrivistä, joita yhdistää Patio de la Acequia -patio, eli Katselupatio. Generalifen alkuperäisestä muodosta ei ole tarkkaa tietoa, koska rakennuksia on restauroitu ja muutettu maurien hallintoajan päättymisen jälkeen, kun rakennusten kunto heikkeni merkittävästi.

Verrattuna Alhambraan Generalife on vaatimaton ja pieni. Sitä ympäröivät hedelmätarhat ja puutarhat, joita todennäköisesti hyödynnettiin jo Nasridin aikakaudella hedelmien toimittamiseksi Alhambraan. Vanhin hedelmätarha on nimeltään Huerta Colorá, ja se on ainoa hedelmätarha, joka on säilynyt ehjänä ajan kuluessa. Patio de la Acequia -pation kanaalissa lepäävät vedet, jotka virtaavat Sierra Nevada -vuorilta. Veden äänillä oli myös merkittävä tarkoitus kuninkaiden aikana: estää vieraita tai ohikulkijoita salakuuntelemasta hovin jäsenten keskusteluita.

Sierra Nevada

Itäisessä Andalusiassa, Granadan ja Almerían alueella kohoavat Manner-Espanjan korkeimmat huiput. Sierra Nevadan vuoret, joet ja purot levittäytyvät noin 90 kilometrin alueella. Sierra Nevadan vuoristoon kuuluu 15 vuorta, jotka kohoavat yli 3000 metriin. Vuoriston alarinteillä avautuvat vehreät niityt, tammilehdot ja mäntymetsät rytmittävät rinteitä ylös noustessa. Mitä korkeammalle vuoristossa matkaa taittaa, sitä karummaksi ja kylmemmäksi maisemat muuttuvat. Alueella elää muun muassa vuoristovuohia, villisikoja, sivettejä ja mäyriä sekä useita erilaisia lintuja, kuten merikotkia ja taivaskorppikotkia.

Sierra Nevadan vuoristossa voi nauttia erilaisista aktiviteeteista; alueella on 25 merkittyä kävely- ja vaellusreittiä, 13 erityistä pyöräilyreittiä, useita hiihtokeskuksia vaihtelevine rinteineen ja hisseineen sekä hotelleineen. Sierra Nevadan kansallispuiston hiihtokeskukset sijaitsevat vain puolen tunnin ajomatkan päässä Granadan kaupungista, rinteitä on yhteensä 110 kilometriä ja ne kohoavat yli 1200 metriin. Lisäksi Sierra Nevadaa ja sen huippuja on mahdollista tutkia ratsastamalla, vaihtoehtoja on aloittelijoiden kursseista pidempiin maaseudun tai vuoristojen päiväretkiin.

Granadan katedraali

Granadan vanhan kaupungin keskustassa seisoo Granadan katedraali. Gootti-, renessanssi- ja barokkityyliä edustavan katedraalin rakennustyöt alkoivat vuonna 1518. Rakennustyöt kestivät yli 180 vuotta ja suunnittelua johtivat useat arkkitehdit, jotka kaikki jättivät jälkensä katedraalin. Lähes kahden vuosisadan rakennusajasta huolimatta katedraali ei ole täysin valmis; siihen suunniteltiin kaksi 80 metriä korkeaa tornia, mutta vain toinen torneista on puoliksi valmis.

Katedraalin tornin puoleinen julkisivu on pitkälti sen viimeisen arkkitehdin, paikallisen Alonso Canon käsialaa, ja se edustaa barokkityyliä. Katedraalin toinen arkkitehti, Diego Siloam suunnitteli viisi keskilaivaa tavanomaisemman kolmen sijaan ja pyöreän Capilla Mayorin eli pääkappelin. Kauniissa kappelissa on osa katedraalin tärkeimmistä taideteoksista, kuten kuvanveistäjä Pedro de Menan kuningas Ferdinandin ja kuningatar Isabellan muotokuvat.

Albaicín

Granadan kaupunkiin kätkeytyy kiehtova alue, kaupungin vanhin naapurusto ja entinen arabialainen kaupunginosa Albaicín. Kiemurtelevat mukulakivikadut, kalkitut talot ja jasmiinilta tuoksuvat aukiot sijaitsevat rinteessä Darro-joen rannalla, Alhambran palatsin toisella puolella. Albaicín korkeimmalta kohdalta, Mirador de San Nicolasín aukiolta avautuvat Alhambran ja Sierra Nevadan vuoristomaisemat. Jos paikalle sattuu lauantaiaamuna, voi nauttia kirpputorivilinästä Plaza Larga -aukiolla, joka on naapuruston kaunein. Albaicínissa sijaitsee myös elegantti maurityyliä edustava palatsi, Palacio de Dar al-Horra, Rehellisten koti. Palatsi oli aikanaan sulttaana Aixan, maurien viimeisen kuninkaan Mohammed XII äidin asumus.

Granada on tunnettu tapas-kulttuuristaan, ja Albaicínissa ollessa kannattaa ehdottomasti istahtaa nauttimaan paikallinen olut tai huokea ja laadukas viinilasillinen La Fragua -baariin – juoman ostaessaan pöytään kannetaan useita erilaisia tapas-annoksia, ja samalla voi seurata naapuruston vilkasta katuelämää, jota La Fragua vetääkin puoleensa.