Keskiaikainen Praha valloittaa Vltava-joella, silloilla ja olutkulttuurilla

Page author

kirjoittanut Hertz - 14 September 2022

Alkusyksy ja kevät ovat loistavin aika matkustaa Prahaan. Huikea jokivarsi, historia sekä tšekkiläinen olut tekevät Prahan kokemuksesta unohtumattoman.

Vltava-joki

Tšekin pääkaupunki Prahan sydän on Vltava-joki, jonka ympärille kaupunki on kehittynyt viimeisen tuhannen vuoden ajan. Joen toisella puolella, Prahan linnan kupeessa levittäytyy pittoreski Malá Stranan alue ja toisella puolella Prahan vanha ja uusi kaupunki. 

Prahan sää suosii erityisesti alkusyksystä, ja Vltavan upeasta jokivarresta kannattaa nauttia istahtamalla sen joenvarrella sijaitsevien ravintoloiden terassille. Yksi Prahan tasokkaimpia ravintoloita, Kampa Park, seisoo Kaarlen sillan kupeessa Kampa-saarella, ja listalta löytyy muun muassa tuoretta kalaa ja äyriäisiä, riistaa sekä paikallisia liharuokia. Kansainvälisen sekä paikallisen keittiön sesonkiantimia ja huikeat maisemat Vltava-joelle tarjoaa Mlynec-ravintola Novotneho Lavka -kadulla vanhassa kaupungissa. Vltavasta kannattaa myös ehdottomasti nauttia joella lipuen, ja se onnistuu esimerkiksi lukuisilla jokiristeilyillä, joilla vallitsee taianomainen tunnelma erityisesti ilta-aikaan.

Kaarlensilta

Vltava-joen varret yhdistää Kaarlensilta, joka on ehdottomasti Prahan tunnetuin maamerkki. Keisari Kaarle neljäs rakennutti sillan vuonna 1357 sen jälkeen, kun paikalla aiemmin seissyt silta tuhoutui tulvien seurauksena reilu vuosikymmen aiemmin. Kaarlensillan rakennusta johti kuulu tšekkiläis-saksalainen arkkitehti Peter Parler, ja sillan rakennus kesti lähes puoli vuosisataa.

Reilut 500 metriä pitkä ja 13 metriä korkea Kaarlensilta seisoo 15 pilarilla. Silta on erityisen tunnettu sen upeista goottilaistorneistaan sillan molemmissa päissä sekä sen lukuisista patsaista ja hohtavista lampuistaan. Yksi Kaarlensillan tunnetuimpia patsaita on Jan Nepomuckýn, Tšekin tunnetuimman pyhimyksen patsas. Legenda kertoo, että Nepomuckýia kidutettiin, koska hän kieltäytyi paljastamasta kuningattaren tunnustamaa syntiä. Vincent Ferrerin ja Procopiuksen pyhimysten patsasryhmä on puolestaan sillan merkittävin patsastaideteos.

Astronominen kello

Prahan vanhankaupungin raatihuoneen seinässä komeilee Prahan astronominen kello. Kello otettiin käyttöön vuonna 1410, ja on yksi maailman vanhimmista astronomisista kelloista, joka on edelleen mainiossa kunnossa. Joka vuosi noin 700 000 matkailijaa ihastelee kellon lyöntejä.

Astronomiseen kelloon kuuluu kolme osaa: astronominen kartta, apostoleja esittävä, kerran tunnissa liikkuva kellopeli ja kalenteri, jonka yläreunan nuoli osoittaa kuluvaa päivää, kuukautta sekä eläinradan symbolia. Astronomista kelloa ympäröivät neljä patsasta, joiden tarkoitus oli ilmentää aikansa uhkakuvia. Peiliin katsova mies kuvaa turhamaisuutta, rahapussin kantaja ahneutta, luuranko kuolemaa ja turkkilaismies vääräuskoisuutta, ja hahmot liikkuvat tasatunnein. Lisäksi kelloa ympäröivät neljä muuta hahmoa: astronomi, kronikoitsija, filosofi ja enkeli.

Apostolien liikkuva paraati on mahdollista nähdä vanhankaupungin aukiolta. Raatihuoneeseen voi myös ostaa pääsylipun, jonka myötä astronomista kelloa voi ihailla tornin kappelista.

Tšekkiläinen olutkulttuuri

Prahassa ei voi vierailla maistamatta kuulua tšekkiläistä olutta. Kaupungissa onkin yli 30 olutpanimoa, joista osan historia ulottuu vuosisatojen taakse.

Yksi vanhimmista olutpanimoista, U Fleků, on pannut olutta yli 500 vuotta. U Fleků -panimoravintolassa kannattaa nauttia tummasta oluesta sekä tšekkiläisen keittiön herkuista. Myös U Medvídků -olutpanimon juuret ulottuvat kauas; Jan Medvídek perusti panimon vuonna 1466. U Medvídků -panimo on tunnettu siitä, että se valmistaa suodattamatonta olutta ainoastaan luonnollisista raaka-aineista, ja olut fermentoituu puutynnyreissä. Panimoravintolasta löytyy myös maan vahvin olut, tumma lager nimeltä Speciál XBEER 33°

Luostaripanimot ovat Prahan erityisilmiö. Tšekin vanhin panimo Břevnov on pannut olutta vuodesta 993. Paikalla kannattaa vierailla luostarin kauniissa puutarhassa, jonka jälkeen istahtaa tuopilliselle Břevnov Benedict -olutta luostarin tavernassa. Oluen todellisen ystävän kannattaa suunnata Pivo a párek   -olutmaisteluravintolaan, jossa on laaja valikoima niin paikallisia hana- kuin pullo-oluita, joita tarjotaan erinomaisten paikallisten leikkeleiden kera.