Kulttuurin ja urheiluhistorian Montreal

Page author

kirjoittanut Hertz - 18 October 2023

Vieux-Montréal, kasvitieteellinen puutarha, historialliset yliopistot ja olympiahistorian havina. Quebecissa sijaitsevassa Montrealissa voi nauttia myös useista museoista sekä kulinaarisista elämyksistä.

Montrealin nähtävyydet – historiaa, puutarhoja ja taidetta

Vieux-Montréal, eli Vanha Montreal on kaupungin historiallinen keskusta. Kapeiden kujien ja vanhan arkkitehtuurin kaupunginosa huokuu eurooppalaista tunnelmaa. Vanhassa kaupungissa voit piipahtaa muun muassa Montrealin Notre Damen basilikaan, upeaan goottilaiseen kirkkoon. Basilika edustaa uusgoottilaista arkkitehtuuria, ja rakennus valmistui vuonna 1829. Kirkon värikästä ja vivahteikasta sisustusta pidetään yhtenä maailman dramaattisimmista, ja se on yksi uusgoottilaisen arkkitehtuurin mestariteoksista. Kirkossa on satoja puukaiverruksia ja useita uskonnollisia patsaita. Lisäksi kirkon pyhäkön seinillä olevat lasimaalaukset eivät esitä uskonnollisia kohtauksia, vaan Montrealin uskonnollista historiaa.

Montrealiin kätkeytyy myös Jardin Botanique de Montréal, eli Montrealin kasvitieteellinen puutarha, joka on yksi maailman suurimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Siellä voit samoilla useissa erilaisissa kasvihuoneissa ja puutarhoissa, kuten japanilaisessa puutarhassa sekä perhoshuoneessa.

Musée des Beaux-Arts, Museum of Fine Arts -museo tarjoaa runsaasti ihailtavaa taiteen ystäville. Vuonna 1860 perustettu Montrealin Museum of Fine Arts on Kanadan suurin taidemuseo, joka esittelee Quebecin ja Kanadan kulttuuriperintöä sekä kansainvälistä taidetta kriittisestä ja kulttuurien välisestä näkökulmasta. Se kattaa yli 45 000 maalausta, veistosta, graafista taideteosta, valokuvaa, multimediainstallaatioita ja taide-esinettä antiikin ajoilta nykypäivään. Museo on jaettu viiteen paviljonkiin, ja se sisältää yli 80 näyttelygalleriaa, Bourgie-konserttisalin, auditorion ja elokuvateatterin sekä museoputiikin. Ulkona avautuu veistospuutarha, jossa seisoo 22 veistosta kansainvälisiltä taiteilijoilta.

Montrealin yliopistomaailman helmet

Monikulttuurinen Montreal on useiden yliopistojen kaupunki. Tunnetuimmat niistä ovat McGill University ja Concordia University.

McGill Universityn historia ulottuu yli 200 vuoden taakse, ja se on yksi maailman johtavia yliopistoja. Yliopistossa on opiskelijoita yli 150 maasta, ja kansainväliset opiskelijat muodostavat kolmanneksen sen opiskelijoista. McGill Universityn opiskelijat ovat voittaneet enemmän kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja kuin yhdenkään muun Kanadan yliopiston opiskelijat – ja yliopisto painottaa filosofiansa olevan: ”Kaikki ideat on tehty haastettaviksi.” McGill Universitysta saivat alkunsa koripallo ja jääkiekko, ja siellä kehitettiin Archie, maailman ensimmäinen internetin hakukone.

Concordia University on nuori kansainvälinen yliopisto, joka perustettiin vuonna 1974 Loyola Collegen ja Sir George Williams Universityn yhdistyttyä. Concordia Universityssä opiskelee lähes 50 000 opiskelijaa, ja sen kaksi kampusta sijaitsevat Quartier Concordia -naapurustossa Montrealin keskustassa ja Notre-Dame-de-Grâce -asuinalueella. Concordia University on tehnyt pioneerityötä useilla aloilla; yliopistoon muun muassa perustettiin 1970-luvulla Kanadan ensimmäinen feministiseen tutkimukseen keskittyvä yksikkö ja 1980-luvulla Concordia aloitti Azrieli Holocaust Collection -kokoelman keräämisen; kokoelma on Kanadan kattavin holokaustitutkimuksen kokoelma sisältäen 8 500 nimikettä, harvinaisia kirjoja ja popkulttuuriesineitä.

Formuloita ja olympiahistoriaa

Vuoden 1976 kesäolympialaiset pidettiin Montrealissa, jonne rakennettiin Olympiakaupunki, the Olympic City. Olympic Cityn oli tarkoitus täydentää pienempiä urheilukenttiä, stadioneita, uimahalleja ja urheilukeskuksia kisojen järjestämisessä. Uusi upea Olympic City ja sinne kohonnut Olympic Park nousi olympialaisten keskiöön paitsi kokonsa myös merkittävien tapahtumien vuoksi; lähes kolmannes kaikkien lajien finaaleista järjestettiin Olympic Parkissa. Se erottui joukosta myös alueiden ja rakennusten harmonisuuden vuoksi, koska se yhdisti stadionin, uima-altaan, velodromin, kentät ja metroasemat sekä kävelykadut ja Pierre-Charbonneau Centerin ja Maurice-Richard -areenan.

Olympic Parkissa on mahdollista paitsi harrastaa, myös tutustua puiston erilaisiin kohteisiin, kuten Le Sifflet’een, eli Huilu-tunneliin. Le Sifflet yhdisti olympialaisten aikaan Pierre-Charbonneau Centerin 400 metrin rataan. Sitä pidetään nykyisin yhtenä maailman tunnetuimpana urbaanina rakenteena rullalautailijoiden keskuudessa. Olympia-promenadilla on puolestaan mahdollista bolder-kiipeillä, urheilukeskuksen sisällä voi uida 50-metrin pituisissa olympia-altaissa ja nauttia kävelystä Olympic Parkin ja Maisonneuve-puiston välisellä Morgan-reitillä. Reitin varrella voi ihailla sekä Monteregian kukkuloita että Olympiapuiston kaltevaa maamerkkiä, Montréal-tornia.

Montreal on myös formulafanien loistokohde. Montrealin Notre-Dame -saaressa sijaitsee Circuit Gilles Villeneuve -moottorirata, jolla ajetaan Formula 1 -sarjan Kanadan Grand Prix -kilpailua. Radalla on kuuluja osia, kuten Mestareiden muuri ja Kasinon suora, joilla on todistettu useita vaarallisia kolareita. Mestareiden muuri on radan viimeisen šikaanin vasemmalle kääntyvän tiukan mutkan ulkokaarteessa oleva betonimuuri, joka sai nimensä vuoden 1999 formulakauden jälkeen. Tuolloin F1-maailmanmestarit Damon Hill, Michael Schumacher ja Jacques Villeneuve törmäsivät muuriin ja keskeyttivät kisan.

Ensimmäinen Formula 1 -sarjan Kanadan GP ajettiin radalla vuonna 1978, ja sillä on ajettu 42 GP-kisaa. Vuoden 2023 kesäkuussa järjestetyn Kanadan Grand Prix’n voitti Max Verstappen. Noin 4,3 kilometrin pituisen radan ennätys on vuodelta 2019 Suomen Valtteri Bottaksen hallussa ajalla 1.13,078.

Kanadalaisen ruokakulttuurin herkkuja

Kanadalaisen keittiön herkuissa yhdistyvät alkuperäiskansojen perinteet, ranskalainen keittiö ja modernit vaikutteet. Kanada on erityisen tunnettu vaahterasiirapistaan; maa onkin maailman suurin vaahterasiirapin tuottaja. Siirappi valmistetaan vaahteranmahlasta, ja sitä tarjotaan usein pannukakkujen, vohveleiden ja pekonin kanssa. Makean ystävien kannattaa kokeilla myös butter tartia, eli voitorttua; se on jälkiruoka, jossa yhdistyvät voitaikinapohja ja täyte, joka koostuu sokerista, voista, siirapista ja kananmunista.

Montrealissa matkustaessa kannattaa istahtaa Miqmak Catering Indigenous Kitchen -ravintolaan, joka tarjoaa Kanadan alkuperäiskansojen ruokia, kuten bannockia. Bannock on paksu leipä tai sämpylä, joka voidaan valmistaa pannulla tai nuotiolla paistaen. Bannockia syödään sellaisenaan tai erilaisin suolaisin tai makein täyttein. Kanadan keittiö on tunnettu myös villilohesta sekä kuhasta ja ruijanpallaksesta. Cocktailien ystävien kannattaa puolestaan testata Caesar-cocktail; kyseessä on vodkapohjainen, Damato-tomaattimehuun ja Worcestershire-kastikkeeseen ja mausteisiin sekoitettu juoma, joka tarjoillaan sellerin varrella ja mausteilla lasinreunassa.