Löydä Suomen parhaat kalapaikat

Page author

kirjoittanut Hertz - 21 April 2021

Suomi on kalastuksen unelmamaa kymmenien tuhansien järvien ja jokien, pitkän merenrantaviivan sekä huikean saaristonsa ansiosta. Suomessa voi kalastaa ympäri vuoden, koska kalapaikat ovat monipuolisia ja kalastusvaihtoehtoja on onkimisesta pilkkimiseen sekä virvelöinnistä uisteluun.

Ahvenanmaan kalapaikat

Ahvenanmaalla on loistavat mahdollisuudet kalastaa monipuolisesti ympäri vuoden. Kevään saapuessa kannattaa kaivaa kalastustarvikkeet, kuten virvelit, uistimet sekä onkivavat esiin ja suunnata merelle uistelemaan lohta taikka onkimaan siikaa. Kesällä kalastetaan ahventa, haukea ja kuhaa, syksyisin keskitytään ahvenen ja hauen kalastamiseen. Hauen kalastus – kuten myös ahvenen ja kuhan kalastus – jatkuu talvella pilkkimällä.

Ahvenanmaalla suositellaan catch and release -kalastusta, eli kalojen päästämistä takaisin veteen ja ainoastaan syömistarkoitukseen kalastetun saaliin pitämistä. Kokeneillekin kalastajille suositellaan kalastusopasta Ahvenanmaan vesillä.

kalastus-1

Tenojoen kalapaikat

Tuntureiden ympäröimässä laaksossa virtaava Tenojoki tarjoaa huikeat puitteet erityisesti lohikalastukseen. Tenojoki on saalistuotoltaan Länsi-Euroopan suurin joki, ja joella kalastetaan merilohen lisäksi nieriää, meritaimenta ja harjusta.

Tenon lohta pyydetään ensisijaisesti soutu-uistellen ja vieheinä käytetään vaappuja ja lusikkauistimia. Tenojoen kosket – Yläköngäs ja Alaköngäs – ovat erittäin suosittuja perhokalastuspaikkoja. Tenojoen paras kalastuskausi ulottuu juhannukselta noin elokuun 10. päivään saakka, ja kalastus ylipäätään on sallittu 10.6.–10.8. välisenä aikana.

kalastus-2

Tornionjoen kalapaikat

Tuntureilta Pohjanlahdelle laskeva Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava lohijoki. Tornionjoki vaihtelee 100 metrin levyisestä koskesta jopa kilometrin leveään suvantoon.

Tornionjoki on suosittu perhokalastus- ja uistelukohde, joten joelle kannattaa suunnata kalastamaan vieheillä ja perhoilla. Saaliiksi Tornionjoesta nousee merilohta, meritaimenta, ahventa, siikaa ja harjusta. Joen perinteinen kalastusmuoto on lohensoutu, suurin osa kalastaa nykyisin rannalta käsin. Tornionjokireissua suunnitellessa kannattaa muistaa, että kaikenlainen kalastus joella on kielletty syyskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin.

kalastus-3

Kilpisjärven kalapaikat

Mikäli pilkkiminen ja talvikalastus houkuttavat, kannattaa kalakohteeksi valita Kilpisjärvi. Pohjoisen tuntureiden sydämessä voi pilkkiä marraskuun lopulta touko–kesäkuun taitteeseen.

Kilpisjärvestä nousee rautua ja harjusta, suurimmat saaliit saadaan yleensä ensijäiden aikaan sekä helmi–maaliskuussa. Kesäkalastuskausi alkaa heti jäiden lähdettyä, ja paras kalastuskausi alkaa heinäkuun alkupuolella. Kesällä ja syksyllä vetouistelu, jigikalastus ja rannalta heittely voidaan palkita suurella nieriällä.

kalastus-4

Raippaluodon kalapaikat

Merenkurkun kapeimmassa kohdassa sijaitseva Raippaluoto on loistava kalapaikka ympäri vuoden. Kahden suuren saaren ja useiden pienten saarten muodostama Raippaluoto on Suomen merialueiden neljänneksi suurin saari.

Keväällä puroissa kutevat ahvenet siirtyvät kesän saavuttua virtaaville vesialueille, ja Raippaluodon silta sekä sen ympäristö on loppukesästä varma ahvenen kalastuspaikka. Ahventa on alueen vesissä lähes kaikkialla, mutta silta-aukot ja niiden lähialueet ovat erityisesti kesällä oivia ahvenen kalastuspaikkoja. Veneellä kalastava löytää ahvenia salmipaikoista ja kapeikoista. Talvella Raippaluoto on yksi Suomen suosituimmista pilkkipaikoista.

Raippaluodon silta houkuttelee myös silakan litkaajia, ja sen vesistä voi myös napata haukia ja suuria säyneitä.

kalastus-5

Manamansalon kalapaikat

Manamansalo on keskellä Oulujärveä sijaitseva saari, jonne on mahdollista päästä tietä pitkin. Manamansalon vapaakalastusalue kuuluu Oulujärven retkeilyalueeseen ja sinne kätkeytyy kymmenen kirkasvetistä lampea.

Lammista voi kalastaa siikaa, ahventa, harjusta ja taimenta ja Särkisestä voi kalastaa myös istutettua kirjolohta. Manamansalossa voi kalastaa ympäri vuoden heittokalastaen, uistellen ja pilkkien.

kalastus-6

Vanhankaupunginkosken kalapaikat

Pääkaupunkiseudun suosituin kalapaikka on Vanhankaupunginkoski, jossa on mahdollisuus kalastaa monipuolisesti eri kalalajeja. Vanhankaupunginkosken vesistä nousee muun muassa ahventa, haukea, karppia, kirjolohta, kuhaa, lahnaa, pasuria, salakkaa, siikaa, sorvaa, särkeä ja meritaimenta.

Lohi ja taimen vetävät Vanhankaupunginkoskelle valtavasti kalastajia sekä pääkaupunkiseudulta että ulkopaikkakunnilta. Suurin osa vapaa-ajan kalastajista suuntaa Vanhankaupunginkoskelle heitto- tai perhokalastamaan, mutta erityisesti lapset ja nuoret suosivat ongintaa. Vanhankaupunginkoski on tunnettu siitä, että sieltä on noussut hyvinkin painavia saaliita.

kalastus-7

Särkisalon kalapaikat

Salossa, Saaristomeren rannikolla sijaitsevaa Särkisaloa on kutsuttu yhdeksi Suomen parhaista hauenkalastuspaikoista. Särkisalossa levittäytyy 119 sisäsaariston saarta, ja alueen vesistä voi hauen lisäksi pyytää muun muassa ahventa, meritaimenta ja siikaa.

Mikäli kuhan ja ahvenen jigikalastus kiinnostaa, on Särkisalo mainio kalastuskohde. Alueella toimii yrityksiä, joiden kalaoppaat löytävät parhaimmat apajat. Osalla kalalajeista on puroissa ja jokialueilla rauhoitusaika, jotka kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

kalastus-8

Muistathan tarkistaa kalastusalueille vaadittavat luvat ennen kalamatkan alkua.