Muodin mekka Milano vetoaa taiteella ja urheilukulttuurilla

Page author

kirjoittanut Hertz - 19 October 2022

Pohjois-Italian sykkivä suurkaupunki Milano on loistava yhdistelmä historiaa, urheilua ja aperitiivikulttuuria.

Duomo di Milano

Milanon tunnetuimman nähtävyyden Duomo di Milanon rakennustyöt alkoivat vuonna 1386. Milanon lordi Gian Galeazzo Visconti perusti Veneranda Fabbrica del Duomo -järjestön, jonka tehtävä oli valvoa uuden katedraalin rakennustyötä, ja järjestö on yhä aktiivinen huolehtien katedraalin kunnossapidosta. Kaupungin kuulun katedraalin rakennustyöt olivat kollektiivisen työn tulos; Duomon rakennukseen osallistui lukuisia asiantuntijoita – arkkitehtejä, insinöörejä, kuvanveistäjiä ja kivenleikkaajia – ja yhtä ainutta johtavaa arkkitehtiä tai insinööriä onkin mahdoton nimetä.

Goottilaistyyliä edustavaa Duomo di Milanoa rakennettiin ja viimeisteltiin 1800-luvulle saakka. Katedraalissa sijaitsee useita taideteoksia: tunnetuin on kultainen Neitsyt Mariaa esittävä Madonnina-patsas, joka seisoo katedraalin korkeimman tornin yllä. Kuninkaallisessa palatsissa sijaitsevassa Duomon taidemuseossa voi perehtyä katedraalin historiaan 600 vuoden aikana. Esillä on lasimaalauksia, patsaita, kuvakudelmia, arkkitehtonisia malleja sekä kipsivaluja. Vierailun arvoinen on myös katedraalin musiikkikappeli. Duomon urut ovat Italian suurimmat urut ja kuuluvat maailman merkittävimpiin musiikki-instrumentteihin 15 800 urkupillillään.

La Scala

Yksi maailman tunnetuimmista oopperataloista, Milanon La Scala, juontaa juurensa 1700-luvun lopulle. La Scala perustettiin Itävallan keisarinna Maria Theresan aikana korvaamaan Teatro Regio Ducale, joka tuhoutui tulipalossa ja oli siihen saakka ollut Milanon johtava ooppera.

La Scalan suunnitteli neoklassista tyylisuuntaa edustava arkkitehti Giuseppe Permarini, ja ovet avautuivat yleisölle elokuun 3. päivänä 1778. La Scalan historian merkittävin säveltäjä oli Giuseppe Verdi, jonka oopperoita on esitetty La Scalassa 1840-luvulta alkaen. Toinen La Scalan historiaan huomattavasti vaikuttanut säveltäjä ja oopperan taiteellisena johtajana toiminut Arturo Toscanini ammensi Verdin perinteestä, laajensi orkesterin repertuaaria sekä toi sinfoniamusiikin teatteriin. 

Sekä valtaosa Italian parhaista oopperataiteilijoista että maailman huippulaulajat ovat esiintyneet La Scalassa. Useat tunnetuimmista oopperoista – Verdin Othello ja Nabucco sekä Puccinin Madame Butterfly – ovat saaneet ensiesiintymisensä La Scalassa. Nykyisin talossa toimivat teatterin kuoro, La Scalan teatteribaletti sekä teatterin orkesteri ja filharmoninen orkesteri. Vaikka näytöksiä on runsaasti, liput tulevat myyntiin kuukausia aiemmin. Jos näytöksiin mielii, kannattaa liput varata hyvissä ajoin.

Leonardo da Vincin Pyhä ehtoollinen

Il Cenacolo tai L'Ultima Cena eli Pyhä Ehtoollinen on Leonardo Da Vincin vuonna 1498 viimeistelemä maalaus. Da Vinci maalasi teosta kolmen vuoden ajan suojelijalleen, herttua Ludovico Sfrozalle. Maalaus kuvaa Raamatun evankeliumien kohtausta, jossa Jeesus kertoo opetuslapsilleen, että yksi heistä aikoo pettää hänet – ja maalaus huokuukin ilmoituksen nostattamaa mielentilaa. 

Pyhä ehtoollinen on yksi maailman arvostetuimmista maalauksista. Se sijaitsee Milanon Santa Maria delle Grazien kirkon ruokasalissa. Da Vinci maalasi teoksen valmiiseen seinään, ja sen kuvattiin rapautuneen parikymmentä vuotta valmistumisestaan. Maalaus koki kovia; sen läpi puhkottiin oviaukko, ja rakennukseen osui pommi toisen maailmansodan aikana. Restaurointi maalauksen säilyttämiseksi aloitettiin jo 1700-luvulla, ja sitä on restauroitu useita kertoja vuosisatojen ajan. Sekä itse taideteos että Santa Maria delle Grazien kirkko on julistettu Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 1980.

AC Milan ja San Siro

Vaikka Milano huokuu kulttuuria, on sillä tarjottavaa myös urheilun ystäville. Milanon San Siro -stadioni on maailmankuulu urheilustadion, ja AC Milan- ja Inter Milan -jalkapallojoukkueiden kotikenttä. 

San Siron rakennus alkoi vuonna 1925 San Siron asuinalueella. Stadioni nimettiin uudelleen vuonna 1980 nimellä Stadio Giuseppe Meazza. Nimi kumpuaa kuulusta italialaisesta jalkapalloilijasta Giuseppe Meazzasta, joka voitti jalkapallon MM-kultaa kahdesti, vuosina 1934 ja 1938. 

San Siro on isännöinyt lukuisia jalkapallon EM- ja MM-otteluita, ja siellä järjestetään vuoden 2026 talviolympialaisten avausseremonia. Stadionin viimeisin merkittävä remontti toteutettiin vuosina 1987–1990, jolloin stadion sai katon ja sen katsojakapasiteetti kasvoi 85 000. Vuonna 1996 stadionille avattiin museo, jossa voi perehtyä AC Milanin ja FC Interin historiaan sekä ostaa erilaisia jalkapalloon liittyviä matkamuistoja.

Pizzaa ja aperitiiveja

Kulttuurin ja talouden keskus Milano pursuaa myös huikeita baareja ja ravintoloita, joissa nauttia alueen herkkuja. Piipahda siemailemaan Negroni Sbagliato -cocktail Bar Bassoon, joka esitteli ensimmäisenä aperitiivin Milanossa vuonna 1947. Mirko Stocchetto keksi cocktailin vahingossa 70-luvun alussa, kun hän lorautti prosecco-viiniä negroniin ginin sijaan. Pizzaa kannattaa istahtaa nauttimaan esimerkiksi Dry Milano -ravintolaan, joka komeilee paraikaa maailman 20 parhaan pizzerian joukossa.