Suomen kansallispuistot hurmaavat – tässä viisi suosituinta

Page author

kirjoittanut Hertz - 10 August 2020

Suomen kansallispuistot ovat suuremmassa suosiossa kuin koskaan. Lisääntynyt kotimaan matkailu näkyy myös kansallispuistoissa, ja suosituimpina aikoina etenkin Etelä-Suomen kansallispuistoissa on nähty ihmisiä ruuhkaksi saakka. Myös ulkomailta matkustetaan koko ajan enenevissä määrin Suomen kauniisiin ja puhtaisiin kansallispuistoihin.

Suomen kansallispuistot tarjoavat kaunista luontoa ja aktiviteetteja
Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden ensisijaisena tarkoituksena on turvata Suomen luonnon monimuotoisuus. Samalla ne ovat kaikille avoimia luontokohteita, joissa voi vaeltaa, meloa, pyöräillä, hiihtää, valokuvata tai vain rentoutua luonnossa.

Suomesta löytyy 40 kansallispuistoa, ja ne sijoittuvat kattavasti ympäri Suomen.  Suomen kansallispuistoja hoitaa Metsähallitus.

Eniten kansallispuistoja löytyy Etelä-Suomesta, mutta pinta-alaltaan suurimmat puistot löytyvät pohjoisesta, jonne myös perustettiin Suomen ensimmäiset kansallispuistot vuonna 1938. Toisen maailmansodan jälkeen Suomen alueelle jäivät enää vain Pallas-Ounastunturin ja Pyhätunturin kansallispuistot, jotka ovat olemassa vielä tänäkin päivänä.

Vuonna 2005 vanhimpien kansallispuistojen alueita laajennettiin: Pallas-Ounastunturin puistoon liitettiin Ylläs-Aakenustunturin alue ja Pyhätunturin kansallispuistoon puolestaan liitettiin Luoston alue. Suomen uusin kansallispuisto on Suomussalmella sijaitseva Hossan kansallispuisto, joka avattiin vuonna 2017 Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Muista kunnioittaa kansallispuiston sääntöjä

Kansallispuistoissa voi tehdä päiväretkiä tai pidempiäkin vaelluksia. Leiriytyminen on toisissa puistoissa sallittua suht vapaasti, toisaalla taas rajoitettua tietyille alueille. Turvallisinta teltta on pystyttää erityiselle telttailualueelle, joita löytyy lähes joka puistosta. Isommissa puistoissa on myös yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia, joissa voi halutessaan viettää yön.

Kansallispuistoissa tulentekoa suositellaan vain tulentekopaikoilla. Jos ruokaa siis haluaa lämmittää, kannattaa evästauot suunnitella niin, että tulipaikka osuu kohdalle oikeaan aikaan. Isoimmissa erämaakansallispuistoissa tulenteko on sallittua myös käyttäen risuja, kuivia oksia ja pieniä juurakoita.

Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on kielletty myös tulentekopaikoilla, ellei kyseessä ole keittokatos tai muu hormillinen ja katettu tulentekopaikka. Retkikeitintä on sallittua käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana.

Tutustu puistojen sääntöihin ennen matkaasi kansallispuistoon. Näin kansallispuistoista voivat nauttia kaikki, eikä esimerkiksi huolimaton tulenkäyttö pääse aiheuttamaan vaaratilanteita.

Suomen suosituimmat kansallispuistot

Esittelemme nyt kävijämäärällä mitattuna Suomen viisi suosituinta kansallispuistoa. Kattavan listan Suomen kaikista kansallispuistoista löydät esimerkiksi Luontoon.fi-sivulta.

1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön välisellä tunturi- ja metsäalueella. Kävijämäärällä mitattuna se on Suomen suosituin kansallispuisto eikä ihme: puisto tarjoaa oivat retkeilymahdollisuudet kaikentasoisille liikkujille ympäri vuoden.

Puiston alueelta löytyy tunturimaisemia, metsiä ja vesistöjä. Luonnon lisäksi puiston alueella voi ihailla kansainvälisen taiteilijaryhmän Pallastunturille pystyttämää ympäristötaidetta.

Puiston suosituin reitti on jo vuodesta 1934 asti olemassa ollut 55 kilometrin
mittainen Hetta–Pallas-reitti. Muita, lyhyempiä päiväpatikointiin tarkoitettuja reittejä on yhteensä noin 350 kilometriä.

Vaelluksen lisäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi liikkua pyörällä tai talvisin hiihtäen. Merkittyjä hiihtolatuja on yli 500 kilometriä, ja pyöräilyreittien verkosto on mittava.

2. Urho Kekkosen kansallispuisto

Saariselän matkailualueen kupeesta löytyvä Urho Kekkosen kansallispuisto houkuttaa vuosittain satoja tuhansia kävijöitä. Vaelluksen ja hiihdon lisäksi Urho Kekkosen kansallispuistosta löytyy hyvät mahdollisuudet vesillä liikkumiseen ja kalastukseen.

Urho Kekkosen kansallispuiston erikoisuus on syvät kurut, joissa lumi pysyy pitkälle kesään. Alueella voi myös tutustua kolttasaamelaisten vanhoihin asuinpaikkoihin ja joulupukin kotipaikka Korvatunturiin. 

Jos haluat mennä Korvatunturille saakka, tarvitset rajavyöhykeluvan. Lupa on ilmainen ja samaan lupaan voi liittää useampia samassa ryhmässä liikkuvia henkilöitä. Lupa on tarkoitettu kertaluontoiseen lyhytkestoiseen käyntiin
Korvatunturilla. Talvisin Korvatunturille pääsee tutustumaan myös paikallisten matkailuyrittäjien järjestämillä retkillä.

3. Nuuksion kansallispuisto

Pääkaupunkiseudulla Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen alueilla sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on eteläisen Suomen suurin ja suosituin kansallispuisto. 

Reittivaihtoehtoja löytyy eritasoisille luonnossa kulkijoille. Nuuksion kansallispuistossa on yhteensä noin 33 kilometriä hoidettuja, merkittyjä reittejä. Reittejä löytyy niin patikointiin, pyöräilyyn kuin ratsastukseenkin. Osa reiteistä on esteettömiä, joten ne sopivat myös liikuntarajoitteisille avustajan kanssa tai lastenvaunujen kanssa kulkeville.

Retkeilijöitä Nuuksiossa palvelevat monipuoliset tuli- ja leiripaikat sekä tuvat ja jopa hotelli ravintoloineen. Telttailu on luvallista Nuuksion kansallispuistossa 12 eri alueella. Myös uiminen on sallittu kaikissa puiston järvissä ja lammissa. Kansallispuiston alueelta löytyvässä luontokeskus Haltiassa voi tutustua Suomen luontoon kokonaisvaltaisesti.

4. Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto Kuusamossa on monelle tuttu Karhunkierroksen ansiosta. Karhunkierros on Suomen kirkkaasti kuuluisin vaellusreitti: sen pituus on 82 kilometriä ja koko reitin vaeltaminen kestää 3-7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen.

Karhunkierroksen lisäksi Oulangan kansallispuistossa voi ihailla Suomen komeimpiin kuuluvia koskia ja erittäin lajirikasta luontoa. Onnekas voi keväällä onnistua näkemään puistossa esimerkiksi Suomen oloissa harvinaisen neidonkenkä-kukan, joka on myös puiston tunnuslaji.

Jos Karhunkierros tuntuu liian pitkältä, Oulangan kansallispuistosta löytyy monia päiväretkikohteeksi sopivia patikkareittejä. Komeiden koskien ansiosta puiston alueella voi myös meloa ja kokeilla koskenlaskua.

5. Kolin kansallispuisto

Monien mielestä Kolin kansallismaisema on Suomen kaunein, ja se onkin inspiroinut monia tunnettuja taiteilijoita, kuten Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa. 

Puiston parasta antia ovat sen huikeat näköalapaikat. Maisema Ukko-Kolilta Pieliselle on unohtumaton. Henkeäsalpaavien maisemien lisäksi Kolin kansallispuistosta löytyy merkittyjä reittejä ja luontopolkuja kaikentasoisille
retkeilijöille. Osa reiteistä on esteettömiä. 

Talvisin Kolissa voi myös lasketella. Kolin nykyisen kansallispuiston alueella onkin lasketeltu jo 80 vuotta.

Vuokraa auto ja tutustu kauniisiin kansallispuistoihin

Autonvuokrausta kannattaa hyödyntää vapaa-ajalla ja loma-aikoina, sillä se on helppo ja turvallinen tapa liikkua. Vaikka joihinkin Suomen kansallispuistoihin on myös sujuvat julkisen liikenteen yhteydet, pääsee vuokra-autolla liikkumaan täysin omien aikataulujen mukaisesti.

Vuokra-autolla pääset perille asti sujuvasti, ja lähteä voit, kun haluat: vietä kansallispuistossa virkistävä päivä, tai erätaitojen riittäessä voit yöpyä autiotuvassa tai teltassa ja ajaa kotiin seuraavana päivänä tai vaikka vasta viikon päästä.

Luonnon helmassa mieli lepää, stressi häviää ja akut latautuvat arkea varten. Luonnossa liikkuen myös kunto paranee kuin huomaamatta. Ei siis ihme, että kansallispuistojen suosio on koko ajan noususuhtainen. Vuokraa auto Hertziltä ja nauti Suomen kauniista kansallispuistoista.