Suomen kauppatorit

Page author

kirjoittanut Hertz - 18 July 2023

Kesäinen Suomi on kauppatorien, -hallien ja torimarkkinoiden luvattu maa. Kauppatoreilla voi paitsi ostaa käsitöitä ja kauden tuoreita antimia, myös osallistua erilaisiin tapahtumiin konserteista regattaan.

Helsingin kauppatori

Helsingin Eteläsatamassa, Esplanadin puiston päässä merimaisemissa levittäytyy Helsingin kauppatori, joka on kaupungin kansainvälisin ja kuuluin tori. Erityisesti kesäaikaan tori on kansainvälinen keidas, kun turistit eri puolilta maailmaa – sekä Suomea – saapuvat maistelemaan muikkuja ja lohta sekä ihastelemaan paikallisia käsitöitä puukoista erilaisiin puu- ja poronkarvatuotteisiin. Esillä on usein myös suomalaisia koruja ja taidetta.

Kauppatorin historia kumpuaa 1700-luvulta. 1800-luvun alkuun saakka sen paikalla oli mutainen kaupunginlahden pohjukka ja kalalaituri, jota kalastajat käyttivät markkinapaikkana. Varsinainen kauppatori syntyi 1800-luvun alussa, kun Helsingin keskusta rakennettiin uudelleen Suomen suurruhtinaskunnan pääkaupungiksi. Keskellä Kauppatoria seisookin Helsingin vanhin muistomerkki Keisarinnankivi. Se pystytettiin vuonna 1835 Nikolai I:n puolison Alexandran ensimmäisen Helsingin vierailun kunniaksi.



Kesäaikaan Helsingin kauppatorilta voi astua päiväristeilylle kaupungin upeaan saaristoon tai Porvooseen sekä liikkua lautalla muun muassa Suomenlinnaan, Lonnaan ja Korkeasaareen. Kauppatorille kannattaa suunnata jo sen huikeiden merimaisemien vuoksi ja istahtaa nauttimaan jäätelö taikka virvokkeita joko torin rantaan tai ravintolalaivojen terassille. Mutta herkuttelijoiden kannattaa olla valppaana; kauppatorin lokit nappaavat helposti syötävät mukaansa, joten erityisesti lasten kanssa kannattaa mieluummin istua katosten alla.


Turun kauppatori

Turun kauppatori on paitsi loistava kauppapaikka, myös suosittu tapaamispaikka, jonne kannattaa pysähtyä kahville tai lounaalle. Turun kauppatorin kauppiaiden valikoimaan kuuluu tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, erilaisia kukkia, tuoretta kalaa, leivonnaisia sekä käsitöitä. Kauppatorilla järjestetään erilaisia tapahtumia; kesäsunnuntaisin torilla levittäytyy Secondhand Sunday -kirpputoritapahtuma ja elokuussa torilla voi nauttia Turun musiikkijuhlien ja Taiteiden yön annista.

Turun kauppatorin historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin nykyisen torialueen etelälaidalla sijaitsi Uusi tori. Turun tulipalon ja Isonvihan jälkeen toria kehitettiin, ja vuonna 1837 Turun kauppatori sai mukulakivetyksen. Tori sai uuden asemakaavan C.E.Engelin suunnittelemana, ja sen laidalle kohosi ortodoksikirkko, joka on tunnettu empireajan monumentti. Engel suunnitteli myös uuden julkisivun torin laidalla sijaitsevalle Ruotsalaiselle teatterille. Kauppiaskadun kioskit saapuivat 1930-luvulla. Kauppatorin laidalla sijaitsee myös Suomen toiseksi vanhin kauppahalli, Turun kauppahalli, jossa voi nauttia noin 40 pikkukaupan ja ravintolan tarjonnasta.


Lappeenrannan kauppatori

Lappeenrannan ydinkeskustassa avautuu kauppatori, jonka kauppiaiden pöydät notkuvat lähellä tuotettuja kasviksia, lihaa, kalaa ja paikallisia herkkuja. Lisäksi kauppatorilta voi napata mukaan kesäkukkia ja paikallisia käsitöitä.

Lappeenrannan kauppatorin kahviloihin kannattaa saapua kokeilemaan paikallisia herkkuja, vetyjä ja atomeja, joita on myyty 1950-luvulta lähtien. Kyseessä ovat paikalliset lihapiirakat, jotka yleensä nautitaan Lappeenrannan kauppatorilla tai satamassa. Vety sisältää keitto- tai savukinkkua ja kananmunaa, atomi puolestaan jompaa kumpaa. Kauppatorin kupeessa seisoo Lappeenrannan kauppahalli, josta löytyy lisää paikallisia herkkuja juustoista sieniin ja viljoihin.



Lappeenranta on vanha keskiaikainen kauppapaikka, jonka kauppakulttuuri ulottuu vuosisatojen taakse. Nykyisen Lappeenrannan kauppatorin kukoistus syntyi sotien jälkeen, kun kauppa Viipuriin päättyi, ja torimatkat suuntautuivat yhä enemmän Lappeenrantaan. Monien kauppiaiden juuret ovat sukupolvien mittaisia, ja kysyttäessä kauppiaat saattavatkin kertoa tarinoita vuosikymmenten takaa.

Vanha kauppahalli

Vanha kauppahalli on pääkaupungin kauppahalleista vanhin, ja se seisoo Helsingin kauppatorin kupeessa. Vanha kauppahalli on palvellut asiakkaita vuodesta 1889, ja sen suunnitteli Gustaf Nyström, joka perehtyi hallirakentamiseen Euroopan suurkaupungeissa.



Vanha kauppahalli kätkee sisäänsä laadukkaita ruokaelämyksiä. Hallista löytyy muun muassa juustoja, kalaa ja äyriäisiä, lihaa, kasviksia sekä hedelmiä, mausteita, kahvia ja teetä sekä erilaisia matkamuistoja ja pieniä lahjoja. Kesäaikaan osa ravintoloista palvelee hallin terassilla, jossa istuskellessa voi nauttia virvokkeiden ja herkullisen ruoan ohella ohi lipuvista veneistä ja suurista risteilijöistä.


Tampereen kauppahalli

Tampereen kauppahalli on Euroopan suurin kauppahalli, ja halli on ollut kaupungin sydän yli 120 vuotta. Hallin suunnitteli arkkitehti Hjalmar Åberg, ja siellä on 174 myyntipaikkaa. Tampereen kauppahallista löytyy sekä aamiais- että lounasravintoloita, kakkuja ja makeisia, laadukkaita raaka-aineita sekä kauden vihanneksia, kukkia sekä kampaaja ja suutari.

Mikäli historia kiinnostaa enemmän, Tampereen kauppahallissa on mahdollista osallistua ilmaisiin teemaopastuksiin kesätorstaisin. Opastukset paljastavat muun muassa, mitä olivat pilaripuodit, 1960-luvulle saakka toimineet kylmähallit ja mikä tuoksu tulvi voimakkaimmin astuessa halliin sotien jälkeen. Lisäksi hallista löytyy pop-up-putiikkeja, joista voi löytää esimerkiksi suomalaisen muotoilun tuotoksia.


Mikkelin tori

Saimaan sydämessä sijaitseva Mikkelin tori on yksi Suomen suurimmista ja tunnetuimmista toreista. Tori on avoinna ympäri vuoden, mutta se kukoistaa erityisesti kesäaikaan, jolloin myyjiä on niin vihannes- ja marjamyyjistä kori-, taide- sekä käsityö- ja kukkamyyjiin. Järvi-Suomen helmen torilla voi herkutella esimerkiksi paikallisilla muikuilla ja istahtaa pannukahville useisiin torikahviloihin. Lisäksi torilla seisoo monia ravintoloita, jotka tarjoavat niin skandinaavi- kuin italialaista, intialaista ja thaimaalaista ruokaa.

Mikkelin tori on myös vilkas tapahtumapaikka. Kesällä torilla järjestetään muun muassa höyrylaivaregatta, saimaalaiset grillijuhlat, torikirppis, markkinoita sekä kesäkatutapahtuma.



Suomen kauppatorit tavoitat kätevästi Hertzin vuokra-autolla. Tutustu halutessasi myös Helsingin autonvuokraustoimipisteisiimme.