Suomen puutarhat tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden

Page author

kirjoittanut Hertz - 10 June 2023

Puulajipuistoja, ruusu- ja yrttitarhoja, kasvitieteellisiä puutarhoja. Suomi on täynnä mitä erilaisimpia puutarhoja, joissa nauttia tuhansista erilaisista kasveista. Kokosimme alle niistä suosituimpia. 

Mustilan puutarha

Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalle kätkeytyy yksi Suomen tunnetuimmista puutarhoista ja Pohjois-Euroopan merkittävimmistä arboretumeista eli puulajipuistoista. 

Vuonna 1902 perustettu Mustilan puutarha on kuulu erityisesti havupuista ja havupuiden jalostuksesta; 120 hehtaarin alueella kasvaa runsaasti havu- ja lehtipuita sekä koristepensaita. Erilaisia puulajeja Mustilassa on yli 1000, ja puutarha koostuu useista erilaisista alueista. Kesäkuussa puutarhassa kukkivat alppiruusut ja atsaleat. 

Mustilan puutarhaan kuuluu puutarhamyymälä, joka keskittyy sekä kestäviin kotimaisiin kasveihin että maailmalta saapuviin erikoisuuksiin. Puutarhamyymälän ja arboretumin välillä sijaitsee Peterin puisto. Puiston perustaja Peter M.A. Tigerstedtin tavoite oli esitellä puistossa Suomessa loistavasti menestyviä kukkia, puita ja pensaita. Puistosta löytyy myös koeviljelynä esimerkiksi marjasinikuusamaa ja upeasti kukkivia perennaistutuksia. Pakkaa mukaan oma piknik-kori ja nauti lounas puiston nurmella ihaillen kirsikkapuun kukintaa tai piipahda lounaalla arboretumin Aittakahvilassa taikka kahvilla ja leivoksella arboretumin naapurissa sijaitsevassa Piika ja Renki -taidekahvilassa. 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Helsingissä, Kumpulan kartanon historiallisilla mailla levittäytyy Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Puutarha on osa Helsingin yliopiston kasvitieteen laitosta, ja yksi Suomen vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha jakautuu kulttuurikasvien kokoelmaan ja maantieteelliseen kokoelmaan. Kuuden hehtaarin alueella sijaitseva puutarha perustettiin jo vuonna 1890 ja paikalla kasvaa jopa 13 000 kasvia. Kulttuurikasvikokoelmaan kuuluvat muun muassa rohdoskasvimaa, vanha kartanon puutarha ja hyötykasvimaa. Rohdoskasvimaa rakennettiin ensimmäisen, Turun akatemian aikaisen yrttitarhan mukaan – paikka toimi Suomessa jo 1600-luvulla. 

Hyötykasvimaa kattaa viljoja, vihanneksia ja juureksia, väri-, tuoksuaine- ja rehukasveja, marjapensaita sekä hedelmäpuita, mauste- ja lääkeyrttejä sekä vanhoja ruusulajikkeita. Maantieteellisessä kokoelmassa kasvit on järjestetty lajien alkuperäalueittain, ja kasveja löytyy niin Euroopasta, Pohjois-Amerikasta kuin Aasiasta.

Tirilän puutarha

Lappeenrannassa, keskellä maalaismiljöötä mutta silti keskustan kupeessa levittäytyy Tirilän puutarha. Tirilän puutarha sai alkunsa muutaman neliön kasvihuoneesta ja kotipuutarhasta vuonna 1984 – nykyään paikalla seisoo kolme suurta kasvihuonetta ympäröivine alueineen.

Tirilän puutarhassa kasvavat kesäkukat ja amppelit sekä havupuut, lehtipuut, pensaat, ruusut ja köynnökset, joista suurin osa on myös myynnissä. Lisäksi puutarhamyymälästä voi ostaa esimerkiksi syötäviä hyötykasveja.  Puutarha kukkii keväästä syksyyn, ja paikalla voi nauttia muun muassa liljoista, tarha-alpeista ja kurjenmiekoista sekä vaikuttavasta amerikanjalopähkinäpuusta ja luonnonkivin reunustetuista poluista ja kauniista köynnöskaarista.

Hatanpään arboretum

Tampereella, noin kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Hatanpään arboretum kattaa kolme eri puistoaluetta: ruusutarhan, arboretumin ja Hatanpään kartanopuiston. Vuonna 1908 perustettu arboretum levittäytyy noin 28 hehtaarin alueella, ja siellä kasvaa yli 600 puu- ja pensaslajia.

Puulajipuistossa kasvaa erityisesti Tampereella ja sen ympäristössä menestyviä kasveja sekä muutamia eksoottisia kasveja. Vuonna 2011 arboretumissa avautui yrttitarha, jossa kasvaa lähes 30 mausteyrttiä. Alueella sijaitsevasta lammesta virtaa puro kohti Pyhäjärveä, ja sen varrella kasvaa ranta- ja kosteikkokasveja. Arboretumin kivikkopuutarhassa puolestaan kasvaa yli 100 perennaa ja kolmisenkymmentä lehti- ja havupensasta. Kartanorakennuksen eteläpuolella avautuu ruusutarha, jossa voi ihailla lähes 200 erilaista ruusulajiketta. Paikalla on myös kaksi kesäkahvilla, joihin istahtaa rentoutumaan ja nauttimaan virvokkeita.

Helsingin talvipuutarha

Helsingin talvipuutarha on ollut kaupunkilaisten kohtauspaikka jo 130 vuoden ajan. Töölönlahdella sijaitseva eksoottisten kasvien keidas pitää sisällään yli 200 erilaista kasvilajia, kuten palmuja, orkideoita, liaaneja ja muita trooppisia kasveja. 

Palmuhuoneessa näyttäviä kasveja ovat kuningasmagnolia, suuret peikonlehdet ja palmut sekä noin 130-vuotias kameliapuu, joka on yksi paikan vanhimmista kasveista. Talvipuutarhan länsisiiven kasvipöydillä ja kasvipedeissä kasvavat vanhat huonekasvit ja sesongin kukkivat ruukkukasvit. Kaktushuone on mehikasvien koti; sieltä löytyvät aaloet, valkoisin kukin kukoistavat rahapuut ja lukuisat kaktuslajit. Lisäksi kasvihuoneen edustalla kukoistaa ruusutarha, jonka välitasanteilla ja kivimuurin juurella loistavat kauniit perennat. 

Ja jos onni käy, pääset talvipuutarhassa vieraillessasi uppoutumaan kasvien lisäksi esimerkiksi näyttelyyn tai musiikkiin – paikalla järjestetään niin erilaisia teemailtoja kuin konsertteja.

Suomen puutarhat tavoitat Hertzin vuokra-autolla. Auton vuokraaminen helpottaa useimpien puutarhakohteiden saavuttamista.