Suomen tunnelmalliset puutaloalueet

Page author

kirjoittanut Hertz - 18 September 2019

Ihastuttavat ja idylliset puutaloalueet ovat suosittuja vierailukohteita Suomessa. Hangon pitsihuvilat, Vanha Porvoo ja viehättävä Helsingin Puu-Käpylä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomesta löytyvistä puutaloalueista.

Nykyisin Suomessa jäljellä olevat historialliset puutaloalueet ovat keskittyneet rannikkoseuduille etelään ja länteen. Keski-Suomessa ei ole jäljellä yhtään kunnon puutalokaupunkia, Itä-Suomessa vain Puu-Nurmes on säilynyt hyvin. Vanhojen puutaloalueiden keskittymiseen rannikolle on varsin looginen selitys: ennen asutus yksinkertaisesti oli keskittynyt rannikolle vesireittien ja kaupankäynnin ääreen Keski-Suomen pysyessä autiompana.

Puu on ollut Suomessa aina perinteinen rakennusmateriaali, johtuen puutavaran helposta saatavuudesta ja edullisesta hinnasta. Myös Suomen kylmä ilmasto on suotuisa puutaloille, sillä puutalot säilyvät hyvin viileässä ilmassa eikä niitä ole tuhoamassa lämpimien ilmojen mukanaan tuomat tuholaiset kuten termiitit.

Historian saatossa puutaloalueita on kuitenkin tuhoutunut paljon tulipaloissa, johtuen tiheästä rakentamisesta ja epäpaloturvallisten materiaalien käytöstä. Joitakin Suomen puutaloalueista on myös purettu uudisrakentamisen tieltä, mutta onneksi laajoja alueita ja kokonaisia kaupunginosia on säilynyt näihin päiviin saakka.

Neljä historiallisesti merkittävintä ja parhaiten säilynyttä puutaloaluetta Suomessa ovat Rauma, Porvoo, Kristiinankaupunki ja Naantali. Pienempiä puutaloalueita löytyy myös useista kaupungeista. Helsingin Puu-Vallila ja Puu-Käpylä, Turun Port Arthur, Tampereen Pispala ja Porin 6. kaupunginosa ovat kaikki esimerkkejä kaupunkien sisällä kukoistavista puutaloalueista. Myös ruukkien ympärille kehittyneet työläisväestön asuinalueet esimerkiksi Fiskarsissa ja Taalintehtaalla ovat merkittäviä puutalokeskittymiä.

Puutaloalueet ovat viehättävä vierailukohde päivän tai viikonlopun ajaksi. Esittelemme nyt 7 ihastuttavaa puutaloaluetta, joihin voit suunnata seuraavalla viikonloppureissullasi.

1. Vanha Porvoo - keskiaikaista tunnelmaa

Vanha Porvoo on ehkä koko Suomen tunnetuin puutaloalue. Porvoossa keskiaikainen kaupunkirakenne on säilynyt hyvin, ja iso osa kaupungin viehätystä tulee sen sijainnista kukkulan päällä. Ylös ja alas eriväristen puutalojen välissä kiemurtelevat mukulakivikadut henkivät entisaikojen tunnelmaa. Porvoon kaduilla kulkiessa saakin hyvän kuvan siitä, millainen suomalainen rannikkokaupunki oli 500 vuotta sitten.

Vaikka tunnelma ja kaava Porvoossa onkin keskiaikainen, on suurin osa rakennuksista vasta muutamia satoja vuosia vanhoja, sillä sitä vanhempi Porvoo tuhoutui suurilta osin tulipalossa vuonna 1760. Kauniiden pastelliväristen puutalojen lisäksi Vanha Porvoo on tunnettu joenrannassa sijaitsevista, punamullalla maalatuista ranta-aitoista, joihin meriltä saapuneet laivat aikoinaan tyhjensivät kuormansa.

Porvoon läheinen sijainti Helsingin kanssa takaa Porvooseen tasaiset turistivirrat ympäri vuoden. Erityisen suosittu vierailukohde Porvoo on kesäisin ja joulun aikaan, ja kaupungissa vierailee vuosittain paljon myös ulkomailta saapuneita turisteja. Suurien kävijämäärien ansiosta myös Porvoon palvelut ovat huippuluokkaa, ja katujen varret ovatkin täynnä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. 

2. Vanha Rauma - Unescon maailmanperintökohde

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin ja mahdollisesti parhaiten säilynyt puutaloalue. Vuonna 1991 Rauma pääsi myös Suomen ainoana puutalokaupunkina Unescon maailmanperintökohdelistalle.

Vanhan Rauman rakennuskanta on Porvoon tavoin tulipalojen vuoksi pääosin 1700- ja 1800-luvuilta, ja se käsittää kaikkiaan 600 rakennusta. Kadut kulkevat kuitenkin edelleen pääsääntöisesti samoilla paikoilla, jossa ne ovat kulkeneet jo 1400- ja 1500-luvuilla. Vanhin rakennus on 1500-luvun alussa valmistunut Pyhän Ristin kirkko, joka tosin ei ole puuta vaan kiveä.

Vanhan Rauma saa kunnian toimia kotina Suomen kapeimmalle kadulle. Kitukränn-niminen katu on vain 213 senttimetriä leveä. Hauska yksityiskohta on myös talojen julkisivuista löytyvät soikeat kyltit, joissa lukee talon nimi. Vanhan Rauman jokaisella talolla nimittäin on nimi.

3. Kokkolan Neristan - puutaloalueiden helmi

Kokkolan Neristan eli alakaupunki ei ole Suomen tunnetuimpia puutaloalueita. Se on kuitenkin yksi vanhimmista, kauneimmista ja parhaiten säilyneistä. Yksi osa Neristanin viehätystä onkin sen tuntemattomuudessa. Toisin kuin esimerkiksi Porvoon Vanhan kaupungin kaduilla, saa Neristanissa kävellä verraten rauhallisissa tunnelmissa.

Neristanista löytyy esimerkiksi Suomen vanhin kaupunkiympäristössä sijaitseva puutalo, joka on Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi. Myös kahviloita ja pieniä kauppoja löytyy sopivasti niin, että Neristanin tunnelmasta nauttien kuluu sujuvasti päivä jos toinenkin.

4. Hanko - Suomen kauneimmat pitsihuvilat

Hangosta löytyvät monien mielestä Suomen kauneimmat puuhuvilat. Hangossa katu toisensa jälkeen onkin täynnä mitä kauneimpia puutaloja.

Hanko on vanha kylpyläkaupunki, sillä vain viisi vuotta kaupungin perustamisen jälkeen Hangon kylpylä aloitti toimintansa vuonna 1879. Tätä seuraavina vuosina pitsihuvilat rakentuivat ja iso osa tämän ajan rakennuksista on edelleen olemassa.

Monet Hangon huviloista toimii nykyisin majataloina, joten Hanko on erinomainen kohde esimerkiksi koko viikonlopun pituiselle matkalle.

5. Kaskinen - rannikon aarre
Kaskinen on monille täysin tuntematon paikka, eikä ihme. Kaskinen on nimittäin väkiluvultaan (noin 1400 henkilöä) Suomen pienin kaupunki ja pinta-alaltaan toiseksi pienin kunta. Kaiken lisäksi Kaskinen sijaitsee omalla saarellaan Pohjanmaan rannikolla.

Kaskisella on aina suosittu puurakentamista, ja sen hyvin säilynyt puukaupunkikeskusta tarjoaa suuren annoksen kulttuurihistoriaa. Kaskisilla on viime vuosina panostettu turismiin, mikä näkyy vierailijoille parantuneina palveluina ja tapahtumina.

Henkeäsalpaavan kauniit puutalot pastellisävyineen ja koristeellisine yksityiskohtineen yhdistettynä saaristoluontoon ja kiireettömän elämänmenoon tekevät Kaskisista todellisen rannikon helmen.

6. Naantali - idyllinen ja aurinkoinen saaristokaupunki

Naantali kuuluu kotimaan kohteiden aatelistoon, jossa viihtyvät niin muumit kuin tasavallan presidenttikin. Naantali on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, sillä se on perustettu jo vuonna 1443.

Hangon tapaan Naantali oli aikoinaan tunnettu kylpyläkaupunki, ja kaupungista löytyy yhä tänäkin päivän Euroopan parhaimpiin kylpylöihin lukeutuva Naantalin kylpylä.

Kaupunki paloi vuonna 1628 suurelta osin tulipalossa, ja tästä syystä suurin osa Vanhan Naantalin puutaloista on tämän jälkeiseltä ajalta. Tänä päivänä historialliset puutalot kätkevät sisäänsä asukkaiden lisäksi kahviloita, hotelleja ja matkamuistomyymälöitä.

Vuonna 1979 uusittu asemakaava oli ensimmäinen lajissaan Suomessa, sillä siinä on aktiivisesti pyritty säilyttämään historiallinen kaupunkirakenne ja arvokkaat rakennukset.

7. Puu-Vallila - keidas Helsingin sydämessä

Puu-Vallila on moniin muihin Suomen puutaloalueisiin verraten talokannaltaan nuori, sillä sen talot on rakennettu vasta 1910-luvulla. Puu-Vallila on ollut kaupunkirakentamisen puristuksessa usein purku-uhan alaisena, mutta onneksi se asukkaiden vastarinnan ansiosta päätettiin kunnostaa entiseen loistoonsa 1980-luvulla.

Nykyisin Puu-Vallila on suojeltu kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaiden asuinrakennusten korttelialueena. Vuonna 1991 Puu-Vallille myönnettiin myös kansainvälinen Europa Nostra -diplomi kunnianosoitukseksi vanhan kulttuuriympäristön säilyttämisestä.

Puu-Vallila on tänä päivänä erittäin haluttu asuinalue. Vierailijoilleen se tarjoaa aikamatkan menneisyyteen ja lepohetken kaupungin sykkeestä. Puu-Vallilan kaduilla kävellessä on välillä vaikea käsittää, että on vain kivenheiton päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Koska Puu-Vallila on suurilta osin asukaskäytössä, sieltä ei löydy palveluita samoissa määrin mitä monilta muilta puutaloalueilta. Katujen uumenista löytyy kuitenkin muutamia ravintoloita ja kahviloita, joissa voi virkistäytyä kesken päivän.

Puutaloalueet ovat perinteisiä vierailukohteita kesäisin, mutta niihin voi helposti tehdä matkan myös raikkaana syysviikonloppuna. Myös talvi ja etenkin joulun aika luovat oman tunnelmansa, ja esimerkiksi Porvoosta ja Raumalta löytyy joulun ajaksi paljon tapahtumia. Syksyn ja talven matkoja varten voit vuokrata auton helposti Hertziltä.