Turvallisesti liikenteessä – 8 vinkkiä turvalliseen talviautoiluun

Page author

kirjoittanut Hertz - 14 February 2018

Jos kuulut niihin suomalaisiin, jotka hiihtoloman kunniaksi kääntävät auton nokan kohti kotimaan talvilomakohteita, muista maltti liikenteessä. Turvallisuus Suomen maanteillä on parantunut viimeisessä kymmenessä vuodessa mm. uudistuneen autokannan ansiosta, mutta kehitettävää riittää edelleen. Jokaisella tielläliikkujalla on vastuu turvallisesta ajamisesta.

Hertz vuokra-auto on turvallinen valinta Suomen (ja miksei Euroopankin) talveen, sillä autot ovat keskimäärin vain yhdeksän kuukautta vanhoja ja niiden turvatekniikka on hyvää. Autojen vakiovarusteiksi tulleiden passiivisten turvavarusteiden, kuten turvatyynyjen, hätäjarrutustehostimen sekä ajonvakausjärjestelmän rinnalla yhä useammasta autosta löytyy myös edistyneempää aktiivista turvatekniikkaa. Saat vuokraamohenkilökunnalta ohjeet turvavälineiden käyttöön ennen matkaan lähtöä, jotta voit ajaessa keskittyä olennaiseen.

Vuokra-autoksi voit myös valita tarpeeksi ison mallin, jolla selviää hyvin vaikeissakin olosuhteissa, ja johon matkatavarat mahtuvat mukavasti kyytiin. Isossa autossa turvallisuuden lisäksi myös matkustusmukavuus kasvaa huomattavasti.

Vuokra-autolla ajaessa voit myös olla varma, että alla on vuodenaikaan sopivat, hyväkuntoiset renkaat. Urasyvyys ja oikea ilmanpaine ovat merkittäviä turvatekijöitä talviliikenteessä, ovathan renkaat auton ainoa kosketuspinta tiehen.

Muista aina: Liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä. Etenkin Suomen talviliikenteessä

Suomessa on talvella pimeää suurimman osan vuorokaudesta, ja tien pinta on yleensä luminen ja jäässä. Tie voi olla jäässä ja liukas, vaikka se ei näyttäisi siltä. Liukkaalla tiellä jarruttaminen vie pidemmän matkan, joten oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tielläliikkujiin ovat turvallisen matkanteon edellytys.

Muista kiinnittää ajokeliin erityistä huomiota, jos ajat autoa aikaisin aamulla tai myöhään illalla, tai jos ajoalueesi on laaja. Suomi on etelä-pohjoissuunnassa pitkä maa, ja ajo-olosuhteet lähtöpaikassa ja määränpäässä voivat olla yllättävän erilaiset. Olosuhteet voivat Suomen talvessa myös muuttua nopeasti.

Tässä tärkeimmät vinkit turvalliseen matkantekoon:

1. Noudata nopeusrajoituksia. Huom! Jos olosuhteet ovat huonot, on paras vähentää nopeutta alle rajoituksen. Alhaisemmalla nopeudella pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, mahdollisuudet hallita ajoneuvoa paranevat ja mahdollisen törmäyksen sattuessa seuraukset ovat lievemmät.

2. Pidä reipas turvaväli edellä ajavaan autoon. Äkkitilanteessa kuljettajalta kuluu yleensä vähintään sekunti vaaran havaitsemisesta jarrupolkimen painamiseen. 100 km/h nopeudessa auto kulkee jo yhden sekunnin aikana noin 28 metriä. Maantienopeuksilla turvallinen etäisyys edellä ajavaan autoon on noin 4 sekuntia. Huonoissa olosuhteissa vieläkin enemmän.

3. Jos lumi pöllyää tai näkyvyys on muuten huono, muista sumuvalot. Takasumuvalo parantaa auton näkyvyyttä takana ajaville ja etusumuvalo auttaa näkemään paremmin eteenpäin.

4. Aja vain virkeänä. Ratissa väsymyksen ja keskittymisen herpaantumisen huomaa ensimmäisenä siitä, että auto alkaa ajelehtia kaistalla. Yhden pysähdyksen taktiikka ei pitkillä matkoilla ole paras, vaan pieniä taukoja olisi hyvä pitää jopa parin tunnin välein. Jos autossa on useampi mahdollinen kuski, vaihdelkaa ajovuoroja. Muista autoa vuokratessasi ilmoittaa vuokraamoon kaikki mahdolliset kuskit. Jos tunnet olosi uneliaaksi vielä tauon jälkeenkin, etsi paikka jossa voit nukkua.

5. Vauva matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa ja kun lapsen paino ylittää turvakaukalon suosituspainon, voidaan siirtyä käyttämään turvaistuinta. Alle kolmevuotiaille turvallisin matkustusasento on aina selkä menosuuntaan. Kaikille alle 135 senttiä pitkille lapsille suositellaan turvaistuinta, ja vielä tämänkin jälkeen istuinkoroketta, jotta turvavyö asettuu oikein.

Vanhempienkin lasten oikea paikka on aina takapenkki, sillä etupenkin turvatyyny voi onnettomuustilanteessa olla lapselle jopa hengenvaarallinen. Varaa pienille takapenkkiläisille välipalaa ja mielekästä puuhaa, jotta pitkätkin matkat sujuvat jouhevasti, eikä takapenkkiläisten puuhat pääse varastamaan liian isoa osaa kuljettajan keskittymisestä.

6. Pakkaa auto huolella. Raskaat tavarat tulee sijoittaa alas ja lähelle selkänojaa. Jos suksia kuljetetaan auton sisällä, on varmistettava, etteivät ne liiku eteenpäin. Sukset onkin varminta sitoa kuormaliinalla toisiinsa ja kiinnittää esimerkiksi turvavöihin. Vuokra-autoon voi vuokrata lisävarusteeksi suksiboksin tai-telineen, jolloin sukset ja laudat kulkevat kätevästi auton katolla. Älä säilytä matkustamossa mitään irtotavaraa, älä etenkään hattuhyllyllä, sillä törmäystilanteessa lentoon lähtevät tavarat voivat saada pahaa jälkeä aikaiseksi. Monojen, kenkien ja muiden matkatavaroiden paikka on takakontissa.

7. Koiran kuljetus autossa sujuu turvallisimmin, kun koira kytketään turvavaljaisiin takapenkille tai koira matkustaa farmarimallisen auton takatilassa. Kissa tai muu pieneläin kulkee parhaiten kuljetuskopissa, jonka paikallaan pysyminen tulee ajon ajaksi varmistaa.

8. Hirviä liikkuu koko Suomen alueella ja Lapissa tielläliikkujien tulee ottaa huomioon myös porot. Hirvet liikkuvat aktiivisimmin eritoten aamulla ja illalla, ja hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä. Sopiva tilannenopeus auttaa reagoimaan tielle hyppäävään hirveen tarpeeksi ripeästi. Hirvet liikkuvat eniten loka-marraskuussa ja touko-kesäkuussa, mutta tienpenkkoja kannattaa tarkkailla ympärivuoden.

Toinen suomalainen sarviveikko, eli pohjoisen poro liikkuu eniten heinä-elokuussa ja marras-tammikuussa. Poronhoitoalueella ajettaessa on aina varauduttava siihen, että poroja voi olla tiealueella. Jos näet yhden poron lähistöllä on melko varmasti lisää, sillä poro on laumaeläin. Vuoden 2017 lopusta lähtien älypuhelimiin on ollut saatavilla Porokello-sovellus, joka varoittaa tiellä liikkuvista poroista.

Suomen talvi aiheuttaa omia haasteitaan ajolle, mutta rauhallinen ajotapa ja luotettava auto takaavat, että hiihtolomareissut ja muut talviajot onnistuvat turvallisesti ja iloisin mielin.

Kurkkaa tästä vinkit Lapin matkailuun!