Vain harvasta on avustajakoiraksi

Page author

kirjoittanut Invalidiliitto - 29 December 2020

Muistatteko Hertzin kummikoira Wegan, joka opiskeli Kemiönsaaren avustajakoiraoppilaitoksessa? Koulutuksen tarkoituksena oli kouluttaa Wegasta avustajakoira fyysisesti vammaiselle ihmiselle. Nyt on aika kertoa, miten Wegan lopulta kävikään.

Lupaava pentu

Wega oli valikoitunut koulutukseen tarkan valintaprosessin kautta. Sillä oli terveet vanhemmat ja hyvä sukupuu. Sisarustensa joukossa Wega erottui sosiaalisena ja luottavaisena luppakorvana. Sellaisena, joka otti kontaktia ihmisiin ja tykkäsi herkuista. Wega oli erittäin lupaava pentu.

Koulutus lähti käyntiin mainiosti ja pieni Wega eteni opinnoissaan odotetusti. Se pysyi mielellään ihmisen lähellä ja seurasi ohjaajan toiveita. Wega piti ruuasta, joten sitä oli helppo motivoida oppimaan. Namipalojen voimalla innokas koululainen oppi vähitellen avaamaan ovia, laittamaan pyykkejä pyykkikoneeseen, nostamaan ja noutamaan tavaroita sekä sytyttämään valot ja painamaan hissin painikkeita.

Wega läpäisi kirkkaasti useamman terveystarkastuksen ja vaikutti fysiikaltaankin oikein sopivalta työkoiraksi.

Haasteita matkassa

Ihmisten tapaan myös koirien luonteessa korostuvat eri kehitysvaiheissa erilaiset asiat. Usein koiran luonteen kaikki nyanssit paljastuvat vasta parin vuoden iässä, kun koira on täysikasvuinen ja työkoiran tapauksessa myös steriloitu.

Wegassakin ilmeni kasvaessa muutamia yllättäviä piirteitä. Ensinnäkin se jännitti kovasti avustajakoiran työasuna toimivaa liiviä. Vaikka koiraa kuinka totutettiin, jännittyi se heti, kun liivi laitettiin päälle ja ilo työskentelystä hävisi, kun koiran oli selvästi ikävä olla liivissään.

Vettä Wega sen sijaan rakasti. Kun mahdollisuus uimiseen ilmeni, tuppasi siltä unohtumaan kaikki opittu. Veteen oli päästävä keinolla millä hyvänsä. Vettä maanisesti rakastava koira voi kuulostaa huvittavalta, mutta tulevan työn kannalta taipumus oli haastava, jopa vaarallinen. Avustajakoiran pitää kulkea isäntänsä tai emäntänsä rinnalla vapaana kaikissa ympäristöissä ja tilanteissa. Se on ehdoton vaatimus, jolla turvataan paitsi avustettavan henkilön, myös työtään tekevän koiran turvallisuus. Jos Wega karkaisi käyttäjältään veteen, ei huonosti liikkuvalla henkilöllä olisi mitään mahdollisuuksia hakea sitä takaisin ja pahimmillaan seuraukset voisivat olla kohtalokkaat.

Vaikka havaitut piirteet olivat huolestuttavia, Wega pärjäsi edelleen loistavasti erilaisissa avustajakoiran tehtävissä. Se jaksoi keskittyä töihinsä ja selvästi nautti, kun sai tehdä asioita ihmisen apuna. Kaikilla oli vahva luotto siihen, että näin taitavaan koiraan kannattaa panostaa.

Koulutustiimi ryhtyi etsimään erilaisia valjaita, jotta löydettäisiin herkkänahkaiselle koiralle sopiva työasu. Samalla Wegan oma hoitaja vietti koiran kanssa mahdollisimman paljon aikaa rannalla harjoitellen ihmisen vierellä pysymistä silloinkin, kun vaihtoehtona olisi polskiminen viileässä vedessä. Harjoitukset lähtivät hyvin käyntiin ja edistymistä tapahtui.

Käyttöönottotesti on avustajakoirakoulun loppututkinto

Avustajakoiran koulutusrupeama huipentuu vaativaan käyttöönottotestiin. Siinä koira näyttää osaamistaan erilaisissa käytännön tehtävissä, kuten tavaroiden nostamisessa ja paikallaan makuulla odottamisessa. Työtehtävistä suoriutumisen lisäksi kokeessa tarkkaillaan koiran käyttäytymistä erilaisissa ympäristöissä ja reagointia yllättäviin ärsykkeisiin. Tavoitteena on, että avustajakoirakokelas pystyy toimimaan rauhallisena ja motivoituneena riippumatta siitä, mitä sen ympärillä tapahtuu. Koe on tarkoituksella vaativa. Sen perusteella tehdään päätös siitä, onko koira valmis luovutettavaksi vammaisen henkilön eläväksi apuvälineeksi.

Wegan käyttöönottotesti oli viime keväänä. Kokeeseen lähdettiin hyvillä mielin, sillä koulutus oli edistynyt hyvin ja kouluttajilla oli luotto siihen, että aiemmin havaittuja haasteita oli ehditty työstämään tarpeeksi. Yllättäen kokeessa Wega kuitenkin jännittyi kovasti ja esimerkiksi väisti koetilanteessa läsnä olleita vieraita ihmisiä. Tuomaristo ei voinut hyväksyä Wegan suoritusta. Sille annettiin puoli vuotta lisäaikaa ja uusi koe sovittiin syksyksi.

Vaikea päätös

Wegan koulutusta jatkettiin päättäväisesti. Koulutustiimi konsultoi erilaisia koirakoulutuksen ammattilaisia yrittäen löytää keinoja tukea Wegan itseluottamusta ja luoda koiraan rohkeutta kohdata erilaisia tilanteita niin, etteivät ne aiheuttaisi sille stressiä, vaan koira voisi tehdä työnsä hyvillä mielin ympäristöstä riippumatta. Kesän lähestyessä loppuaan oli kuitenkin tehtävä vaikea päätös. Wegasta ei sittenkään tulisi avustajakoiraa. Sillä oli liian monta pientä ongelmaa. Vaikka moni asia on korjattavissa koulutuksella, oli olemassa vakava riski siitä, että työkoirana toimiminen olisi Wegan luonteelle liian raskasta. Se ei välttämättä nauttisi työstään ja sen stressiherkkyys saattaisi aiheuttaa haasteita koiran ohjattavuudessa ja tätä kautta aiheuttaa pahimmillaan vaaratilanteita koiralle ja sen tulevalle vammaiselle käyttäjälle.

Avustajakoiratoiminnassa on kaksi arvoa ylitse muiden. Koiran käyttäjän turvallisuus ja koiran hyvinvointi. Koira, joka ei ole luotettava kaikissa tilanteissa ei ole käyttäjälleen turvallinen. Samaten koira, joka ei nauti työstään ei voi hyvin avustajakoirana. Näitä arvoja peilaten oli tehtävä vaikea päätös ja luovuttava Wegan koulutuksesta.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Koulutuksesta luopuminen on varmasti Wegan kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Se pääsee asumaan maalle koulutusaikaisen hoitajansa luokse. Hoitajan kanssa Wega saa harrastaa ja elää aktiivista elämää, kuitenkin huomioiden sen luonteen ja ilman uhkaa liiallisesta paineesta tai stressistä.

Mutta mitä tapahtuu Wegan hankintaan varatuille sponsorointirahoille? Niillä saadaan nyt moninkertaisesti hyvää aikaiseksi. Hertz ja Invalidiliitto ovat sopineet varojen ohjaamisesta jo työssään toimivien avustajakoirien hyväksi. 20 000 euron sponsorisummalla saadaan katettua yli 20 koiran työvuoden aikaiset kulut. Niillä maksetaan mm. eläinlääkärikustannuksia, lisäkoulutusta sekä koirien käyttäjille tarjottavaa tukea. Summa on suurena apuna, sillä tavoitteena on tietenkin pitää parasta mahdollista huolta tärkeätä työtä vammaisten ihmisten apuna tekevistä heiluvahäntäisistä ja suurisydämisistä elävistä apuvälineistämme.

Hertz ja Invalidiliitto ovat myös sopineet yhteistyön jatkosta. Saamme siis luultavasti tulevaisuudessakin kuulla kuulumisia avustajakoirakoululta.