5 ihanaa kesäkaupunkia

Page author

kirjoittanut Hertz - 28 kesäkuu 2018

Matkusta tänä kesänä kauniissa Suomessa. Matkailu Suomessa vuokra-autolla on edullista, ekologista, ja ennen kaikkea hauskaa. Monipuolisimpia kohteita kesäiselle kaupunkilomalle ovat Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere, mutta Suomessa on monta muutakin ihastuttavaa kaupunkikohdetta, jossa vietät helposti päivän, viikonlopun tai vaikka viikon.

Esittelemme nyt viisi Suomen kaupunkia, joissa et ehkä vielä ole käynyt. Ehkä nyt olisi jo aika?

1. Porvoo

Vanhassa Porvoossa on katseltavaa ja koettavaa ympäri vuoden, mutta tämä idyllinen kaupunkiosa puhkeaa täyteen loistoonsa kesäisin. Vierailijat ihastelevat jokimaisemaa ja värikkäitä puutaloja, kävellen samalla vanhoja mukulakivikatuja pitkin nauttimaan lukuisten kahviloiden ja ravintoloiden tarjonnasta. Brunbergin makeistehtaalla on myymälä Porvoon vanhassa kaupunginosassa, joka on monen Porvoon vierailijan suosikkikohde.

Vanhaa Porvoota tullaan katsomaan eri puolilta maailmaa, ja kapeilla kaduilla voikin törmätä turistiryhmiin. Ulkomaalaisista matkailijoista suurin osa saapuu Saksasta, Venäjältä, Ranskasta ja Iso-Britanniasta. Suomalaisten keskuudessa Porvoo on erittäin suosittu päiväretkikohde, sillä neljä viidestä kävijästä tulee vierailemaan vain päiväksi. Porvooseen onkin erittäin helppoa saapua autolla mistä päin Etelä-Suomea tahansa.

 

2. Hanko

Suomen eteläisin kaupunki Hanko herää eloon kesällä. Hanko on Suomen mittapuulla varsin poikkeuksellinen kaupunki, sillä sieltä löytyy peräti 30 kilometriä hiekkarantaa. Meri ympäröi Hankoa niin etelästä, lännestä kuin pohjoisestakin.

Kesäkuukausina Hangossa järjestetään runsaasti tapahtumia, tunnetuimpana purjehdustapahtuma Hangon Regatta. Hangon Regatta on kolmipäiväinen ja yksi Suomen suurimpia purjehduskilpailuja.

Hangon satamasta lähtee kesäisin myös risteilyjä, jotka mahdollistavat läheisiin saariin tutustumisen. Läheisellä Bengtskärin saarella sijaitsee koko Pohjoismaiden korkein majakka. Merellisiä ulkoilureittejä löytyy useampia, samoin kuin merihenkisiä aktiviteetteja kuten melonta, uinti, SUP-lautailu ja jopa surffaus.

Hankoon pääsee helposti autolla maantietä pitkin. Helsingistä matka kestää noin 1,5 tuntia ja Turusta 1h 45min.

3. Raasepori

Raaseporin kaupunki syntyi vuonna 2009, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistyivät. Vanha Tammisaaren kaupunki on uuden Raaseporin keskustataajama ja hallinnollinen keskus. Syntynyt kaupunki muodostaa kokonaisuuden, joka monien mielestä ansaitsee Suomen parhaan kesäkaupungin tittelin. Raaseporista löydät luonnon ja saariston, vanhat ruukit ja linnat sekä monet taide- ja kulttuuritapahtumat.

Raaseporin tunnetuin nähtävyys on Raaseporin linnanrauniot, joka on koko läntisen Uudenmaan merkittävin historiallinen jäänne. Linna on osittain entisöity ja kesäisin linnan läheisyydessä toimii kesäteatteri. Kaupungissa on myös lukuisia kirkkoja, joista suurin on 1600-luvulla rakennettu Tammisaaren kirkko.

Tammisaaren vanha kaupunki on suojeltu uusilta rakennuksilta. Sen värikkäistä puutaloista koostuva rakennuskanta koostuu pelkästään 1700- ja 1800-luvun rakennuksista. Tammisaaren saaristoon on mahdollista tutustua saaristoristeilyllä. Kaupunginalueella on myös lukuisia vanhoja kartanoita ja linnoja, kuten Mustion linna puistoineen sekä raunioituneet Grabbackan linna ja Junkarsborgin puulinna.

Myös kotimaan parhaaksi matkakohteeksi valittu Fiskarsin ruukki sekä Billnäsin ruukki sijaitsevat nykyisen Raaseporin alueella.

Raasepori sijaitsee noin Helsingin ja Turun puolivälissä, ja ajomatka kummastakin kaupungista kestää noin tunnin.

4. Mikkeli

Mikkeli on yhdistelmä urbaania ja maaseutumaista elämää Etelä-Savon sydämessä, Saimaan rannalla. Mikkeli sijaitsee vain noin parin kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.

Järvet ja vesistöt ovatkin Mikkelissä aina lähellä. Tekemistä Mikkelissä riittää hyvin useaksi päiväksi, varsinkin jos tutustuu myös muihin läheisiin Järvi-Suomen kohteisiin.

Mikkelin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Mikkelin tori, Suomen sotahistoriaan keskittyvä Päämajamuseo sekä Naisvuoren näköalatorni. Mikkelissä vierailevan kannattaa ehdottomasti myös osallistua Saimaan-risteilylle, jossa voi nauttia Suomen kesän todellisesta kauneudesta. Hieman alle 10 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsee idyllinen Tertin kartano, jossa vierailijoita palvelevat kartanoravintola, herkkupuoti, kahvila ja farmihotelli.

Maanteitse Mikkeliin pääsee helposti Viitostietä pitkin Helsingin, Lahden ja Kuopion suunnalta. Jyväskylän suunnalta pääsee tietä numero 13, samoin kuin Kouvolasta ja Lappeenrannasta.

5. Savonlinna

Mikkelin lisäksi toinen Saimaan helmi Savonlinna on vilkas kaupunki, jossa riittää tekemistä kesäisin. Oopperajuhlat, Olavinlinna, sisävesiristeilyt, muikut ja lörtsyt vetävät puoleensa niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin vierailijoita.

Savonlinnan keskipiste ja sydän on tunnelmallinen kauppatori. Torin viereisestä matkustajasatamasta voi hypätä höyrylaivan tai moottorialuksen kyytiin risteilemään Saimaalle. Savonlinnan alueella on yli 1500 saarta ja hyvällä tuurilla risteilyllä voi nähdä vaikka harvinaisen saimaannorpan.

Olavinlinna, joka on maailman pohjoisin keskiaikainen linnoitus, on myös suosittu turistikohde, jossa vierailee vuosittain lähes 100 000 kävijää. 

Noin 35 kilometrin päässä Savonlinnasta löytyy yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi nimetty Punkaharju. Vaihtelevien mikroilmastojen vuoksi Punkaharjun luonto on Suomen mittakaavassa erittäin monipuolista. Alueen luontoon pääsee helposti tutustumaan merkityillä kävelyreiteillä. Savonlinnan seudulta löytyy myös kaksi kansallispuistoa – Linnansaari ja Kolovesi.

Helsingistä automatka Savonlinnaan taittuu Lahden ja Mikkelin kautta Juvalle. Juvalta käännytään Valtatie 14:lle, joka tuo suoraan Savonlinnan keskustaan.

Tampereelta autolla matkustavien vaihtoehtoina on tulla joko Lahden tai Jyväskylän kautta. Oulusta Savonlinnaan autoilevien reitti taas kulkee Kuopion ja Varkauden kautta.