A-pentujen ensimmäinen vuosi avustajakoirakoulussa

Page author

kirjoittanut Invalidiliitto - 18 maaliskuu 2022

Invalidiliiton tulevien avustajakoirien ensimmäinen vuosi oli täynnä uutta. Juuri nyt A-pentujen tulevaisuus näyttää hyvältä.

A-pennut syntyivät 2.2.2021 täällä Axxell Brusabyssa eli viettivät juuri ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Pentuja syntyi yhdeksän, joista kolme meni sijoituskoiriksi jatkojalostusta ajatellen, kaksi lähti yhteistyökumppaneille opiskelemaan opas- ja avustajakoiriksi ja neljä jäi koululle avustajakoirakoulutukseen.

Koulutukseen jäivät Aatos, Atlas, Armas ja Ahti. Ensimmäinen kesä meni tutustuessa maailmaan ja opetellessa yhteistä elämää uusien hoitajien kanssa. Alussa Armas jännitti ihmisiä. Siksi kesällä oli tärkeää kerätä kokemuksia erilaisista ihmisistä. Tutustuminen tehdään aina koiran ehdoilla: ihmisiä ei ole pakko moikata, jos se pientä pentua jännittää. Siksi Armas katseli ihmisiä alussa kauempaa, syöden samalla nameja. Näin haettiin uutta, positiivista kokemusta ihmisten kohtaamiseen. Onneksi Armas, kuten veljensäkin, on ahne kaveri, ja ruoka toimii hyvin palkkiona. Syksyllä hyviä kokemuksia oli karttunut niin mukavasti, ettei Armas enää jännittänyt ihmisiä.

Syksyn opinnot alkoivat erilaisiin paikkoihin tutustumalla. Kävimme kauppakeskuksissa sekä juna- ja linja-autoasemilla eri kaupungeissa. Tutustuimme erilaisiin ihmisiin, koiriin ja apuvälineisiin. Kaikki veljekset ”oppivat oppimaan” eli tarjoamaan kouluttajalle haluttua toimintatapaa. Sitä kautta saimme aputassujen tulevia tehtäviä alulle.

Veljekset ovat hyviä kantamaan tavaroita; esineiden nostaminen ja kantaminen on ollut heille helppoa. Veljekset ovat jopa niin innokkaita treenikavereita, että vastapainoksi on täytynyt harjoitella paljon myös rauhoittumista.

Syksyllä Ahti alkoi osoittaa stressin merkkejä; Ahti haukkui paljon eikä osannut rauhoittua. Juuri silloin meiltä kyseltiin nuorta koiraa opiskelemaan nuoren miehen avustamista. Teimme siis Ahtin parhaaksi päätöksen myydä hänet lopulliseen kotiin, jossa pääsee kuitenkin tekemään avustajakoiran tehtäviä.

Armas, Aatos ja Atlas jatkoivat tänä vuonna sosiaalistumista erilaisiin ympäristöihin. On tärkeää, että avustajakoira pystyy toimimaan yhdessä käyttäjänsä kanssa niin kaupoissa, kahviloissa kuin arjen lenkeilläkin. Koulutuksen tässä vaiheessa avustajakoiraoppilaat saavat vielä halutessaan tutustua ympäristöönsä, mutta lisäksi pyrimme vahvistamaan tuttujen tehtävien tekemistä uusissa paikoissa. Tällaisia tehtäviä ovat mm. nenällä käteen kohdennus, kontaktin ottaminen ohjaajaan, rauhoittuminen ja istuminen tai maahan meno.  Pikkuhiljaa vaadimme enemmän, ja pyydämme koiralta yhdessä kontaktissa kulkemista.

Näin rakentuu itsevarmasti uudessa ympäristössä liikkuva avustajakoira. Ympäristötreeniä on vaikeuttanut poikien murrosikä; välillä tyttöjen hajut kiinnostavat enemmän kuin kouluttajan kanssa tekeminen. Onneksi tämä on normaali ja ohimenevä vaihe avustajakoiraoppilaiden koulutuksessa.

Ympäristötreenien lisäksi olemme harjoitelleet sulkemaan ovia ja laatikoita nenällä työntäen. Samalla tekniikalla laitetaan valot päälle ja pois. Pojat ovat harjoitelleet pyörätuolin ja mopon vierellä kulkemista. Lisäksi on harjoiteltu tavaroiden nostamista syliin apuvälineessä istuttaessa. On myös opeteltu erilaisiin hoitotoimenpiteisiin liittyviä taitoja kuten kylkimakuuta ja leukatargettia. Näin esimerkiksi kynsienleikkuu tai hampaiden tarkastus sujuu paremmin. Treenin vastapainoksi on ulkoiltu, lenkkeilty ja leikitty; veljeksistä on paljon seuraa toisilleen!

Seuraavaksi pojilla on vuorossa viralliset luustokuvat ja Invalidiliiton luonnetesti, jonka jälkeen A-veljekset ovat askelen lähempänä tulevaa työuraa.

Kirjoittaja:

Jaana Karppinen on eläintenkouluttaja Kemiön Axxell Brusabyssa, jossa koulutetaan mm. Invalidiliiton tulevia avustajakoiria. Tehtävä on haastava; vain noin puolet koulutukseen jäävistä pennuista valmistuu tärkeään työhön.

Hertz Autovuokraamo on tukenut Invalidiliiton avustajakoiratoimintaa vuodesta 2017. Tuki on mahdollistanut vuosien aikana Invalidiliitolle jo useamman Armaan, Aatoksen ja Atlaksen tavoin koulutetun avustajakoiran hankinnan.

Lue lisätietoa Invalidiliiton avustajakoirista: https://www.invalidiliitto.fi/tukea/avustajakoirat