A-pentujen kuulumisia 2022 avustajakoirakoulussa

Page author

kirjoittanut Invalidiliitto - 29 November 2022

Invalidiliiton avustajakoirien toinen koulutusvuosi osoittautui haasteellisemmaksi kuin alku antoi olettaa. Kaikki koirat ovat toki yksilöitä, mikä on koulutuksessa aina huomioitava.  Avustajakoirien luonteelta odotetaan kuitenkin paljon, ja niiden käyttäytymisen on oltava vakaata, jotta ne menestyvät avustajan työssä.

A-pentujen poikien, Atlaksen, Armaksen ja Aatoksen kuulumisista on vierähtänyt noin 10 kk. Viimeksi takana oli juuri 1 v. syntymäpäivät ja koulutus edennyt siihen pisteeseen, että odoteltiin Invalidiliiton luonnetestiin osallistumista ja terveystarkastuksia. 

Terveystarkastuksessa pojilta kuvattiin lonkat, kyynäreet ja selkä. Kaikki olivat kaikilta osin terveitä.

Luonnetestissä arvioidaan koiran ominaisuuksia:

- luoksepäästävyyttä 

- koirasosiaalisuutta

- alusta- ja ääniherkkyyttä

- vilkkautta, saaliskiinnostusta

- palautumista jännittävistä tilanteista

Arkuutta ja jännitystä ilmassa

Armaksellahan oli pienestä pitäen ollut arkuutta vieraita ihmisiä kohtaan.  Armasta oltiin systemaattisesti siedätetty vieraisiin ja suhtautuminen oli jo paljon avoimempaa. Testi alkoi henkilöryhmällä, jossa henkilöt ottavat koiraan kontaktia ja koskettavat sitä. – Tämä oli kuitenkin Armakselle liian jännittävä paikka ja suoritus hylättiin arkuuden vuoksi.

Atlas oli luoksepäästävä ja pääsi jatkamaan testin muihin osioihin. Toistuvat jännittävät tilanteet testissä olivat sille kuitenkin liikaa.  Atlas kuormittui voimakkaasti eikä palautunut kunnolla. Atlas reagoi myös läheltä ajavaan linja-autoon väistämällä sitä reilusti kauemmaksi. – Palautumisen heikkous ja liikenteeseen reagoiminen hylkäsi testin suorituksen.

Aatos oli myös luoksepäästävä ja pääsi jatkamaan testiä. Testin kaksi viimeistä osiota; kummitus ja sen jälkeinen ampuminen olivat yhdistelmänä Aatokselle liikaa. Se pyrki pakenemaan paikalta takaisin turvalliseen autoon. – Suoritus hylättiin.

Lisää koulutusta, seurantaa ja päätöksiä

Testien jälkeen koulutus Axxell Brusabyssä jatkui. Armaksen kanssa jatkettiin ihmisiin tutustumista, ja Atlaksen sekä Aatoksen kohdalla annettiin heille lähinnä aikaa kypsyä. Armaksen kanssa koulutus tuotti tulosta, mutta miehet ja yllättäen esiin tulevat yksittäiset ihmiset saivat edelleen haukut. Armas sai syyskuussa 2022 jatkaa oman hoitajan kanssa kotikoiran elämää. 

Atlaksella käyttäytyminen sujui muuten hyvin, mutta kauppakeskukset ja parkkipaikat olivat sille haastavia paikkoja. Se paineistui myös hallitsemattomasta ympäristöstä eli käytännössä siitä, kun ihmisiä, autoja ja koiria kulki ja näkyi joka suunnassa. Näissä tilanteissa Atlaksella oli haasteita keskittyä esimerkiksi vierellä kulkemiseen. Se sulkeutui omaan maailmaansa. Tämän herkkyyden vuoksi Atlas jatkoi syyskuussa kotikoirana oman hoitajansa luona.

Aatos kävi vielä lokakuussa 2022 kokeilemassa josko ikä olisi tehnyt tehtävänsä ja luonnetestin haamut sekä muut pelotteet olisivat jo siedettäviä. Näin ei kuitenkaan ollut. Testisuorituksen hylkäyksen syy oli tismalleen sama kuin vuoden ikäisenä. Aatoskin lähti marraskuun alussa viettämään kotikoiran elämää maaseudulle.

Ahti, joka myytiin ennen vuoden ikää sopeutumisvaikeuksien vuoksi, on jatkanut oman ihmisen kanssa kouluttautumista ja läpäisi luonnetestin lokakuussa 2022. Ahdin matka jatkuu kohti käyttöönottotestiä.

A-pentueen pojat olivat energisiä ja innokkaita tekemään ja harjoittelemaan tehtäviä.  Niiden luusto oli priimaa, niillä ei ollut alusta- tai ääniherkkyyksiä, ne olivat koirasosiaalisia ja loistavia harrastuskoiria tulevaisuudessa. 

Liiallinen pehmeys osoittautui tämän pentueen heikkoudeksi. Uudet kokelaat ovat jo aloittaneet koulutuspolkunsa ja lisää kokelaita pitäisi tulla vuoden 2023 alussa. 


Kirjoittaja:

Nina Jäntti on eläintenkouluttaja Kemiön Axxell Brusabyssa, jossa koulutetaan mm. Invalidiliiton tulevia avustajakoiria. Tehtävä on haastava; vain noin puolet koulutukseen jäävistä pennuista valmistuu tärkeään työhön.

Hertz Autovuokraamo on tukenut Invalidiliiton avustajakoiratoimintaa vuodesta 2017. Tuki on mahdollistanut vuosien aikana Invalidiliitolle jo useamman koulutetun avustajakoiran hankinnan.

Lue lisätietoa Invalidiliiton avustajakoirista: https://www.invalidiliitto.fi/tukea/avustajakoirat