Alpit ja Tonava kutsuvat Wieniin ja muualle Itävaltaan

Page author

kirjoittanut Hertz - 28 lokakuu 2019

Tonavan rannalla istuessa Itävallan pääkaupunki Wien näyttää aivan postikortilta. Patsaat, palatsit, katedraalit, kahviot, museot ja hyvin hoidetut puistot tuovat kaikki mausteensa tähän kauniiseen kaupunkiin, jolla on ollut merkittävä rooli Euroopan ja koko maailman historiassa.

Wien on Itävallan kulttuurin, talouden ja politiikan keskus, ja samalla myös asukasmäärällä mitattuna suurin kaupunki. Wienissä asuu noin 1,8 miljoonaa asukasta, sen metropolialueen toimiessa kotina melkein 2,5 miljoonalle ihmiselle.

Neljä vuodenaikaa eroavat Wienissä selkeästi toisistaan, mikä tekee Wienistä matkakohteena ympärivuotisen. Tämä hurmaava kaupunki tarjoaakin tekemistä ja nähtävää kesät talvet.

Alpit täyttävät jopa kaksi kolmasosaa Itävallan maan pinta-alasta, ja korkein huippu Grossglockner kohoaa miltei 3 800 metrin korkeuteen. Onkin siis selvää, että Wien ja Itävalta kokonaisuudessaan ovat talvilajien harrastajien suosiossa. Kesäisin Itävalta ja Wien tarjoavat loistavat mahdollisuudet esimerkiksi vuoristomaisemissa maastopyöräilyyn tai patikointiin. Myös golfaaminen on suosittu harrastus.

Wienin sää on miellyttävä ympäri vuoden

Normaaliin talveen Wienissä kuuluu lunta, ja pakkastakin on usein kymmeniä asteita. Suomeen verrattuna Itävallan talvi on kuitenkin hieman lyhyempi: sää pysyttelee yleensä leutona jouluun asti, ja varsinaiset talvisäät alkavat vuodenvaihteen aikoihin. Kunnon talvea kestää vain helmi-maaliskuun taitteeseen saakka.

Joulun aika on Wienissä täynnä joulumarkkinoita, erilaisia esityksiä ja konsertteja. Jo marraskuussa upea juhlavalaistus ja sadat pienet myyntikojut valtaavat keskustan. Kaupungintalon edessä sijaitsevan puiston poluille myös jäädytetään nykyisin luisteluradat.

Wienin joulumarkkinat on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1294, ja monien mielestä Wienin aidoimmat joulumarkkinat löytyvät Spittelbergistä. Christkindlmarkt puolestaan on yksi tunnetuimpia joulutoreja koko Euroopassa.

Kevät tulee Itävallassa nopeasti, ja usein jo maaliskuussa säät ovat keväisen lämpimät. Kesäkuukausina toukokuusta syyskuulle lämpötila liikkuu useimmiten +20 asteen ja +30 asteen välillä.

Alppien läsnäolo tekee säästä arvaamattoman, ja poikkeuksellisia sääoloja nähdään useammin kuin mitä esimerkiksi Suomessa. Talvisin lunta sataa ja sulaa usein montakin kertaa talvikauden aikana. Kesän lisäksi hellepäiviä voidaan saada vielä lokakuun puolellakin.Klassista musiikkia, oopperaa ja taidetta

Wienin keskusta on melko pieni, ja jo lyhyenkin vierailun aikana ehtii nähdä paljon. Kompaktista koostaan huolimatta Wien on erittäin monipuolinen kaupunkikohde, joka tarjoaa kävijöilleen upeaa historiaa ja korkeakulttuuria niin taiteen kuin museoidenkin muodossa.

Klassinen musiikkiperintö elää Wienissä vahvasti, onhan kyseessä klassikkosäveltäjä Schubertin syntymäpaikka, jossa myös Mozartin, Beethovenin, Mahlerin ja Haydnin kaltaiset säveltäjät ovat asuneet.

Wienistä löytyy konserttisaleja enemmän kuin monesta kokonaisesta maasta. Suosittuja saleja ovat esimerkiksi Mozartin harjoittelusalina toiminut Schönbrunnin linnan sali ja akustiikaltaan ainutlaatuinen Musikverein-konserttisali. Museoista suosituimpia ovat kulttuurihistoriallinen ja luonnonhistoriallinen museo.

Wienin nähtävyydet - upeita linnoja ja kauniita puistoja

Wienissä liikkumista helpottaa keskustaa kiertävä kehäkatu Ringstrasse, jonka varrelta löytyy monia museoita, kauppoja ja kahviloita. Wienin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat linnat, kuten Hofburg, Schönbrunn ja Belvedere, jotka keisarillisessa loistossaan vievät matkalle menneisyyteen. Keskellä Wieniä kohoava Stephansdom-katedraali on myös näkemisen arvoinen.

Wienissä on mukavaa myös vain kävellä ja istuskella. Vanhankaupungin sokkeloisilla kaduilla kävellessä kuluu helposti tunti jos toinenkin, ja kauniissa puistoissa voi kesäisin kauniilla säällä istua vaikka piknikille. Etenkin Ringstrassen ympäristöstä löytyy laajoja puistoalueita, joilla järjestetään myös paljon tapahtumia.

Wienin vierailulla kannattaa nauttia kaupungin tarjoamasta kahvila- ja ravintolakulttuurista, ja paikallisista herkuista: sacherkakusta, wieninleikkeestä ja omenastruudelista.

Itävaltalainen ruoka on hyvin samankaltaista esimerkiksi saksalaisen ruuan kanssa. Erilaiset makkarat ja voileivät ovat suosittuja, ja ne huuhdellaan alas tietenkin maukkaalla oluella. Jos Wienissä haluaa tehdä ostoksia, Mariahilfer Strasse -kadun varrelta löytyy paljon eri hintaluokkien ostospaikkoja.Tutustu Wieniin ja Itävaltaan autoillen

Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa ja erinomaisen tieverkoston ansiosta sieltä on helppoa ja nopeaa siirtyä naapurimaiden puolelle. Itävalta jakaa rajaa Tšekin, Saksan, Unkarin, Slovenian, Slovakian, Italian, Sveitsin ja Liechtensteinin kanssa, joten se on täydellinen paikka aloittaa vuokra-autokiertue Euroopassa.

Wien on autoystävällinen kaupunki, jossa on helppo liikkua. Keskustassa ajaessa tulee kuitenkin muistaa antaa tilaa keskustassa liikkuville raitiovaunuille ja pyöräilijöille. Myös yksisuuntaisia katuja on paljon, etenkin Ringstrassen sisäpuolella ydinkeskustassa.

Liikennesäännöt ovat samankaltaiset Suomen kanssa. Nopeusrajoitukset on merkitty kaistoille, ja ne ovat enintään 130 km/h moottoriteillä, 100 km/h kaupunkien ulkopuolisilla teillä ja 50 km/h taajamissa. Joillakin pienillä kaduilla rajoitus on 30km/h.

Itävallassa on käytössä moottoritiemaksu. Maksun suorittamisen todisteena on ns. Vignette eli auton tuulilasiin kiinnitetty moottoritietarra, josta voi nykyään hankkia myös digitaalisen version. Myös joissakin tunneleissa voi erikseen olla tunnelimaksuja.

Henkeäsalpaavat näköalat ovat Itävallassa ajamisen parasta antia. Alppien rinteiltä Tonavan rantateille - yhtä upeita maisemia on vaikeaa löytää mistään muualta. Vuokra-auton avulla tutustut helposti Wieniin, Itävaltaan ja sen moniin naapurimaihin.