Avantouinti – pulahda kylmään veteen Suomen suosituimmissa avantouintipaikoissa

Page author

kirjoittanut Hertz - 05 maaliskuu 2021

Talviuinti hyisessä vedessä houkuttelee yhä useampia joka vuosi. Avantouinnin nostattama virkistynyt olo ja sen terveysvaikutukset saavat sekä suomalaiset että ulkomaalaiset pulahtamaan kylmään veteen – jopa useita kertoja viikossa.

Vielä vuosikymmen sitten avantouinti oli pääasiassa iäkkäämpien suosiossa, mutta viime vuosina niin lapsiperheet kuin nuoret aikuiset ovat innostuneet avantouinnista.

Kuuman saunan ja kylmän veden vuorottelu saavat ihmisen aivolisäkkeen erittämään normaalia tiiviimmin endorfiineja, eli hyvän olon hormoneja. Lisäksi  avantouinti kiihdyttää serotoniinin ja dopamiinin eritystä.

Avantouinnilla on selviä terveysvaikutuksia, kuten ruskean – eli terveellisen – rasvan määrän lisääntyminen kehossa. Kylmä vesi lievittää muun muassa reuman sekä fibromyalgian oireita, ja lajin säännöllinen harrastus voi laskea perusverenpainetta.

Avantouintia voi harrastaa ympäri Suomen. Alla löydät suosituimmat avantouintikohteet.

Vantaan Kuusijärvi

Vantaan Kuusijärvi on erittäin suosittu talviuintikohde pääkaupunkiseudulla. Kuusijärven sähkösaunat on remontoitu vuonna 2018, ja ne sijaitsevat Kuusijärven päärakennuksessa. Naisille ja miehille on molemmille kaksi saunaa.

Sähkösaunat ovat päällä joka päivä ympäri vuoden. Yleisistä savusaunoista voi nauttia yleisövuoroilla.

Kuusijärvellä toimii Kuusijärven Jääkarhut -urheiluseura, joka tekee töitä liikuntakasvatuksen, avantouinnin, uinnin ja kuntoliikunnan hyväksi.

Joensuun Jääkarhut

Suomen mahdollisesti vilkkain avanto sijaitsee Joensuussa, Pyhäselän rannassa, muutaman kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Kohde kuuluu nimensä mukaisesti Joensuun Jääkarhut -seuralle. Jääkarhuille tehtiin vuonna 2019 vuonna yli 165 000 käyntiä.

Tavallisena talviviikkona avannossa pulahtaa jopa 4 000 ihmistä.

Avantouimareiden mukaan Joensuun Jääkarhujen suosiota selittävät poikkeuksellisen toimivat järjestelyt; paikalla on pitkä betonilaituri, jonka avantoon vievät portaat lämmitetään sähköllä. Portaat eivät siis jäädy kovallakaan pakkasella, ja saunat ovat lämpimät joka päivä iltamyöhään saakka.

Herttoniemenranta

Helsingin Herttoniemessä sijaitsevat Herttoniemen Hylkeet -seuran uimakopit ja laituri avantoineen. Tuorinniemen lämmitetyt, naisille ja miehille erilliset pukukopit ja laituri ovat avantouimarien käytössä talvikaudella.

Pukukopin avaimen saa seuraan liittymällä, jonka lisäksi Herttoniemen hylkeet järjestää avoimia tilaisuuksia muutaman kerran vuodessa.

Rauhaniemen kansankylpylä

Tampereen Rauhaniemen kansankylpylä on historiallinen kohde, jossa on ollut kylpylätoimintaa jo vuodesta 1929 alkaen. Rauhaniemi on nykyisin yksi kaupungin suosituimpia avantouintipaikkoja.

Rauhaniemessä on kaksi saunaa, suihkut, lämpimät pukeutumistilat ja avantoon johtava lämmitetty matto mukavuuden takaamiseksi.

Rauhaniemi on auki viikon jokaisena päivänä. Vilkkaassa talviuintikohteessa uidaan talvikautena noin 40 000 kertaa.

Kaupinoja

Tampereen toinen suosittu talviuintikohde löytyy Kaupinojasta, jossa saunaa on lämmitetty vuodesta 1977 alkaen. Saunan viimeisin remontti toteutettiin vuonna 2010. 

Kaupinoja on auki muutamaa poikkeuspäivää lukuun ottamatta ympäri vuoden, ja siitä vastaa Tampereen Talviuimarit ry. Saunassa on puku- ja pesuhuoneet miehille ja naisille sekä kaikille yhteinen sauna ja avanto.

Paikan päältä voi myös ostaa erilaisia juomia ja makkaraa grillattavaksi kylmänä talvipäivänä.

Mältinranta

Tampereen ehkä poikkeuksellisin talviuintipaikka piilee vanhassa tehdasmiljöössä, Tampellan ja Finlaysonin välissä.

Keskustassa sijaitseva Mältinranta on avoinna ympäri vuoden, veteen vievät loivat portaat ja uima-alue on selkeästi rajattu. Täällä talviuinnista voi nauttia ilman maksuja!

Kiilopään kuurakaltio

Inarissa sijaitseva Kiilopään Kuurakaltion talviuintipaikka ja kylmä pukukoppi ovat uimareiden käytettävissä päivittäin ilman maksuja. 

Talvikauden aikana Kiilopäällä lämpiää tunnelmallinen savusauna tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kun savusauna lämpenee, käytössä ovat maksua vastaan myös lämmin pukutila ja suihku. 

Lapin luonnon sydämessä onnekas talviuimari voi nauttia virkistävän avantoelämyksen lisäksi taivaalla leimuavista revontulista.

Suomen avantouintipaikat tavoitat Hertzin vuokra-autolla

Avantouinti on virkistävä ja hyvinvointia lisäävä harrastus. Suomen kiinnostavimmat avantouintipaikat pääset kokemaan kätevästi Hertzin vuokra-autolla.