Avustajakoira Wegan matkassa

Page author

kirjoittanut Invalidiliitto - 03 kesäkuu 2020

Hertz Suomi on ollut tukemassa labradorinnoutaja Wegan koulutusta avustajakoiraksi. Tällä hetkellä Wega valmistautuu viimeiseen kokeeseensa ennen töiden aloittamista. Nyt onkin hyvä hetki katsoa taaksepäin sitä matkaa, jonka olemme yhdessä Wegan kanssa saaneet kulkea.

Aprillipäivän pentue

Wega syntyi aprillipäivänä vuonna 2018 Axxell Brusabyn avustajakoirakoulussa Kemiönsaaressa. Pentueen vanhemmat oli valittu tarkasti pentujen tulevia ammatteja silmällä pitäen. Emo Sara oli juuri valmistunut avustajakoiraksi ja isä Vertti puolestaan omasi monipuolisen harrastuskoiran taustan. Koirakouluttajat seurasivat tarkasti vastasyntyneitä pentuja ja valitsivat niistä parhaat aloittamaan koulutuksensa avustajakoiriksi. Wegan lisäksi avustajakoiraopintoihin valikoituivat sisarukset Wiola, Wille ja Walo.

Wega opetteli koiranelämää pentuna Salossa kotihoitajan luona.

Kotihoitajan luona elämää oppimassa

Elämänsä alkupuolen Wega vietti hoitajan luona Porissa. Siellä se opetteli elämän perussääntöjä, kuten yhdessä kulkemista ja kontaktia ihmiseen. Jo pentuaikana Wegassa ilmeni avustajakoiralle tärkeä ominaisuus, persous ruualle. Jos hoitajalta unohtui ruokaa pöydälle, keksi Wega varmasti keinon kiivetä herkkujen ääreen. Hyvä ruokahalu on avustajakoiralle eduksi, sillä koiria palkitaan työstään ruualla. Koska ruoka on Wegan mielestä paras asia maailmassa, on oppiminen ja avustaminen sille mielekästä, sillä aina kun tekee sen mitä ihminen toivoo, saa palkaksi ruokaa.

Wega tekee mielellään pyydetyt tehtävät. Roikkuuhan kouluttajan vyötäröllä palkkapussi, josta saa maittavan makupalan ihan joka kerta kun tekee pyydetyn asian.

Avustajakoiraksi opitaan leikkimällä

Vajaan vuoden ikäisenä Wega siirtyi hoitajan luota jatko-opintoihin avustajakoirakoululle Kemiönsaareen. Siellä se sai oman ohjaajan, jonka kanssa alkoi harjoitella perustaitoja, kuten erilaisissa ympäristöissä liikkumista, muiden koirien ohittamista ja hihnakävelyä.

 
Wega on aina ollut hyvin kontaktissa ihmiseen ja vapaana ulkoillessa se kirmaa kutsuttaessa iloisena takaisin ihmisen rinnalle.

Varsinaisia työtehtäviä harjoiteltiin leikin kautta. Avustajakoirille tärkeä taito on erilaisten nimettyjen esineiden, kuten avaimien tai puhelimen noutaminen. Tätä tärkeää taitoa Wega harjoitteli aluksi esimerkiksi noutamalla rottapehmolelua. Ja sehän oli ihan hirvittävän hauskaa! Kouluttaja heitti rotan ja Wega sai noutaa sen yhä uudelleen ja uudelleen. Toinen opeteltava asia on erilaisten laatikoiden ja ovien sulkeminen. Tätä harjoiteltiin nenäkosketuksella, eli aina kun Wegan kuono koski oikeaan paikkaan, oli seurauksena maittava makupala. Vähitellen Wegakin hoksasi, että työntämällä kuonolla saa laatikon kiinni ja palkkio tuleekin vasta kun tehtävä on suoritettu loppuun. Erittäin hauska leikki tämäkin.

 
Avustajakoiran koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja leikinomaisuuteen. Tässä harjoitellaan tavaroiden noutamista pehmolelurotalla.

Avustajakoiraksi sopiva luonne

Wegalla on monessa mielessä oivallinen luonne avustajakoiraksi. Se on nälkäinen ja leikkisä, mutta osaa myös vakavoitua työntekoon. Jo nuorena koirana Wega oli taitava mukana kulkija erilaisissa ympäristöissä. Vapaana ollessa lenkeillä Wega pysyy mielellään ihmisen lähellä ja kantaa keppejä.

Wega paikkaharjoituksissa.

Kaikki avustajakoiraksi koulutettavat koirat käyvät erityisessä luonnetestissä, jossa pyritään varmistamaan koiran sopivuus työkoiraksi. Testissä arvioidaan sitä, miten hyvin koira kestää stressiä ja miten se toimii erilaisissa paikoissa ja häiriötilanteissa. Koska avustajakoirat liikkuvat pääsääntöisesti vapaina käyttäjänsä vierellä, eivät ne saa säikkyä kovia ääniä tai olla liiaksi viettiensä vietävissä. Koiran tulevan käyttäjän pitää pystyä luottamaan elävään apuvälineeseensä kaikissa tilanteissa. Kuten arvata saattaa, rauhallinen Wega läpäisi luonnetestin hyvin arvosanoin.

Wegan kaulassa oleva huivi kertoo ohikulkijoille, että tässä ollaan harjoituspuuhissa. Näin ihmiset malttavat jättää paikallaanoloa harjoittelevan koiran rauhaan ja sillä on mahdollisuus keskittyä harjoitukseen. 

Viimeisen testin kynnyksellä

Tällä hetkellä Wega valmistautuu koulutusjaksonsa viimeiseen kokeeseen. Käyttöönottotestissä punnitaan koko koiran koulutushistoria. Wega esittelee testissä erilaisia avustajakoiran perustaitoja, kuten tavaroiden nostamista ja noutamista, valojen sytyttämistä ja hissin painikkeiden painamista. Se näyttää miten osaa avustaa ihmistä vaatteiden riisumisessa ja pyykkien laittamisessa koneeseen. Tutkinnon valvojille esitellään myös ovien avaamista ja laatikoiden sulkemista sekä monia muita avustajakoiran työhön kuuluvia tehtäviä, joilla koira tulevassa ammatissaan auttaa vammaisen ihmisen itsenäistä selviytymistä arjessa.

 
Avustajakoiran pitää liikkua rohkeasti erilaisilla alustoilla. Tässä Wegaa palkitaan astumisesta metallialustalle. Omaehtoisesta kosketuksesta seuraava palkinto antaa koiralle mielikuvan siitä, että metallialusta on kiva asia, eikä sitä tai muita normaalista poikkeavia pintoja tarvitse pelätä.

Näiden yksittäisten taitojen lisäksi näyttökokeessa arvioidaan koko ajan koiran käyttäytymistä. Arvioijille on tärkeää, että koira pystyy tekemään työtään stressaantumatta erilaisissa ympäristöissä ja pitämään kontaktin ohjaajaan, vaikka ympärillä tapahtuisi yllättäviä asioita.

 
Vammaisen henkilön pitää voida luottaa siihen, että avustajakoira pysyy hänen rinnallaan ulkoillessa, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Siksi rinnallakulkemista harjoitellaan koirien kanssa läpi kaksivuotisen koulutusjakson.

Wegan kanssa käyttöönottotestiin lähdetään luottavaisin mielin. Jos kaikki menee suunnitellusti ja Wega läpäisee tämän viimeisen kokeen, on sen pian aika astua virallisiin avustajakoiran valjaisiin ja aloittaa työnsä vammaisen henkilön apuna. Omalle ihmiselleen Wega tulee olemaan paljon enemmän kuin vain apuväline. Se on myös uskollinen ystävä, joka tuo turvaa ulkona liikkumiseen, on tukena silloin kun vamma aiheuttaa kipuja ja seurana päivän jokaisessa hetkessä. Wegan todellinen matka ihmisen parhaana ystävänä ja elävänä apuvälineenä on vasta alkamassa.

Wega sai ylleen harjoitusliivit. Jos kaikki menee hyvin ja Wega läpäisee avustajakoiran käyttöönottotestit, saa se pian pukea ylleen viralliset avustajakoiran työliivit.