Colosseum, Vatikaani ja muut Rooman nähtävyydet

Page author

kirjoittanut Hertz - 12 tammikuu 2022

Colosseum, Pietarinkirkko ja Vatikaani, Fontana di Trevi sekä Forum Romanum. Ikuisen kaupungin kiehtovat nähtävyydet kutsuvat, ja kiertelyn ohessa kannattaa istahtaa nauttimaan aperitiivi taikka gelato.

Ohessa Rooman tunnetuimpia nähtävyyksiä, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Colosseum

Yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja Rooman valtakunnan ajan suurin rakennettu amfiteatteri, Colosseum, valmistui keisari Tituksen hallitessa vuonna 80. Colosseum kukoisti 500 vuoden ajan, ja sen penkeille kerääntyi jopa 50 000 katsojaa seuraamaan niin eksoottisten eläinten esityksiä, vankien teloituksia, teatteria kuin gladiaattorien taistelujakin. Colosseumilla oli aikanaan kangaskatto, joka suojasi ihmisiä auringolta. Erilaiset koneet ja vankityrmät sijaitsivat areenan alapuolella, jossa gladiaattorit odottivat vuorojaan ennen taisteluita. Vaikka Colosseum kärsi Rooman valtakunnan romahdettua niin kunnostuksen puutteesta kuin maanjäristyksistä, 1990-luvulla alkaneiden kunnostustöiden ansioista iso osa Colosseumista on onnistuttu restauroimaan. Nykyisin jopa kuusi miljoonaa ihmistä vierailee Colosseumilla joka vuosi.

Vatikaani ja Pietarinkirkko

Maailman pienin maa, kaupunkivaltio Vatikaani on Colosseumin kanssa Rooman tunnetuin nähtävyys. Vatikaani on kristinuskon merkittävin keskus, ja Vatikaanin alueelle kätkeytyy ainutlaatuinen taidekokoelma sekä arkkitehtuurin mestariteoksia. Vatikaanin keskellä sijaitsevan Pietarinkirkon edessä avautuu valtava pyöreä aukio, jota reunustavat palatsit ja puutarhat. Pietarinkirkko rakennettiin apostoli Pietarin haudan ympärille – ja Pietarinkirkko onkin maailman suurin uskonnollinen rakennus. Kirkon arkkitehtuurista ja taiteesta vastasivat suuret nimet Bramante, Raphael, Michelangelo, Bernini ja Maderno. Palatsin yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä, Sikstuksen kappeli, rakennettiin vuosina 1477–1480, ja sen tunnutetuimmat freskot ovat Michelangelon Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio. Maalaukset vetoavat matkailijoihin, ja kappelissa vierailee päivittäin jopa 25 000 ihmistä.

Fontana di Trevi

Piazza di Trevin aukiolla sijaitseva Fontana di Trevi on Rooman – ja todennäköisesti maailman – tunnetuin suihkulähde. Fontana di Trevin suosio kumpuaa paitsi sen upeasta arkkitehtuurista, myös sen näkyvyydestä useissa elokuvissa, kuten La Dolce Vita, Loma Roomassa ja Lizzie McGuire Movie. Bernini suunnitteli alun perin barokkisuihkulähteen Paavi Clemens seitsemännelle, mutta suihkulähde rakennettiin lopulta vasta Nicola Salvan suunniteltua suihkulähteen uudelleen 50 vuotta myöhemmin 1700-luvun puolivälissä.

Trevin vierailun perinteeseen kuuluu heittää kolikko suihkulähteeseen oikealla kädellä, vasemman olkapään yli silmät suljettuina. Perinteen mukaan kolikon heittänyt palaa tulevaisuudessa Rooman ikuiseen kaupunkiin.

Pantheon

Antiikin Rooman parhaiten säilynyt ja vaikutusvaltaisin rakennus Pantheon rakennettiin vuosina 118–125. Pantheonin temppeli suunniteltiin Rooman kaikkien pakanajumalien temppeliksi. Historioitsijat eivät tiedä tarkkaan, miten eri jumalia Pantheonissa palvottiin, koska temppelin rakenne poikkeaa muista Rooman temppeleistä. Pantheon on kuitenkin ollut palveluskäytössä sen rakennuksesta saakka.

Pantheon on antiikin Rooman arkkitehtuurin huipentuma, ja se on yhdistelmä kreikkalaista ja roomalaista rakennusperinnettä. Kreikkalaiset temppelit olivat yleisöltä suljettuja tiloja; uskonnolliset menot suoritettiin pihamaalla temppelin edessä. Vaikka roomalaistemppeleissä noudatettiin samaa periaatetta, Pantheonin arkkitehtuuri mahdollisti suuren väkijoukon kutsumisen sisätiloihin. Tämä helpotti myöhemmin Pantheonin muuttamista kirkoksi ja on edesauttanut rakennuksen säilymistä. Pantheonin kupoli on ollut ihmetyksen aihe vuosisatojen ajan, ja sen kupoli on yksi maailman suurimmista holvatuista rakennelmista.

Pantheonissa vierailevan kannattaa pysähtyä gelatolle, eli italialaiselle jäätelölle Cremeria Monteforten gelateriaan, jossa voi nauttia kymmenistä erilaisista herkullisista italialaisista jäätelövaihtoehdoista.

Forum Romanum

Forum Romanum oli keisari Augustuksen ajan Rooman kaupungin keskus. Augustus hallitsi Roomaa vuosina 27 ennen ajanlaskun alkua vuoteen 14. Jo tuolloin Roomassa asui yli miljoona ihmistä. Via Sacran tie johtaa Forum Romanumiin, jonka alue paljastaa runsaasti antiikin Rooman raunioita ja rakennuksia. Vaikka monet rakennukset ovat kärsineet niin maanjäristyksistä kuin heitteillejätöstä, on Forum Romanum yhä yksi kaupungin merkittävimmistä vierailukohteista.

Työt Forum Romanumin raunioiden paljastamiseksi alkoivat vasta 1800-luvulla. Via Sacran varrella Forum Romanumilla sijaitsevat muun muassa Vestan ja Saturnuksen temppelit, Maxentiuksen basilika ja Septimus Severuksen kaari. Capitoliumin kukkulalta – yhdeltä Rooman alkuperäisestä seitsemästä kukkulasta – avautuu upea näkymä Forum Romanumin yli.

Trastevere

Trastevere on yksi Rooman viehättävimmistä naapurustoista. Alueen keskellä olevalla aukiolla, Piazza di Santa Maria in Trasteverellä, sijaitsee Basilica Santa Maria in Trastevere -temppeli. Temppelin edessä kohoava upea suihkulähde on tunnettu tapaamispaikka, ja alueen kapeat mukulakivikadut kätkevät vaatimattomia kirkkoja, uniikkien esineiden pikkukauppoja sekä paikallisia kahviloita ja ravintoloita. Trastevere on ruokamatkailijan ehdoton kohde, ja Roma Sparita -ravintola tarjoaa yhden Rooman ylistetyimmistä cacio e pepe -pasta-annoksista.