Dallas, Teksasin helmi

Page author

kirjoittanut Hertz - 12 March 2023

Teksasin kolmanneksi suurin kaupunki Dallas tunnetaan sekä jääkiekosta ja e-urheilusta että erinomaisesta ruoasta.  

Juhlista Cinco de Mayoa

Vaikka Dallas on Teksasin osavaltion pohjoisimpia suurkaupunkeja, Cinco de Mayo -juhlallisuuksista nautitaan kaupungissa täysin siemauksin. Cinco de Mayoa juhlitaan toukokuun viidentenä päivänä Meksikon taisteluvoiton kunniaksi. Meksiko taisteli Napoleonin ranskalaisjoukkoja vastaan, ja voitti Pueblan taistelun toukokuun viidentenä päivänä vuonna 1862.

Cinco de Mayo -juhlassa oli alunperin kyse ennen kaikkea meksikolaisen identiteettiin ja kulttuurin juhlasta sekä demokratian juhlasta. Se levittäytyi Meksikosta Kalifornian ja Teksasin osavaltioihin, jossa sitä juhlivat erityisesti meksikolais–amerikkalaiset. Matkailijoille päivä näyttäytyy muun muassa taqueria-ravintoloiden järjestäminä juhlallisuuksina, jolloin keskiössä ovat meksikolainen ruoka, olut ja margarita-cocktailit. Dallasin Downtown-alueen La Ventana ja Uptown-alueen ravintola The Rustic ovat piipahtamisen arvoisia.

Hurmaannu Dallasin urheilutapahtumista

Dallasissa riittää koettavaa sekä urheilun että e-urheilun ystäville. Kaupunki on jääkiekkojoukkue Dallas Starsin koti; joukkue on kilpaillut Yhdysvaltain NHL-liigassa vuodesta 1967. Dallas Stars on yltänyt yhteen Stanley Cup -voittoon 1998–1999 -kaudella ja kolmeen Läntisen konferenssin mestaruuteen, joista tuorein on kaudelta 2019–2020. Dallas Stars pelaa American Airlines Center -areenalla, joka sijaitsee Victory Parkin asuinalueella Dallasin keskustassa. American Airlines Center on myös NBA-liigassa pelaavan Dallas Mavericks-koripallojoukkueen kotiareena.

Dallas on loistava kohde myös pelien ja e-urheilun ystäville. Kesäkuun alussa Dallasissa järjestetään jälleen DreamHack Masters -tapahtuma. Kyseessä on maailman suurin LAN-, eli lähiverkkotapahtuma, jossa on mahdollista nauttia niin konserteista, e-urheilukilpailuista kuin taiteesta. DreamHack on myös maailman suurimpia tietokonetapahtumia, ja alueella on yksi maailman nopeimmista verkkoyhteyksistä. Peli-expo ja pelikehittäjien tapaamiset sekä COS-play-tapahtuma antavat kirjavan kokemuksen myös pelitapahtumien ensikertalaisille.

Koe historian havinaa

Lähes kaikki ovat kuulleet Yhdysvaltain entisen presidentin John F. Kennedyn salamurhasta. Kennedy salamurhattiin marraskuun 22. päivänä vuonna 1963 hänen ajaessaan autokulkueessa Dealey Plaza -aukion läpi. Kennedy oli saapunut Dallasiin yhdistääkseen demokraattipuolueen ja vahvistaakseen asemaansa tulevassa presidentinvaalikamppailussa.

Kennedyn murha vavisutti koko Yhdysvaltoja ja maailmaa. Vuonna 1970 korttelin päähän Dealey Plazasta kohosi John F. Kennedy Memorial Plaza -hautamuistomerkki, jonka suunnitteli tunnettu arkkitehti Philip Johnson.

Muistomerkki on tärkeä osa Dallasin kaupunkikuvaa ja kulttuurihistoriaa. Yksinkertaisen muistomerkin tarkoitus oli luoda tila mietiskelylle ja muistelulle. Vuosi vuodelta muistomerkillä vierailevien määrä kasvoi, ja lopulta Dealey Plazalle rakennettiin Sixth Floor -museo. Museo kertoo presidentti Kennedyn salamurhasta ja perinnöstä sekä perehtyy 1960-luvun historiaan erilaisten kokoelmien, erikoistapahtumien ja koulutusohjelmien avulla.

Herkuttele Tex-Mexillä

Tex-Mex-keittiö, eli teksasilais-meksikolainen ruoka juontaa juurensa Dallasiin. Tex-Mexillä ja autenttisella meksikolaisella ruoalla on hyvin vähän yhteistä; kyseessä on amerikkalainen versio meksikolaisesta ruoasta. Mutta, Tex-Mexiä rakastetaan kautta maailman, ja paikallisilla on ehdottomasti omat Tex-Mex-suosikkiravintolansa, joista tilata nachoja, juusto-enchiladaa, guacamolea ja fajitas-annoksia.

Parhaat Tex-Mex-ravintolat ovat perheomisteisia ravintoloita, joista monet ovat tarjoilleet ruokaa vuosikymmeniä. Autenttista Tex-Mexiä kannattaa suunnata nauttimaan esimerkiksi Tupinamba-ravintolaan, joka on kaupungin vanhin perheomisteiden Tex-Mex-ravintola. Valmiiden kovakuoristen tacojen sijaan Tupinambassa kokit kauhovat täytteen pehmeään maissitacoon, joka paistetaan sen jälkeen. Fiestaa, eli juhlintaa etsivän kannattaa suunnata Mexico Lindo -ravintolaan, jossa paikallinen mariachi-bändi soittaa musiikkia liian lujaa – ravintola on avoinna viikonloppuisin aamutunneille saakka. Paikan parasta antia ovat tortillat, jotka valmistetaan hetkeä ennen tarjoilua ja tavallista mausteisemmat salsat. El Norte Mexican Grill -ravintola puolestaan tarjoaa kulhonkokoiset margaritat ja tavallista suuremmat tacot.