Dublin, Irlannin pääkaupunki

Page author

kirjoittanut Hertz - 12 kesäkuu 2022

Irlannin pääkaupunki Dublin lumoaa historiallaan sekä ruoka- ja juomakulttuurillaan. Dublinin nähtävyydet kutsuvat keskiajalle, ja kaupungissa voit siemailla irlantilaista viskiä sekä ihailla Dublinin linnaa Liffey-joen kupeessa.

Sukella Guinness-oluen saloihin Guinness Storehousessa

St. James Gate -alueella Dublinin eteläpuolella sijaitsee Guinness Storehouse, jossa on mahdollista kokea kaikki Guinness-oluesta historiasta oman tuopin täyttämiseen. Guinness Storehouse oli aikanaan ikonisen oluen käymistehdas, nykyisin rakennus pitää sisällään seitsemän Guinnessiin keskittyvää kerrosta. Ensimmäinen kerros on pyhitetty Guinnessin isälle Arthur Guinnessille, kakkoskerroksessa voi perehtyä Guinness-oluen aromeihin sekä makumaailmaan ja neljännessä kerroksessa pääset itse täyttämään tuopin tummaa stout-olutta. Seitsemännessä kerroksessa sijaitsee Irlannin upein kattobaari, josta avautuvat huikeat näkymät kaupungin yli.

Lumoudu Book of Kells -kirjasta

Book of Kells, eli Kellsin kirja on keskiaikainen latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus. Kirjaa pidetään Irlannin suurimpana kulttuurisena kansallisaarteena, ja se on nähtävillä Dublinin Trinity College -yliopiston kirjastossa.

Book of Kellsin koostivat kelttiläismunkit vuonna 800. Kirja sisältää neljä evankeliumia, ja se koostuu 340 pergamenttiarkista. Trinity Collegessa järjestettävillä vierailuilla on mahdollisuus tutustua 1200 vuotta vanhaan teokseen ja sen upeaan kuvitukseen sekä symboliikkaan. Yliopiston kirjastoa pidetään yhtenä maailman kauneimmista kirjastoista, ja vuodesta 1732 toiminnassa ollut kirjasto pitää sisällään 200 000 vanhaa teosta.

Piipahda Dublinin linnassa

Dublinin linna on yksi Irlannin historian merkittävimmistä paikoista. Dublinin (iiriksi Dubh Linn) nimi periytyy Liffey-joen ja Poddle-joen risteyksessä sijainneesta Black Pool -lammesta, jonka paikalla sijaitsee nykyisin Dublinin linnan puutarha. Vuodesta 1204 vuoteen 1922 linnaa hallitsivat Englannin ja Britannian kruunut.

Tulipalo tuhosi suuren osan keskiaikaista linnaa vuonna 1684. Tulipalon jälkeen linnaan rakennettiin asuinhuoneistoja, jotka on nykyisin mahdollista nähdä linnassa järjestettävillä kierroksilla. Tänä päivänä Dublinin linnassa järjestetään muun muassa presidentin virkaanastujaiset sekä valtionvierailuja ja konferensseja. Linnan torni ja kellarit ovat säilyneet 1200-luvulta, ja vaikka kuninkaalliseen kappelirakennukseen yhdistyvässä tornissa ei ole mahdollista vierailla, on se upea valokuvauskohde.

Nauti Irlannin ruoka- ja juomakulttuurista

Irlantilainen juoma ja ruoka ovat yksi ehdottomia syitä vierailla Dublinissa. Vaikka tumma Guinness stout on Irlannin ehdottomasti tunnetuin olut, tuottaa olutpanimo nykyisin 20 erilaista olutta.

Oluen ohella yhtä tunnettu juoma on irlantilainen viski. Viski-sana on peräisin iirin kielestä, ja se tarkoittaa elämän vettä. Irlantilaisen viskin juuret kumpuavat 1800-luvulta, ja maassa olikin tuolloin lähes 30 viskitislaamoa. Ensimmäinen maailmansota sekä taloudellinen kurimus laskivat irlantilaisen viskin myyntiä, ja monopolisaatio vaikutti irlantilaisen viskin leviämiseen. Tilanne on kuitenkin muuttunut, ja sitten vuoden 1990, irlantilainen viski on nopeimmin leviävä väkevä alkoholi maailmassa. Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Bushmills, Kilbeggan, Teeling ja Jameson -viskit, mutta maassa tuotetaan lukuisia vähemmän tunnettuja pientislaamojen viskejä.

Irlantilainen keittiö kunnioittaa vaihtuvia vuodenaikoja. Sen klassikkoja ovat keitot, padat, meren antimet sekä perunat, joita tarjotaan monella tavalla. Saarivaltiossa riittää erilaisia mereneläviä ostereista ja simpukoista katkarapuihin.

Tuhdista ruoasta nauttivien kannattaa maistaa irlantilaista pataa, joka valmistetaan lampaasta, perunoista ja sipulista tai kokeilla coddle-annosta, joka on juureksista ja pekonista tehty pata. Perunaruokia on useita, kuten colcannon, joka yhdistää perunamuusin, kaalin, voin ja kevätsipulin. Uskaliaat voivat maistaa black pudding -makkaraa, joka koostuu porsaanlihasta, rasvasta ja verestä sekä viljoista. Pubikulttuuri on Irlannissa vahva, ja tuhtia ruokaa kannattaakin istahtaa nauttimaan pubin välittömään ilmapiiriin Guinnessin äärelle.