Espanja ja Madrid – paljon muutakin kuin paellaa ja sangriaa

Page author

kirjoittanut Hertz - 30 maaliskuu 2020

Madrid on Espanjan pääkaupunki, mutta matkakohteena se jää usein värikkään Barcelonan ja Espanjan rantakohteiden varjoon. Madrid on kuitenkin ympärivuotinen ja mielenkiintoinen lomakohde, jossa vallitsee omanlaisensa kiehtova tunnelma.

Madrid sijaitsee keskellä Espanjaa, joten rantalomaa Madridissa ei pääse viettämään. Noin 3,2 miljoonalla asukkaallaan se on Espanjan suurin kaupunki ja Barcelonan lisäksi sen tärkein teollisuuskeskus.

Madridin sää – kuumat kesät ja miellyttävät talvet

Madridin sijainti sisämaassa ja 650 metrin korkeudella merenpinnasta vaikuttaa sen säähän, joka poikkeaa Espanjan rannikoiden säästä. Madridissa kesä on pitkä ja kuuma, talvi lyhyt ja sekin melko lämmin. Madrid on erittäin aurinkoinen kaupunki ja sateita saadaan harvemmin mitä rannikkoseuduilla. 

Lämpimien säiden perässä matkustavien kannalta paras matkustusaika Madridiin ovat kevät ja alkukesä sekä syksy. Tapahtumista ja kulttuurista nauttimiseen myös talvikuukaudet ovat oivaa aikaa, sillä leudot talvet takaavat mukavat olot myös talvisin.

Heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun on perinteisesti huono aika matkustaa Madridiin, sillä Euroopan lomasesongin takia kaupungissa on paljon turisteja. Tällöin myös iso osa Madridilaisista yrittäjistä ovat itse lomalla, jonka takia esimerkiksi ravintolat ja kaupat voivat olla kiinni. Myös kuumuus on kaupungissa keskikesällä usein tukahduttavaa.

Madridin nähtävyydet – jalkapallostadionilta kuninkaanlinnaan

Madridista puuttuu maailmankuulut nähtävyydet kuten Lontoon Big Ben tai Pariisin Eiffel-torni. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Madrid tarjoaisi vierailijoilleen upeita nähtävyyksiä.

Palacio Real eli kuninkaanlinna on yksi Euroopan suurimpia palatseja ja yksi Madridin suosituimpia vierailukohteita niin ulkomailta kuin muualta Espanjasta tulleiden vierailijoiden keskuudessa. Itse kuningasperhe ei palatsissa enää asustele, vaan heidän kotinaan toimii nykyisin Palacio de la Zarzuela, joka sijaitsee Madridin laitamilla, El Pardon kaupunginosassa keskustasta luoteeseen.

Kävijöillä mitattuna Madridin suosituin nähtävyys on museo ja taidegalleria Museo del Prado, jossa vierailee yli kaksi miljoonaa ihmistä vuosittain. Museo sisältää maailman laajimman kokoelman espanjalaista taidetta ja mestariteoksia muualtakin Euroopasta.

Kaupungin suosituin ulkoilualue on nimeltään Parque del Retiro. Suuri puisto on polkuineen, puutarhoineen ja järvineen kaupunkilaisten virkistyspaikka ympäri vuoden.

Nähtävyyksien sijaan Madridiin matkustetaan usein nauttimaan sen tunnelmasta, upeasta ravintolakulttuurista ja tapahtumista, joista tunnetuimpia ovat jalkapallo-ottelut.

Molemmat kaupungin jalkapallojoukkueet Real Madrid ja Atlético Madrid pelaavat maailmanluokan jalkapalloa. Etenkin tunnetumpi Real Madrid vetää kaupunkiin vuosittain tuhansia ja tuhansia jalkapallofaneja ympäri maailman.

Churros, tapas, paella, espanjalainen munakas ja sangria – Madrid on herkuttelijan kaupunki

Harvassa kaupungissa on yhtä paljon ja yhtä tiheään hyviä ravintoloita kuin Madridissa. Usein kuuleekin matkailijoiden sanovan, että Madridiin haluaa yhä uudelleen vain sen ruuan takia. Myös Madridin hintataso edullinen, ja erittäin laadukasta ruokaa voi saada syödäkseen jo muutamalla eurolla. 

Madridissa on mahdollista maistella mistäpäin Espanjaa tulevia ruokia tahansa. Suosittuja espanjalaisia ruokia ovat tietenkin pienet suupalat eli tapakset, tortilla Española eli espanjalainen munakas ja jälkiruuaksi munkkitangot eli churrot.

Madridille tyypillisiä ruokia ovat paistetut ja grillatut liharuoat sekä erilaiset muhennokset kuten kuten lihasta ja kikherneistä valmistettu cocido. Koska Madrid sijaitsee sisämaassa, merenelävillä ei ole niin suurta roolia kuin rannikon ruokakulttuurissa, mutta maukasta paellaa saa silti monista Madridin ravintoloista.

Suosittuja ruokajuomia ovat olut, sangria, punaviinistä valmistettava drinkki tinto de verano sekä viinit.

Koe Madridin lähialueet autoillen

Itse Madridin ydinkeskusta ei ole paras paikka autoilla, sillä liikennettä on paljon aamusta iltaan ja parkkipaikkojen löytäminen on haastavaa. Jos sinun tarvitsee päästä autolla kaupungin laidalta toiselle, kannattaa käyttääkeskustan välttäviä kehäteitä M50, M40 tai M30.

Madrid toimii kuitenkin keskeisen sijaintinsa ansiosta oivana tukikohtana, jos vuokra-autolla haluaa kierrellä muualla Espanjassa.

Madridista pääset hyvien yhteyksien ansiosta pohjoiseen kauniille Galician rannikolle, tai vaihtoehtoisesti etelään hurmaavaan Barcelonaan. Muista myös Sevillan kuuluisat flamenco-näytökset ja Riojan upeat viinitarhat.

Vastoin yleistä harhaluuloa, autoilu on Espanjassa melko rauhallista ja samankaltaista Suomen kanssa. Nopeusrajoituksista ollaan tarkkoja, samoin kuin turvavyön ja matkapuhelimen käytöstä. Suomesta eroten osa Espanjan moottoriteistä (autopistas) onkuitenkin maksullisia. Tunnistat tietullimaksuun velvoittavan tien sanasta "Peaje".

Auton vuokraaminen Madridista antaa sinulle vapauden nähdä ja kokea upeaa espanjalaista kulttuuria juuri oman aikataulusi mukaisesti. Vuokraa autoa ja ota upea Madrid lähialueineen haltuun.