Helsingin klassikkoravintolat – historiaa, ruokataidetta ja korttelitunnelmaa

Page author

kirjoittanut Hertz - 16 marraskuu 2020

Kappeli, Palace, Elite… Helsingistä löytyy monta klassikkoravintolaa, joiden suosio on säilynyt vankkumattomana jo vuosikymmenten ajan.

Helsingin ravintolaelämä sai alkunsa 1800-luvulla, ja nousi kukoistukseen vuosisadan loppupuolella. Helsinki oli suosittu kylpyläkaupunki ja ulkomailta saapuvat kylpijät toimivat ravintoloiden asiakkaina. Osa näistä jo yli sata vuotta vanhoista ravintoloista on yhä toiminnassa.

Esittelemme nyt Helsingin vanhat klassikkoravintolat, joista voit löytää suosikkisi ja ajaa herkuttelemaan.

1. Ravintola Kappeli – tunnelmallinen klassikkoravintola

Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli on auennut vuonna 1867. Kappeli on aina ollut erityisesti kulttuuriväen suosiossa, ja siellä aikaa ovat viettäneet ainakin Eino Leino, Jean Sibelius ja L. Onerva. Ruokaa Kappelissa alettiin tarjota vasta kieltolain astuttua voimaan vuonna 1919.

Klassikkoravintola Kappeli on edelleen yksi Helsingin kauneimmista ja suosituimmista ravintoloista. Voit poiketa pikaisesti lounaalla, terassilla oluella ja syödä pitkän kaavan mukaan illallista.

2. Palace – Herkkusuun unelma Eteläsataman kattojen yllä

Vuonna 1952 perustettu Palace on aina ollut suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijä, ja vuonna 1987 Palace saikin arvostetun Michelin-tähden ensimmäisenä suomalaisena ravintolana.

Palace sijaitsee Helsingin etelärannassa, Teollisuuskeskus-rakennuksen kymmenennessä kerroksessa. Maittavan ruuan lisäksi Palacessa saakin nauttia myös upeista näköaloista. Palace suljettiin vuonna 2009, mutta se aukesi mittavan remontin läpikäyneenä vuonna 2017. Vuonna 2019 Palacelle myönnettiin jälleen Michelin-tähti.

3. Ravintola Pyysaari – kesäidylliä

Helsingin Laajasalossa, Tullisaaren puiston kyljessä sijaitseva Ravintola Pyysaari tarjoaa yhden Helsingin parhaista terassinäkymistä, sijaitseehan ravintola omalla pienellä saarellaan aivan meren rannassa. Lempinimellä ”Palma de Pyy” tunnettu ravintola sai anniskeluoikeudet vuonna 1952 Helsingin olympialaisiin, ja siellä huolehdittiin purjehduskilpailujen kansainvälisistä osallistujista. Siitä lähtien kesäisin avoinna oleva ravintola on ollut idyllinen ja hyvä ruokapaikka niin paikallisille kuin vierailijoillekin.

4. Sea Horse – Kaurismäkeläinen klassikko

Vuonna 1934 Ullanlinnassa avattu ravintola Sea Horse tunnetaan hyvästä palvelusta ja herkullisesta suomalaisesta ruoasta. Ravintolasalin takaseinään maalattuja merihevosia on esitelty maailmanlaajuisesti lehdissä ja matkaoppaissa. Ravintolan tunnetuimmat annokset ovat paistetut silakat, sekä sipulipihvi, joka on niittänyt myös kansainvälistä mainetta kanadalaisen toimittaja Tyler Brûlén kirjoitettua siitä.

5. Ravintola Elite – Taiteilijoiden kotipesä

Kulttuuri- ja taitelijaravintola Elite on toiminut Töölössä jo vuodesta 1932. Ravintolassa on vuosikymmenten aikana viettänyt aikaansa myös monet tunnetut näyttelijät, muusikot, kirjailijat ja kuvataiteilijat, ja heidän kädenjälkensä näkyy Eliten seinillä.

Ravintola huokuu nostalgiaa niin sisustuksellaan kuin klassisilla annoksillaankin. Kannattaa maistaa Tauno Palon kermasipulipihviä tai tietysti legendaksi muodostunutta Eliten vorschmackia.

6. Kolme Kruunua – kortteliravintoloiden aatelia

Kruununhaassa sijaitseva ravintola Kolme Kruunua on kortteliravintoloiden klassikko. Yli satavuotias ravintola on sijainnut samalla paikalla koko ajan, ja kokenut vain muutamia isompia muodonmuutoksia.

Tunnelman ja historian lisäksi asiakkaat kehuvat erityisesti silakoita sekä lihapullia, mutta löytyy listalta myös erittäin hyvä kokelas Helsingin parhaimmaksi pihviannokseksi. Annos on todellinen klassikko pippuri-kermakastikkeen ja valkosipuliperunoiden kera.

7. Kosmos – tuulahdus nostalgiaa ja Eurooppaa

Kunnioitettavaan lähes sadan vuoden ikään ehtinyt Kosmos on Helsingin keskustan ravintoloiden kiintopisteitä. Kalevankadulla sijaitseva ravintola tarjoaa klassista eurooppalaista ruokaperinnettä tuorein kotimaisin raaka-ainein.

Ruokalistan klassikoista ei löydy pippuripihviä, mutta Kosmoksen kateenkorva sekä erityisesti tartar-leipä ovat viehättäneet niin Saksan armeijan upseereita kuin 1960-luvun vasemmistoradikaalejakin.

Kosmoksen tarina alkoi, kun Yrjö Tedor Lindfors perusti vuonna 1924 Vladimirinkadulle ravintolan nimellä Kosmos. Suomessa oli tuolloin voimassa kieltolaki, mutta modernille, tasokkaalle ja silti kohtuuhintaiselle ruokaravintolalle oli Helsingissä kysyntää. Nämä lähtökohdat ovat säilyneet Kosmoksen ytimessä jo neljän ravintoloitsijasukupolven ajan.

8. Ravintola Kaivohuone – perinteitä ja yöelämää

Vuonna 1838 kylpylän yhteyteen auennut ravintola Kaivohuone, on yksi Helsingin vanhimpia yhä toimivia ravintoloita. Nykyisin iltaelämän keskuksena toimiva ravintola viihdyttää kävijöitä erityisesti kesäisin, mutta se on myös talvella auki perjantaisin ja lauantaisin, tapahtumien puitteissa.

”Kaivon” voi nykyisin vuokrata myös yksityiskäyttöön. Mikä olisikaan parempi miljöö omille juhlille kuin Kaivopuiston ja merenrannan syleily!