Helsingin ulkojäät kutsuvat nauttimaan lätkästä ja luistelusta

Page author

kirjoittanut Hertz - 03 March 2024

Helsingin ulkojäät kutsuvat nauttimaan luistelun, jääpallon ja höntsälätkän parissa. Helsinki tarjoaa lukuisia ulkojäitä yleisöluistelua varten, ja luistelukenttiä löytyy niin kaupungin keskustasta kuin ympäristön asuinalueilta. Kokosimme listan Helsingin suosituista ulkojäistä.

Oulunkylän tekojää

Oulunkylässä sijaitsee yksi Helsingin suurimmista tekojääkentistä. Oulunkylän tekojäärata on jääpallokenttä ja pikaluistelurata, joka valmistui syksyllä 1977 – ja se on toiminut useasti jääpallon Suomen mestaruusottelun pelipaikkana. Vuosina 1983 ja 1991 Oulunkylän tekojäärata toimi jääpallon maailmanmestaruuskilpailun pelipaikkana ja finaaliareenana. Oulunkylän tekojäärata on Botnia 69 -jääpalloseuran kotikenttä, ja Helsingin Työväen Luistelijoiden sekä Helsingin Luistinkiitäjien pikaluistelurata.

Tällä talvikaudella marraskuussa avautunut Oulunkylän tekojäärata tarjoaa yleisöluistelua arkisin kello 8–15 sekä maanantai-iltaisin kello 17.30–19 ja torstaisin kello 16–17.30. Oulunkylän jäästä voi nauttia myös viikonloppuisin; lauantaina kello 10–13 ja illalla kello 19–22 sekä sunnuntaisin kello 9.30–11 ja 18.30–22. Oulunkylän tekojääkentän luistelukausi jatkuu sään salliessa maaliskuun 2024 lopulle saakka.

Käpylän tekojää

Käpylän liikuntapuiston tekojääkenttään kuuluu tekojäärata ja kaukalo, jossa sijaitsevat erilliset alueet mailan kanssa – ja ilman – luisteleville. Käpylän tekojää oli aikanaan ravirata; Uudenmaan hevosystävien seuran ravirata muutti Pasilaan suoperäiselle niitylle vuonna 1926. Se tunnettiin Käpylän ratana, joka palveli Suomen pääraviratana vuoteen 1976. Radan sisään rakennettiin 1940-luvun lopulla jalkapallokenttä, jossa järjestettiin monenlaista toimintaa, kuten 1950-luvulla suosittuja rusettiluisteluja.

Käpylän tekojääkenttä on loistava kohde niin luisteluun kuin jääkiekon pelaamiseen. Lapsille ja aloittelijoille on tarjolla luistelukelkkoja, jotka helpottavat pystyssä pysymistä ja etenemistä. Käpylässä voi harrastaa arkipäivisin kello 8–15.00 sekä maanantai-, torstai ja perjantai-iltaisin kello 17–21.30 sekä tiistai- ja keskiviikkoiltaisin kello 19.30–21.30. Viikonloppuna jäälle pääsee kello 9–15.00 ja 17–21.30.

Kontulan tekojää

Itä-Helsingissä Kontulassa levittäytyvä Kontulan liikuntapuisto ja siellä sijaitseva tekojäärata sijaitsevat historiallisilla peltomailla. Mellunkylässä sijaitsevan Borgsin tilan omistajat alkoivat 1910-luvulla myydä maitaan pientilallisille, ja Sven Juslenius osti vuonna 1915 Mustikkasuontilan. Juslenius raivasi silloin tilalle 11 hehtaaria peltoa; samoilla pelloilla avautuu nykyisin liikuntapuisto.

Kontulan tekojäällä on mahdollisuus sekä luistella että pelata eri jääpelejä. Liikuntapuiston kioski on avoinna tekojääkentän aukioloaikojen mukaisesti. Kontulan tekojääkentällä voi luistella arkisin kello 8–15 sekä maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin kello 16–21.30. Viikonloppuisin Kontulan ulkojäälle pääsee lähes koko päivän: kello 9–15 ja uudelleen kello 16–21.

Pukinmäen tekojää

Pukinmäen tekojääkentän historia kumpuaa lähes sadan vuoden takaa; alkuperäinen Pukinmäen urheilukenttä valmistui jo 1930-luvun alkuvuosina. Nykyisin Pukinmäen liikuntapuistossa on tekojääkaukalo, jossa on mailalliset sekä mailattomat yleisöluisteluajat marraskuun lopusta maaliskuun alkuun ja luonnonjääkenttä, joka on avoinna säävarauksella. 

Pukinmäen tekojääkenttä on avoinna sään salliessa viikon jokaisena päivänä kello 8–21.

Lassilan tekojää

Lassilan liikuntapuistossa sijaitsee tekojääkaukalo, jossa on luisteluvuorot mailan kanssa ja ilman mailaa luisteleville. Lassilan tekojää on avoinna arkisin maanantaisin ja perjantaisin kello 10–15 ja tiistaista torstaihin jääaika alkaa jo kello 8. Arkisin iltapäivällä Lassilan jääkaukalosta voi nauttia kello 16–19. Lauantaina Lassilan tekojää avautuu kello 11, ja sunnuntaina kello 9 aamulla. Liikuntapuistossa on myös kahvila, joten ulkojäällä luistelun lomassa tai sen jälkeen voi istahtaa nauttimaan kupillisen kuumaa juomaa.

Jätkäsaaren tekojää 

Helsingin keskustan kupeeseen, Jätkäsaaren bunkkerin eteläpuolelle avautui vuonna 2020 kaupungin julkinen tekojääkenttä, joka sijaitsee viiden hehtaarin kokoisessa liikuntapuistossa. Puisto suunniteltiin modernin uuden kaupunginosan ehdoilla ja tarpeisiin, ja se soveltuu monipuoliseen liikuntaan niin satunnaiselle harrastajalle kuin aktiiviurheilijalle. Jätkäsaaren tekojääkenttä täyttää jääpallon mittavaatimukset, ja kentällä voi harrastaa niin taitoluistelua, jääkiekkoa ja -palloa sekä retkiluistelua. Jätkäsaaren tekojää on avoinna maanantaista sunnuntaihin, kello 9–15 ja ilta-aikaan kello 17–21.30.

Brahenkenttä

Brahenkenttä eli Bragu tai Braku on urheilukenttä Helsingin Alppiharjussa – ja erittäin suosittu ulkojää. Kenttä tunnetaan myös nimellä Kallion urheilukenttä, ja se toimii HIFK:n jääpallojoukkueen kotikenttänä. Brahenkentän juuret ulottuvat 1920-luvulle, ja kentän paikalla oli ensin yleisurheilukenttä.

Brahenkenttä lienee yksi Helsingin tunnetuimmista luistelukentistä. Talvisin kenttä pysyy jäässä jäähdytysputkien avulla keleistä riippumatta. Yleisöluisteluaikoina kentän toinen puoli on luistelijoille, ja toinen mailan kanssa pelaajille. Kentän laidalla sijaitsee kahvila ja sen aukioloaikoina tarjolla on myös luistinten teroitusta ja luistinten, mailojen sekä kypärien vuokrauspalvelua. Juoma-, välipala- ja kahviautomaatti on käytössä kaikkina päivinä kentän aukioloaikoina. Brahenkenttä on auki viikon jokaisena päivänä, mutta aukioloajat vaihtelevat päivittäin; arkisin tarjolla on kuitenkin sekä aamu- että iltaluisteluaikoja.

Vuokra-autolla tavoitat Helsingin ulkojäät kätevästi.
Katso halutessasi Hertzin autonvuokraustoimipisteet Helsingissä.