Herkuttele Suomen maukkaimmissa kasvisravintoloissa

Page author

kirjoittanut Hertz - 24 October 2023

Suomi on täynnä toinen toistaan tasokkaampia kasvisravintoloita, joiden keittiöissä loihditaan sekä vegetaarisia että vegaanisia annoksia. Kokosimme listan vierailun arvoisista kasvisravintoloista.

Yes Yes Yes

Helsingin kasvisravintoloiden kärjessä on jo useamman vuoden keikkunut ravintola Yes Yes Yes, jonka sisustus henkii pehmeitä pastellisävyjä, huonekasveja ja kaunista valoa. Suurelle marmoritiskille voi istahtaa nauttimaan pieniä ”Munchies”-annoksia taikka raikkaita cocktaileja. Yes Yes Yes on kasvisravintola, vaikka se ei sitä toitotakaan – päinvastoin, paikka kuvaa itseään vilkkaaksi ravintolaksi, jonka ruoka sattuu olemaan vegeraarista. Listalta löytyy myös useita vegaaniannoksia.

Yes Yes Yesin ideologia perustuu jaettaviin annoksiin. Listalta löytyy pienempiä ”Munchies”-annoksia, joihin kuuluu esimerkiksi kuuluja halloumiranskalaisia vadelmalla ja sitruuna-labnehilla sekä kassavakroketteja ancho-chilillä, piparjuurella ja appelsiininkuorella. Paikka on tunnettu tandooriuunistaan, josta valmistuvia tandoorileipiä tarjotaan erilaisten dippien, kuten avokado-pistaasi-thaibasilika-minttu-limedipin kanssa. ”Juurekset & vihreät” -kategoriaan kuuluu muun muassa palmunsydäntä sesongin vihanneksilla, kikherneillä sekä erilaisilla mausteilla ja ”Comfort”-osiosta löytyy puolestaan tuhdimpia annoksia, kuten maissirisottoa ja gnocheja. Aterian päätteeksi makean ystävät voivat kokeilla esimerkiksi syksyistä paahdettua omenaa mantelilla, hasselpähkinällä, kauralla, rusinoilla ja vaniljajäätelöllä.

Levant

Lähi-idän tyylistä pikaruokaa tarjoava Levant on laajentanut Bulevardilta aloittaneesta ravintolasta Helsingin Lauttasaareen ja Kallioon. Ravintolan tarjonta perustuu kolmeen pääruokalajiin: rulliin, mezeihin ja salaatteihin.

Rullissa pääruoka-aineina on muun muassa avokadoa, halloumia tai vuohenjuustoa. Mezet ovat pieniä, jaettavia annoksia, ja mezelautaseen kuuluu esimerkiksi hummusta, taboulea, falafelia tahinijogurtilla, valkoisia papuja kardemummatomaattikastikkeessa ja baba ganoushia. Levantin falafelit tehdään suoraan paikan päällä, ja kaikki annokset saa vegaanisina, osan myös gluteenittomina. Ravintolan ilmapiiri on rento ja simppeli; Levant on enemmänkin pikaruokala kuin pitkän kaavan mukainen ravintola, ja se sopiikin erinomaisesti vagaaniselle lounaalle Helsingissä.

Magu

Ravintola Magun taival alkoi Helsingin Vallilasta, josta ravintola muutti Kaartinkaupunkiin Korkeavuorenkadulle vuonna 2019. Magu on täysin vegaanista ruokaa tarjoava ravintola, jonka ideologia kumpuaa laadukkaista kasvisraaka-aineista, rennosta ilmapiiristä ja ekologisuudesta.

Magu yhdistää Välimeren ravintolakulttuurin ja villiruokamaailman. Annokset keskittyvät kasviksiin, juureksiin, sieniin ja villiyrtteihin. Magu tarjoaa illallista klo 16 alkaen keskiviikosta lauantaihin, ja valittavana on joko kuuden tai yhdeksän ruokalajin menu, johon kuuluu alkupaloja, välipasta tai -risotto ja pääruoka sekä jälkiruoka. Syksyn Harvest Menun alkupalaherkkuihin kuuluu muun muassa arancini, pikkelöity sieni ja parmesaanikerma -annos sekä merilevä, ruskea voi, sienivaahto, vaalea balsamico, omena ja viikuna -annos.

Ravintolan lista elää kausien mukaan. Illallisen voi kruunata syksyisellä viinipaketilla, johon kuuluu pähkinäisiä, kermaisia ja virkistäviä valkoviinejä sekä kevyitä ja maanläheisiä punaviinejä.

Hügge

Turussa vuodesta 2018 sijainnut ravintola Hügge on kivunnut Suomen kasvisravintoloiden kärkeen. Kasvisruokaravintola keskittyy nimensä mukaisesti rentoon oleiluun; tanskan- ja norjankielisestä hygge-sanasta muotoutunut hügge viittaa kodikkuuteen ja mukavuuteen.

Hügge on niittänyt kiitosta paitsi mutkattoman ilmapiirinsä myös erinomaisten curry-annostensa vuoksi. Hügge tarjoaa sekä lounasta että illallista, ja lounaslistalta löytyykin aina viikon curry. Muita lounasannoksia ovat erilaiset salaatit, toastit ja tuhdimmat annokset, kuten täytetyt paprikat vihreällä harissalla tai kasvispastaputtanesca. Hüggen makumaailma on peräisin sekä Välimereltä että Lähi-idästä ja Intiasta. Hüggessä kannattaa ehdottomasti testata myös talon cocktaileja tai mocktaileja, joissa on kiinnostavia makuyhdistelmiä. Esimerkiksi Yuzu & Rooibos eli choya yuzu, cointreau, rooibos, sitruuna ja aquafaba -cocktaili ja cachasasta, limestä, hunajasta ja tyrnistä valmistuva Hunaja & Tyrni -cocktail kutkuttavat makunystyröitä.

Kuori

Turun kasvisravintoloiden helmiin kuuluu vuonna 2016 ovensa avannut ravintola Kuori. Kuori tarjoilee sesongin mukaan vaihtuvia kasvisannoksia luovalla otteella, ja ravintola keskittyy ympäristön minimikuormittamiseen. Tästä syystä Kuori hankkii mahdollisuuksien mukaan raaka-aineensa niin läheltä kuin mahdollista, ja annoksissa loistavat muun muassa juurekset, sienet ja erilaiset yrtit.

Kuoren listalta löytyy sekä a la carte -annoksia että maistelumenuja. Ravintolan makumaailma kumpuaa niin pohjoisen mailta ja metsistä kuin Välimereltä ja Aasiasta. Alkuruokana voi kokeilla esimerkiksi paahdettua kaalia ponzu-kastikkeessa, kylmäsavustettua Kuoren seitania, mustaherukkaa, siitakesieniä ja jäkälää ja pääruokana ja pääruokana sienipataa ja metsäpolentaa, karpalokastiketta, siankärsämöä sekä hasselpähkinää. Kuoren viinit tulevat Euroopasta ja tarjolla on myös kiinnostavia cocktaileja, kuten Eloveena, joka valmistuu lakkalikööristä, Marjun omppumehusta ja kauramaidosta tai Berry Aperitivo, johon kuuluu karhunvatukkalikööriä, Kossua, kotimaista aperitiivia ja mustaherukkaa.

Gopal

Tampereen Tammelassa lähes 30 vuotta toiminut Gopal on Suomen vanhimpia kasvisravintoloita. Gopal tarjoaa vegaanilounasta, jonka makumaailma on peräisin Intiasta; pöydässä notkuukin erilaisia ituja, tahnoja ja hapatettuja tuotteita, kuten hummusta ja chutneya.

Gopalissa ruoka tehdään itse alusta loppuun, ja monet raaka-aineet – kuten viljat ja idut – ovat luomua. Buffet-pöydästä voi kerätä mieleisiään salaatteja ja lämpimiä ruokia, joista maksetaan painon mukaan; lounaan hinta on 2,40 € 100 grammaa kohden, ja keiton hinta on 5,50 €. Gopalin lounas on tarjolla maanantaista lauantaihin, ja lounas on mahdollista myös koota mukaan. Ja mikäli kaipaat makeaa, saa Gopalista myös vegaanisia leivonnaisia ja pieniä makeita, joita nauttia kahvin tai haudutetun teen kera.



Suomen parhaat kasvisravintolat tavoitat kätevästi vuokra-autolla. Tutustu Hertzin monipuolisiin ja vaivattomiin autonvuokrausmahdollisuuksiin.