Ikivihreä Seattle houkuttelee huikealla luonnolla ja erikoisilla nähtävyyksillä

Page author

kirjoittanut Hertz - 30 August 2022

Washingtonin osavaltiossa sijaitseva Seattle tunnetaan smaragdikaupunkina sen ikivihreiden puiden ja lukuisten puistojen ansiosta.

Space Needle

Vuoden 1962 Maailmannäyttelyä varten rakennettu Space Needle -torni on Seattlen tunnetuin nähtävyys. Maailmannäyttelyn teema oli ”The Age of Space” ja tornin futuristinen design symboloi ihmiskunnan avaruusajan pyrkimyksiä. Noin 185 metriä korkea torni on maailman kuvatuimpia rakennuksia, ja tornin huippua ympäröivä panoraamarakenne avaa 360 asteen näkymät Emerald Citynä tunnetun Seattlen kaupungin keskustaan ja sitä ympäröiville vuorille. 

Space Needle -tornin ympyrärakenteen kahdessa kerroksessa voi lumoutua The Loupe -kerroksen maailman ainoasta pyörivästä lasilattiasta sekä ylätason lattiasta kattoon ylettyvistä korkeista ikkunoista. Paikan päällä sijaitsevissa Atmos Cafe -kahvilassa ja Atmos Wine Bar –viinibaarissa voi nauttia laadukkaasta kahvista, siemailla olutta tai nauttia viinistä sekä syödä paikallisia herkkuja. 

Mount Rainier

Mount Rainier on nimeään kantavassa Mount Rainierin kansallispuistossa kohoava kerrostulivuori. Kaskadeihin kuuluva, 4392 metriä korkea Mount Rainier on vuoriston korkein vuori. Tulivuori on viimeksi purkautunut 1800-luvun puolivälissä, ja sen rinteitä peittävät suuret jäätiköt.

Mount Rainierin kansallispuistossa sijaitsee useita pieniä kyliä ja paikallisyhteisöjä, kuten Ashford, Carbonaro ja Crystal Mountain. Osa kylistä rakennettiin aikanaan hiili- ja puuteollisuutta varten, osa on muodostunut luontomatkailun vauhdittamana. Lähes 1000 neliökilometriä kattavassa Mount Rainierin kansallispuistossa onkin mahdollista muun muassa vaeltaa erilaisia reittejä pitkin, nauttia talviurheilusta hiihtokeskuksissa, tutustua veistospuistoon ja hypätä vanhan höyryjunan kyytiin nauttimaan upeista avautuvista laakso- ja vuoristomaisemista. 

The Gum Wall

The Gum Wall, eli purukumiseinä, on Seattlen todennäköisesti erikoisin nähtävyys. Pike Place -markkinoiden läheisyydessä, Post Alley -kujalla sijaitsevaan Gum Wall -seinään on tarrautunut kaikenvärisiä ja -makuisia purukumeja. 

Ihmiset paikallisista turisteihin ovat kiinnittäneet purkkaa Gum Wall -seinään vuodesta 1993. Market Theater -teatteriin jonottaneet katsojat tarrasivat purukumeja seinään odottaessaan teatterin avautumista. Vaikka teatteri järjesti seinän puhdistuksen kahdesti, palasivat purukumit siivousten jälkeen seinälle. 

Lopulta vuoden 2009 elokuva ”Love Happens” – tähtinä Jennifer Aniston ja Aaron Eckhart – teki seinästä kuuluisan; elokuvassa Aniston ja Eckhart kiinnittivät purukuminsa tuhansien muiden purukumien päälle, ja sittemmin erityisesti rakastavaiset ovat kiinnittäneet purukumeja Gum Wallille. Kyse on rakastavaisten seinästä, kuten Pariisin ja Rooman sillat rakastavaisten lukkoineen.

Starbucks

Maailman suurin ja tunnetuin kahvilaketju, Starbucks, on kotoisin Seattlesta. Starbucksin perustivat San Franciscon yliopistossa tavanneet ystävykset Jerry Baldwin, Zev Siegl ja Gordon Bowker, ja kahvila avasi ovensa maaliskuussa 1971. Starbucks aloitti toimintansa myymällä kahvipapuja ja kahvivälineitä, vuonna 1986 listalle nousi espressokahvi. Seuraavina vuosina valikoimaan saapuivat erikoiskahvit, ja vuonna 1987 Starbucks avasi ensimmäiset kahvilansa Seattlen  ulkopuolelle Vancouveriin ja Chicagoon. 

Vuonna 1989 Yhdysvalloissa oli 46 Starbucks-kahvilaa. Nyt maailmassa on noin 33 000 Starbucks-kahvilaa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Oseaniassa ja Afrikassa. Vuonna 2014 Starbucks avasi Starbucks Reserve Roastery -kahvipaahtimon Capitol Hillin alueella. Starbucksin mukaan paahtimo on taiteen ja kahvin yhdistelmä; paikalla voi muun muassa ihastella, kun ammattilaiset paahtavat harvinaisia kahvilajikkeita, tutustua erilaisiin papuihin, siemailla espressojuomia kylmänä tai kuumana taikka perehtyä kahvikirjaston teoksiin, jotka avaavat kahvin maailmaa yhä syvemmälle.

Seattle Kraken ja Climate Pledge Arena

Urheilun – ja erityisesti jääkiekon – ystävä ei voi vierailla Seattlessa käymättä Climate Pledge -areenalla Seattle Krakenin pelissä. NHL-liigassa pelaava Seattle Kraken on nuori; seura lanseerattiin vuonna 2020. Seattle Kraken on ensimmäinen Seattlen ammattilaisjääkiekkoseura sitten Seattle Totems -seuran, joka pelasi viimeisen pelinsä vuonna 1975. Seattle Kraken on ensimmäinen Seattlen jääkiekkoseura, joka kilpailee Stanley Cup -palkinnosta sitten Seattle Metropolitans -seuran, joka voitti palkinnon vuonna 1917. 

Climate Pledge -areena sijaitsee Seattle Center -keskuksessa, joka rakennettiin vuoden 1962 Maailmannäyttelyä varten. Vuosina 2018–2021 monitoimiareenalla toteutettiin yli miljardin dollarin remontti ja uudistustyö. Areenan ulkoasu ja katto säilytettiin entisellään, ja areena on määritelty sekä Seattlen että Washingtonin osavaltion historialliseksi maamerkiksi. Areenalle mahtuu yli 17 000 jääkiekkokatsojaa ja yli 18 000 koripallokatsojaa.