Kemiönsaaressa koulutetaan nelijalkaisia apuvälineitä

Page author

kirjoittanut Invalidiliitto - 19 maaliskuu 2019

Varsinais-Suomen rannikolla, luonnonkauniin Kemiönsaaren maisemissa kirmaa lauma aivan erityisiä labradorinnoutajia. Nämä heiluvahäntäiset luppakorvat opiskelevat Axxell Brusabyn luonnonvaraoppilaitoksessa ja aikanaan parhaat niistä valmistuvat fyysisesti vammaisten ihmisten eläviksi apuvälineiksi, Invalidiliiton avustajakoiriksi. 

Avustajakoiran monet tehtävät

Valmiiksi koulutettu avustajakoira osaa lukuisia vammaisen ihmisen arkea helpottavia taitoja. Se mm. nostaa pudonneet tavarat, poimii ostokset kaupassa, avaa ja sulkee ovet sekä täyttää ja tyhjentää pyykkikoneen.

Kaikki nämä ovat sellaisia arjen pieniä asioita, joita vammainen ihminen ei pysty ilman apua tekemään. Paitsi konkreettista apua arkeen, antaa avustajakoira emännälleen tai isännälleen myös itsenäisyyttä, jota mikään muu apuväline ei pysty tarjoamaan.

On aivan eri asia tehdä asioita yhdessä oman koiran kanssa, kuin pyytää jokaiseen pieneen hommaan apua ihmisavustajalta.Koira oppii leikkimällä

Kun Kemiönsaaressa ryhdytään kouluttamaan pientä pentua avustajakoiraksi, etenee koulutus koiran tahdissa koko ajan varmistaen, että oppiminen on pennulle mielekästä. Käytännössä pienimpien pentujen koulutushetket ovat vain muutaman minuutin mittaisia tuokioita.

Vähitellen koiran kasvaessa myös koulutustilanteet pitenevät ja koiralle voidaan opettaa koko ajan vaativampia taitoja.Avustajakoirat koulutetaan aina positiivisen vahvistamisen kautta, eli palkitsemalla koiraa silloin, kun se toimii halutulla tavalla. Jo hyvin pienikin pentu oppii seuraamaan ihmistä ja odottamaan rauhassa paikallaan, kun vain palkkio on tarpeeksi hyvä. Ruokaa rakastaville labradorinnoutajille mieluisa palkkio on luonnollisesti terveellinen koiranruoka. 


Aina kun pentu toimii oikein, antaa kouluttaja pennulle äänimerkin erityisellä naksuttimella ja tipauttaa koirannamin palkaksi. Tämä positiivinen vahvistaminen tekee kouluttamisesta koiralle mieluisan leikin, jossa se käyttää aivojaan ja saa mieluisia palkintoja onnistumisistaan.

Kaiken kaikkiaan avustajakoiran koulutie kestää noin kaksi vuotta. Tänä aikana koiria testataan ja vain sopivimmat pennuista valmistuvat lopulta tärkeään ammattiinsa.

Viimeiset kuukaudet koiran koulutuksesta käytetään viimeistelyyn, jossa koiralle opetetaan juuri sen oman ihmisen tarvitsemia erityistaitoja. Tässä vaiheessa koira voidaan opettaa esimerkiksi tukemaan tasapaino-ongelmista kärsivän ihmisen kävelemistä tai havaitsemaan ja ennakolta ilmaisemaan erilaisia sairauskohtauksia.

Jokainen valmistuva koira on juuri oman ihmisensä tarpeisiin viimeistelty apuväline ja paras ystävä.

Hertz tukee Invalidiliiton avustajakoiratoimintaa

Koirista on suuri pula, sillä omaa nelijalkaista apulaista odottaa yli 50 ihmistä. Vähäisten varojen takia koiria valmistuu kuitenkin vuosittain vain muutamia. Hertz Suomi toimii Invalidiliiton avustajakoiratoiminnan yrityskummina mahdollistaen omalta osaltaan koirien hankintaa niitä tarvitseville.

Sinäkin voit halutessasi auttaa. Invalidiliiton verkkosivuilla voit tutustua tarkemmin avustajakoiratoimintaan ja halutessasi tehdä myös lahjoituksen näiden elävien apuvälineiden hyväksi.