Keskilännen kiehtova keskus Chicago tarjoaa urheilujännitystä ja huikeita maisemia

Page author

kirjoittanut Hertz - 02 elokuu 2022

Chicago, eli the Windy City, tunnetaan tuulisesta säästään, menestyneistä urheilujoukkueistaan sekä loistavasta pizzastaan. 

Chicagon sää suosii erityisesti kesän ja alkusyksyn matkailijoita. Heinäkuu on tuulisen kaupungin lämpimin kuukausi, mutta miellyttävät lämpötilat jatkuvat syyskuun lopulle saakka.

Ihaile Chicagoa korkeuksista

Yksi Chicagon kaupunkimaiseman tunnetuimmista maamerkeistä on ikoninen Centennial Wheel -maailmanpyörä, joka sijaitsee Navy Pier -alueella Michigan-järven rannassa. Maailmanpyörän gondolit vievät 60 metrin korkeuteen, josta avautuvat 360-asteen huikeat näkymät Michigan-järven ja kaupungin yli. Koska gondolit ovat suljettuja, voi maailmapyörästä nauttia sateisella ja tuulisellakin säällä. Navy Pier -alueelta löytyy maailmanpyörän lisäksi erilaisia kulttuuritapahtumia, konsertteja ja ravintoloita sekä ostosmahdollisuuksia.

Mikäli Chicagon haluaa nähdä korkeuksista, kannattaa maailmanpyörän lisäksi suunnata Willis Tower -tornirakennukseen.  Willis Tower on paitsi toimisto- myös asuinrakennus, jonne kätkeytyy niin kahviloita ja ravintoloita, lounge-tiloja, ulkoilmaterassi sekä putiikkeja. 33 kerroksessa sijaitsevasta Tower House -kahvilasta voi napata mukaan take away -lounaan, istahtaa kahville tai nauttia lasillisen iltapäivän auringon laskiessa.

Jännitä jääkiekko- ja koripallopeleissä

Chicagossa ei voi vierailla käymättä joko jääkiekko- taikka koripallopelissä. Chicago Blackhawks -jääkiekkojoukkue kilpailee NHL-liigassa, ja joukkue on voittanut kuusi Stanley Cup -mestaruutta sen jälkeen, kun sarja perustettiin vuonna 1926. Chicago Blackhawks kuuluu NHL-liigan kuuteen alkuperäiseen joukkueeseen ja se pelaa United Center -areenalla, jossa pelaa myös kaupungin kuulu koripallojoukkue Chicago Bulls.

Chicago Bulls puolestaan pelaa koripallon NBA-ammattilaisliigassa. Joukkue nautti suurinta suosiotaan 90-luvulla, jolloin se saavutti kuusi NBA-mestaruutta vuosien 1991 ja 1998 välillä. Voittojoukkueita johtivat Hall of Fame -kuuluisuudet, koripallolegendat Michael Jordan ja Scottie Pippen sekä valmentaja Phil Jackson. Suomalainen koripallotähti Lauri Markkanen pelasi Chicago Bulls -joukkueessa vuosina 2017–2021.

Nauti kaupungin kuulua pannupizzaa

1940-luvulla kehitettyä Chicagon pizzaa kutsutaan deep dish pizzaksi, eli pannupizzaksi. Deep dish pizza leivotaan syvään pizzapannuun, ja korkeat reunat mahdollistavat tuhdin tomaattikastikkeen ja juuston runsaan käytön. 

Chicagossa pannupizzaa kannattaa suunnata nauttimaan legendaarisen pizzakokin Burt Katzin avaamaan Burt’s Place -ravintolaan. Pizzerian suosio räjähti vuonna 2009, kun huippukokki Anthony Bourdain vieraili ravintolassa. Ravintola avautui uudelleen vuonna 2017 uusien omistajien vetämänä, mutta se kunnioittaa edelleen Katzin perintöä karamellisoidusta pizzakuoresta.

Pannupizzaa kannattaa maistaa myös Edgewaterin alueella sijaitsevassa George’s Deep Dish- ja Logan Square -aukiolla sijaitsevassa Milly’s Pizza in the Pan -ravintolassa. Kuten osa New Yorkin kuuluisimmista pizzerioista, George’s Deep Dish tarjoaa ainoastaan take away -pizzaa ja kotiintoimituksia. 

Lumoudu Chicagon jazzista

Chicagossa on oma legendaarinen jazz-maailmansa. Suuren muuttoliikkeen aikaan afroamerikkalaiset muuttivat etelävaltioista pohjoisempaan, ja toivat mukanaan jazz- ja blues-perinteet. Chicagon eteläpuolen pienet klubit ottivat uuden jazzin omakseen, ja pian kaupunki veti puoleensa legendaarisia muusikkoja, kuten King Oliverin, Roll Mortonin ja Louis Armstrongin. 

Chicagon jazz on yhdistelmä Mississippi Deltaa ja New Orleansin Dixieland-tyyliä painavammalla bassolla ja kitaralla, pidemmillä sooloilla ja nopeammalla tempolla. Nykyisin Chicagosta löytyy moderneja jazz-klubeja, ilmainen jazz-festivaali ja lukuisia ikonisia jazz-klubeja, kuten Andy’s Jazz Club ja Jazz Showcase, joissa soittavat genren suuret amerikkalaisnimet.