Laavu majoittaa retkeilijät ympäri vuoden

Page author

kirjoittanut Hertz - 19 elokuu 2022

Laavut ovat oivia tauko- ja yöpymispaikkoja luonnon keskellä. Suomeen ja sen kansallispuistoihin kätkeytyy useita hyvin varusteltuja laavuja, joissa voi pysähtyä hetkeksi tai yöpyä ja nauttia luonnon helmasta.

Kuninkaanlaavu

Kuninkaanlaavu seisoo Rovaniemellä, Ounasjoen itätörmällä kohoavan Santavaaran laella. Tarina kertoo mahtipontisen nimen kumpuavan siitä, että laavu on rakennettu aikanaan Norjan kuninkaan vierailua varten.

Laavulle vie reitti, joka on noin 1,5 kilometriä pitkä. Metsäautotie on heikkokuntoinen, mutta se vie perille saakka. Kuninkaanlaavulle voi myös vaeltaa läpi metsän ja talvisin paikan päälle vie moottorikelkkatie.

Laavualue on avara, ja paikalla on kaksi laavurakennusta: hirsilaavu ja lautarakenteinen laavu. Molemmilla laavuilla on nuotiopaikka, ja niiden kupeessa on upea näköalaterassi, josta avautuu näkymä yli Ounasjoen. Lisäksi paikalla on kuivakäymälä ja puuvaja. Kuninkaanlaavun laavuissa ei ole nukkumalavereita, joten ne sopivat ennen kaikkea päiväretkille.

Katajajärven laavu

Tampereen kupeessa Kangasalla sijaitsee Katajajärven laavu, joka on osa Kaarinanpolkua. Laavulle pääsee kahta eri reittiä, Kolomaan- tai Teijontietä pitkin.

Katajanjärven laavu on hirsilaavu, ja laavulla on tulipaikka, kuivakäymälä sekä polttopuita. Hirsilaavu seisoo suo- ja kallioalueiden keskellä metsälammen rannalla. Paikka on suosittu kohde erityisesti lintubongareille, ja laavun läheisellä niemekkeellä on pesinyt kaakkuri jo vuosikymmeniä. Kaarinanpolku on suosittu ulkoilureitti, ja puulattian vuoksi Katajajärven laavu sopii myös yöpymiseen.

Korkeaniemen laavu

Leville, Kätkätunturin ja Immeljärven väliin upealle näköalapaikalle kätkeytyy Korkeaniemen laavu. Laavulle matkaa Levin matkailun pihamaalta noin kilometrin verran, joten se on helppo taittaa niin autolla kuin jalan.

Korkeaniemen laavu on suljettu näköalalaavu, josta avautuvat suuret ikkunat Immeljärvelle ja Levitunturille. Jos tuuri käy, voi laavulta bongata revontulia, koska Korkeaniemen sijainti on mainio revontulia ajatellen. Laavun edessä sijaitsee tulipaikka, ja paikalta löytyvät myös ulko-wc sekä puuvaja. Myös laavun sisällä on tulisija, josta voi nauttia säiden viiletessä.

Myllykosken laavu

Oulussa Myllykosken varrella Kalimeenkierroksella sijaitsevat Myllykosken kaksi laavua. Auton pysäköintipaikalta laavuille on matkaa parisataa metriä taikka laavuille voi vaeltaa Kalimeenkierrosta pitkin.

Molempien laavujen edessä on nuotiopaikat, ja läheisyydestä löytyvät polttopuukatos sekä kuivakäymälä. Vaikka vanha laavu on hieman kulunut, sopii se yhä oivaksi yösijaksi. Uusi laavu on erinomainen yöpymispaikka, ja laavulta lähtevät retkeilypolut kauniille luonnontilaiselle Kalimeenlammelle.

Pölhön laavu

Kuopiossa Saaristokadun varrella sijaitsevassa Pölhön saaressa sijaitsee Pölhön laavu, joka on yksi Kuopion alueen suosituimmista laavuista. Pölhön saari sijaitsee aivan Kuopion kaupungin keskustan tuntumassa, joten sinne on helppo tehdä myös lyhyt päiväretki. 

Pölhön laavu seisoo keskellä kaunista järvi-Suomen luontoa. Pölhön saaren päädystä maisema avautuu Siikaniemeen ja lännestä Rauhanlahden alueelle. 

Pölhön laavu on hirsilaavu, ja paikalta löytyy grillikatos ja polttopuita sekä käymälä. Pölhö on helppokulkuisuutensa vuoksi erityisesti lapsiperheiden ja päiväretkeläisten suosiossa, joten säiden suosiessa laavulla voi olla jopa ruuhkaa. 

Matkoslammen laavu

Mäntyharjun Matkoslammen laavu keskellä Itä-Suomen erämaata tarjoaa jotain, mitä suurin osa Suomen laavuista ei omaa: pienen metsäsaunan. Pyöreä, majanmuotoinen sauna on puusepäntyön taidonnäyte. 

Mäntyharju–Repovesi -reitin varrella sijaitsevalla hirsilaavulla on tulisija, ulko-wc, aurinkokennolaturi kännyköille sekä soutuvene. Lisäksi katoksessa on nokipannu kahvin- ja vedenkeittoon – ja lammen vesi sopii keittovedeksi.

Matkoslammen rannalla viihtyy useita vesilintulajeja, joten paikka on loistava laavu lintuharrastajille.