Lanzaroten nähtävyydet

Page author

kirjoittanut Hertz - 23 December 2023

Lanzarote valloittaa huikealla luonnolla ja hohtavilla hiekkarannoilla. Espanjan Kanariansaarilla sijaitseva Lanzarote on kuulu vulkaanisista maisemista, punaisena ja mustana hohkavasta maasta, pitkistä hiekkarannoista, valkoisista taloista ja syvänsinisenä kimmeltävästä merestä. Lanzaroten sää hellii myös talvikuukausina, jolloin lämpötilat ovat parissakymmenessä asteessa. Poimi alta Lanzaroten kiinnostavat kohteet.

Arrecife

Lanzaroten pääkaupunki Arrecife levittäytyy saaren itäosissa. Arrecife on ollut saaren pääkaupunki 1800-luvun puolivälistä alkaen, ja Teneriffalta, Gran Canarialta sekä Cadizista saapuvat lautat telakoituvat Arrecifeen sen itäisen sijainnin ja upean sataman ansiosta. Aikanaan Lanzaroten puolustuksen keskus on nykyisin hallinnon ja kaupan sydän, mutta Arrecife on hallintokaupungin statuksesta huolimatta yhä rento pikkukaupunki, jonka ympärillä avautuu upeita rantoja ja joka sykkii kulttuurielämää.

Arrecifessa kannattaa tutustua sataman rantakatuun, joka on kaupungin tunnetuin, sekä sukeltaa vanhaan kaupunkiin. Vanhasta kaupungista löytyy lukuisia museoita, historiallisia rakennuksia ja kirkkoja, kuten Iglesia de San Ginés, Casa de la Cultura ja Casa de los Arroyo. Casa de la Cultura on 1900-luvun Lanzaroten arkkitehtuuria edustava rakennus, joka toimi aikanaan sekä kasinona että kaupungintalona ja on nykyisin kulttuurikeskus, jossa järjestetään niin näyttelyitä, puheita, esityksiä kuin elokuvanäytöksiä. Toinen vierailun arvoinen kulttuurikohde on kaupungin rannikolla sijaitseva Castillo de San José -linna, joka rakennettiin puolustuslinnaksi merirosvoja vastaan – nykyisin linnan tiloissa on nykytaiteen museo.

Vanhan kaupungin Calle Real -katu on puolestaan loistava ostoskatu, jonka varrella on vieri vieressä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Paikallisesta katuelämästä kiinnostuneiden kannattaa suunnata kävelylle El Charco de San Ginés -alueelle, joka oli aikanaan saaren ensimmäinen pieni kalastajakylä. Nykyisin värikäs asuinalue on täynnä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Istahda terassille nauttimaan cafe cortado – lyhyt kahvi maidolla tai ilman – cafe carajillo, joka on pieni musta kahvi brändillä, viskillä tai rommilla taikka lasillinen vulkaanisesta maaperästä kumpuavaa lanzarotelaista viiniä.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmenin alue tunnettiin aikanaan nimellä Tiñosa, ja alueella oli asutusta jo kauan ennen kuin normannit saapuivat Lanzarotelle. Puerto del Carmenin pieni kalastajakylä valloitettiin, ja paikasta tuli yksi saaren tunnetuimmista kylistä ja satama-alueista. Kylä nimettiin Puerto del Carmeniksi vuonna 1957 sen suojeluspyhimyksen, Nuestra Señora del Carmenin mukaan.

Puerto del Carmen on erityisen kuulu pitkästä rantaviivastaan; noin viisi kilometriä pitkän kullanhohtoisen hiekkarannan varrella on useita hotelleja, kauppoja ja ravintoloita. Playa Grande, Los Pocillos ja Matagorda ovat rannoista tunnetuimpia, ja auringosta nauttimisen sekä uinnin ohella rannoilla on mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Illansuussa Puerto del Carmenissa voi suunnata herkuttelemaan paikallisin keittiöihin tai nauttia cocktailin ihaillessa aurinkoa, joka laskee valtavana levittäytyvään Atlantin valtamereen.

Playa Blanca

Timanfayan kansallispuiston kupeessa, Lanzaroten eteläpuolella sijaitseva Playa Blanca on loistava kohde rentoutumista priorisoiville. Playa Blancan valkoisena hohtavat rannat ulottuvat yli kahdeksan kilometrin matkan, ja vesi on kristallinkirkasta. Rannalta merelle katsoessa edessä häämöttävät Lobos-saaret, ja taustalla levittäytyy pitkä rantabulevardi sekä Playa Blancan rento pikkukaupunki.

Playa Blancan alueella avautuu useita pieniä rantoja kattava Playas de Papagayo, jonka hienoa hiekkaa kattavat rannat tarjoavat rauhallista rantaelämää, huikeita luontomaisemia ja turkoosia merta. Rannoista suosituinta, Playa de Papagayoa, ympäröivät upeat vulkaaniset kalliomuodostelmat – ja yhden kallion laella sijaitsee Be Papagayo -ravintola, joka tarjonnee yhden saaren parhaista auringonlaskumaisemista.

15 kilometrin päässä Playa Blancan alueelta sijaitsevat korkeuksiin kohoavat Los Hervideros -vertikaaliset kalliot. Los Hervideros tarkoittaa ”Kiehuvia” – ihmeellisten luonnonmuodostelmien nimi kumpuaa siitä, miten Atlantin valtameri kuohuu ja sylkee kuin meri kiehuisi, kun se iskeytyy vasten vulkaanisia kallioita. Los Hervideros on paitsi kaunis luontokohde, voi alueella kävellä ja kalastaa erityisesti laskuveden aikaan.

Timanfaya

Lanzaroten uskomattomimmat maisemat avautuvat Timanfayan kansallispuistossa. Timanfayan kansallispuiston vulkaaniset maisemat ovat vuosina 1720–1736 ja vuonna 1824 tapahtuneiden tulivuorenpurkausten seurausta. Maasto on karua, kasvillisuutta ei ole ja aluetta rytmittävät eri väriset vulkaaniset kalliot, tulivuorten siluetit ja kiemurteleva rantaviiva.

Kansallispuistossa vierailu kannattaa aloittaa Mancha Blancassa sijaitsevasta vierailijakeskuksesta, jossa on mahdollista tutustua näyttelyyn ja audiovisuaaliseen kierrokseen. Vierailijakeskuksesta matkaa voi jatkaa autolla Montaña del Fuegon alueelle, eli Tulivuorille. Alueelle saavutaan Taro de Entrada -portista, jossa maksetaan pääsymaksu, joka kattaa pysäköinnin, geotermisen esittelyn ja Vulkaanisen reitin bussikierroksen.

Yaizan kaupunkiin johtavaa LZ-67-tietä kulkiessa saavut Echadero de Camellos -alueelle, jossa kiinnostuneet voivat nousta kamelien selkään ja tutustua puistoon rauhallisesti ratsain. Echadero de Camellos tarjoaa myös kansallispuistoa käsittelevän näyttelyn.

Mikäli kameliratsastus ei houkuta, voi puistossa patikoida merkittyjä reittejä pitkin. Tremensanan reitti on noin kahden kilometrin reitti, jonka voi toteuttaa oppaan kanssa etukäteisvarauksella; rantareitin voi kulkea myös itsenäisesti. Ja vaikka Timanfayan puistossa ei ole vihreää kasvillisuutta, kannattaa kävellessä olla tarkkana ja havainnoida erilaisia jäkäliä, jotka selviytyvät karuissa vulkaanisissa olosuhteissa. Huomioi myös maasta kohoavat vulkaaniset kartiot, joista tunnetuimpia ovat Montaña de Timanfaya, Montaña Rajada, Caldera del Corazoncillo, Volcán Nuevo del Fuego tai El Chinero ja Calderas Quemadas.