Lapin kesä – koe yötön yö ja koskematon luonto

Page author

kirjoittanut Hertz - 06 heinäkuu 2020

Lappi kiinnostaa matkailijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin, niin ulkomailla kuin kotimaassa. Monia supertähtiäkin on nähty lomailemassa Lapissa, ja etenkin talvinen Lappi on elänyt matkailun puolesta todellista nousukautta jo useamman vuoden.

Vaikka Lappi olisi jo tuttu talvilomien laskettelulomakohteena, kannattaa Lappiin ehdottomasti matkustaa myös kesäisin. Lappi on kesällä paitsi ainutlaatuinen, myös varsin rauhallinen ja talvisesonkiin verrattuna edullinen lomakohde.  

Vuokra-autolla tutustut Lappiin helposti

Lapin matkailun lisäksi myös auton vuokrauksen suosio kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta, ja vuokra-autoja hyödynnetään yhä enemmän vapaa-ajalla ja loma-aikoina. Vuokra-auto tarjoaa vapautta omaan liikkumiseen, jolloin arvokkaasta vapaa-ajasta saa enemmän irti.

Suomen Lapissa asutus on harvaa ja näin ollen myös julkisen liikenteen yhteydet ovat lähes olemattomat. Auto onkin Lapissa välttämättömyys ja vuokra-auto on oiva tapa tutustua Lappiin ja sen eri kohteisiin omassa tahdissa ja joustavasti.

Lappiin voi halutessaan saapua junalla tai lentäen ja vuokrata auton kohteesta, Hertzin pisteet löydät Lapista esimerkiksi Kittilästä ja Rovaniemeltä. Toki auton voi vuokrata jo omalta kotipaikkakunnalta ja taittaa ajomatkan itse.

Paikan päällä pitkätkin välimatkat kulkevat autolla nopeasti, ja matkan varrella voi kiinnostaville paikoille pysähtyä vaikka valokuvaamaan juuri oman mielen mukaan. Jos mukana on paljon esimerkiksi erilaisia retkeilyvälineitä, on niitä helppoa ja turvallista kuljettaa omassa vuokra-autossa.

Miten ottaa kaikki irti Lapin kesästä?

Pelkästään luonnossa kulkemalla kävellen, pyöräillen tai meloen, kokee ja näkee jo paljon. Omatoiminen vaellus ja muu luonnossa liikkuminen on ehdottomasti suosituin tapa viettää aika kesäisessä Lapissa.

Talvimatkailun suuri suosio on synnyttänyt Lappiin paljon mielenkiintoista majoitustarjontaa (aina lasi-igluista design-hotelleihin) sekä kiinnostavia ravintoloita ja palveluita, joiden tarjonnasta voi nauttia myös kesäisin.

Lapissa on myös laaja tarjonta kiinnostavia kesätapahtumia aina perinteisistä markkinoista kansainvälisesti tunnettuihin elokuvajuhliin ja erilaisiin urheilutapahtumiin.

Yötön yö ja sen taika

Yötön yö, eli aika, jolloin aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle, on Lapin kesän tunnetuin vetonaula. Yötöntä yötä saavutaan ihastelemaan joukolla paitsi kotimaasta, myös ulkomailta.

Myös polaaripäiväksi kutsuttu yötön yö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta kiertorataan nähden. Yöttömän yön aika kestää sitä pidempään, mitä pohjoisemmas mennään: yötön yö alkaa Suomen pohjoisimmassa pisteessä Nuorgamissa jo toukokuun puolivälissä. Tämän jälkeen aurinko laskee Nuorgamissa seuraavan kerran vasta heinäkuun lopulla. Napapiirillä sijaitseva Rovaniemi taas saa nauttia keskiyön auringosta noin kuukauden päivät kesäkuun 6. päivästä heinäkuun 7. päivään.

Yöttömän yön auringonvalo on erilaista päivin ja öin. Päivisin valo on kirkasta ja öisin pehmeämpää. Monien mielestä otollisin aika nauttia keskiyön valosta on se hetki, jolloin aurinko on matalimmillaan ja lähes koskettaa horisonttia.  Tällöin koko maisemaa maalautuu auringon valon mukaisesti kullanhohtoiseksi.

Keskiyön aurinko on ilmiö, joka jokaisen tulisi kokea edes kerran elämässään. 

Vaella kesäisessä Lapissa

Vaellus Lapissa on nykyään suosittu harrastus. Parhaat retkeilymaastot löytyvät usein kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydestä, joten niihin pääsee helposti autolla. Monille hiihtokeskus on kesälläkin kätevin lomakohde, tarjoaahan lomakeskukset keskitetysti niin majoitusta, ruokailua kuin muitakin palveluita.

Esimerkiksi Kittilässä sijaitseva Levi sopii oivaksi tukikohdaksi kesäiselle Lapin matkalle.

Leviltä löytyy monipuolisten ulkoilumaastojen lisäksi koko perheelle sopiva seikkailupuisto ja kesäkelkkamäki. Ylläs sijaitsee aivan Pallas-Yllästunturin kupeessa seitsemän tunturin ympäröimänä, ja myös Ylläkseltä löytyy monipuolisesti reittejä ja luontopolkuja joka lähtöön. Perheille suunnattuja lyhempiä luontopolkuja on lukuisia, samoin esteettömiä reittejä. Myös enemmän patikointia ja vaellusta harrastaneille löytyy haastetta. 

Saariselän alueelta löytyvät Urho Kekkosen kansallispuisto sekä Lemmenjoen kansallispuisto, jotka tarjoavat erinomaiset puitteet pidemmille retkille ja vaelluksille.Tutustu museoihin ja Lapin historiaan

Leviltä löydät Samiland-museon, joka tutustuttaa kävijänsä saamelaisuuteen, saamelaisten historiaan ja mytologiaan. Rovaniemellä taas voi vierailla tiedekeskus Arktikumissa, jonka näyttelyt kertovat monipuolisesti pohjoisesta luonnosta, kulttuurista, historiasta ja myös nykyhetkestä.

Lapilla on pitkä historia kullankaivuualueena, ja tähän puoleen Lappia pääsee tutustumaan parhaiten Tankavaarassa. Tankavaara sijaitsee E75-tien varrella hyvien kulkuyhteyksien päässä Sodankylän pohjoispuolella, Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa. Tankavaarasta löytyy Tankavaaran Kultakylä, Kultamuseo sekä Tankavaaran luontokeskus.

Lapin kesätapahtumat – urheilua, elokuvia ja wanhan ajan markkinahumua

Sodankylän Elokuvajuhlat (Midnight Sun Film Festival) järjestetään joka kesäkuu nimensä mukaisesti Sodankylässä. Tapahtuma kerää paikalle joka vuosi elokuvien harrastajia, ohjaajia, näyttelijöitä ja muita elokuvantekijöitä.

Sodankylän elokuvajuhlat on myös ulkomailla tunnettu tapahtuma, joka hurmaa paitsi erikoisilla puitteillaan myös monista muista festivaaleista poikkeavan ohjelmistonsa ansiosta. Festivaalilla on vuosien varrella vieraillut useita kansainvälisesti merkittäviä ja tunnettuja elokuvantekijöitä. 

Lapin kesä tarjoaa kävijöilleen myös markkinahumua: elokuiset Ranuan Hillamarkkinat on järjestetty jo 45 vuoden ajan. Ohjelmaan kuuluu vuosittain muun muassa Hillatytön ja Marjatohtorin kruunaaminen ja puutavaran lastauskilpailut. Myynnissä markkinoilla on ranualaisia perinneruokia, käsitöitä sekä paljon muuta.

Rovaniemen Wanhat Markkinat on Suomen suurin vapaaehtoisvoimin toteutettu hyväntekeväisyystapahtuma. Tapahtumasta saatavat tuotot menevät vuosittain valittavalle hyväntekeväisyyskohteelle. Markkinoiden tuotteissa keskitytään vain perinteisiin käsitöihin ja ruokatuotteisiin, joten markkinoilla voi tuntea myös historian siipien havinaa.

Lapissa järjestetään kesäisin lukemattomia liikuntatapahtumia kuten Pyhän tunturimaraton, Levi Bike Fest ja Arctic Challenge. Monet liikuntatapahtumat keräävät osallistujia ympäri maailmaa, joten jos mielii mukaan, kannattaa ilmoittautuminen hoitaa ajoissa.

Lapin ainutlaatuinen luonto, monipuoliset tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet tarjoavat eväät ikimuistoiseen kesään. Koe yötön yö, näe porot ja nuku teltassa kansallispuistossa. Lapissa on jokaiselle jotakin, ja Hertzin matkassa näet enemmän.