Lapsi autossa – Perheauton turvallisuus ja muut vinkit lapsiperheen autoiluun

Page author

kirjoittanut Hertz - 02 lokakuu 2020

Monessa lapsiperheessä auto hankitaan arjen helpottajaksi. Ilman autoakin on kuitenkin mahdollista pärjätä, sillä autonvuokraus tarjoaa ratkaisun tilanteisiin, joissa auto on välttämättömyys.

Lomille ja muihin pitempiin (vähintään kuukauden kestäviin) autotarpeisiin auto taas kannattaa ”miniliisata” Hertz MiniLeasingin kautta: kuten vuokra-autossakin, leasing-hinta sisältää kaikki auton keskeiset käyttökulut, myös vakuutukset.

Auton vuokraus ja MiniLeasing ovat hyviä ratkaisuja myös perheen toiseksi autoksi. Jos ykkösautona haluaa esimerkiksi pitää kulutukselta tehokkaampaa pienemmän kokoluokan autoa, voi perheen yhteisille reissuille vuokrata tilavamman menopelin.

Jos autoa ei tarvitse jatkuvasti, sen satunnainen vuokraaminen voi olla helpottava ratkaisu: vuokra-auto on huoltovapaa eikä varaosista tai renkaanvaihdoista tarvitse huolehtia. Vuokrattu auto on aina lähes uudenveroinen, siisti ja turvallinen, eikä yllättäviä kuluja synny.

Turvaistuin ja turvakaukalo turvaavat pienen matkustajan

Lapsiperheen autoreissuilla turvallisuus nousee yhä suurempaan rooliin, onhan mukana arvokkain mahdollinen lasti. Vuokra-auto on jo lähtökohtaisesti turvallinen, sillä Hertzin autokaluston keski-ikä on 6-9 kuukautta.

Lisäksi Hertzin vuokra-autot ovat varustettu viimeisimmällä turvallisuutta parantavalla tekniikalla. Monista malleista löytyy esimerkiksi kaistavahti, vakionopeudensäädin ja peruutuskamera, jotka parantavat turvallisuutta liikenteessä. Lisäksi vuokra-autoista vakiona löytyvä ilmastointi on omiaan tekemään matkanteosta mukavaa kesän kuumina päivinä. Talvella autot vastaavasti lämpiävät nopeasti.

Suomessa alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee lain mukaan autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen. Vauva taas matkustaa selkä menosuuntaan kiinnitetyssä turvakaukalossa. 

Vuokra-autoon turvakaukalon tai istuimen saa helposti mukaan, kunhan sen valitsee vuokraushetkellä lisävarustelistalta mukaan. Myös oman kaukalon tai istuimen käyttö on sallittua, kunhan se saadaan asennettua autoon oikeaoppisesti. Nykyisistä vuokra-autoista suurin osa on varustettu isofix-kiinnityksellä, mikä helpottaa vieraankin istuimen asentamista.

Valitse oikean kokoinen auto – matkarattaat ja vaunut vievät tilaa

Mukavuutta ei sovi matkustaessa unohtaa. Oikein mitoitettu auto lisää paitsi kaikkien matkustusmukavuutta, myös turvallisuutta.

Lapsiperheellä on usein mukanaan paljon tavaraa, etenkin jos kyse on pitemmästä matkasta. Vuokrattavan auton säilytystila kannattaa valita niin, että sinne mahtuu helposti isoin mukana kulkeva esine ja sen lisäksi myös muut mukaan lähtevät tavarat. Pienten lasten kanssa liikuttaessa isoin esine on useimmiten vaunut, rattaat tai matkasänky, vanhempien lapsien kanssa tilaa vievät usein erilaiset harrastusvälineet.

Autoa pakatessa kannattaa miettiä voiko jotain jättää kotiin. Esimerkiksi useimmissa hotelleissa huoneeseen saa pienestä lisämaksusta lapselle sängyn, jolloin matkasängyn voi jättää kotiin.  

Kun kaikki tavarat saadaan pakattua asianmukaisesti auton takatilaan, ei niistä aiheudu vaaraa mahdollisessa kolari- tai äkkijarrutustilanteessa. Autoissa, joissa tavaratila on takapenkille avoin, tavaratilaa ei koskaan saa kuormata takaistuimen selkänojan yläreunaa korkeammalle, jotteivät tavarat paiskaudu hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä autossa istuvien takaraivoon.

Suunnittele reitti etukäteen

Sopivan autovalinnan lisäksi onnistuneen automatkan edellytys - etenkin lasten kanssa - on huolellinen etukäteissuunnittelu. Pienten lasten kanssa esimerkiksi päiväuniajat kannattaa hyödyntää matkanteossa – suurin osa lapsista nukkuu mielellään autossa ja parin tunnin päiväunet takaavat kuskille ajorauhan.

Aikataulusta ei kannatta tehdä liian tarkkaa. Näin taukoja voi pitää silloin, kun siltä tuntuu. Lasten kanssa tauot tuppaavat myös venymään, etenkin jos taukopaikasta löytyy leikkipaikka. Pienten lasten kanssa ruokailut ja vaipanvaihdot ottavat aikansa.

Kun aikataulua ei ole suunniteltu liian kireäksi, siitä voi tarvittaessa joustaa. Leikkipaikalle voidaan jäädä pitemmäksi aikaa tai jos matkan varrella vastaan tulee jotain mukavaa, voi joustavan aikataulun puitteissa pysähtyä ylimääräiseen kohteeseen.

Tekemistä lapsille

Nykyisin lasten viihtymiseen autossa on tarjolla monenlaista virikettä, kun älylaitteet ovat levinneet myös autoihin. Elokuvat, äänikirjat, erilaiset pelit ja musiikin kuuntelu viihdyttävät takapenkkiläisiä parhaimmillaan tuntikausia. Jotta autossa säilyy rauha, kuulokkeet ovat vakiovaruste nykypäivän automatkalle.

Lapsista on mukavaa myös napostella autossa, joten pientä välipalaa ja juotavaa kannattaa varata matkalle mukaan.

Toki myös perinteiset kokoperheen pelit ja arvuuttelut sopivat edelleen automatkan viihdykkeeksi. Matkalla voi bongailla tietynvärisiä autoja, rekisterikilpien numeroita tai vaikka leikkiä Laiva on lastattu -peliä.

Jos lapselle antaa takapenkille mukaan padin tai muun laitteen, kannattaa se turvallisuuden vuoksi säilyttää telineessä tai istuintaskussa, jotta se ei hätäjarrutuksessa lennä etupenkillä istuvien päälle.