Lissabonin ja Portugalin parhaat palat

Page author

kirjoittanut Hertz - 24 syyskuu 2019

Lissabon on Portugalin pääkaupunki, ja samalla myös maan suurin kaupunki noin 500 000 asukkaallaan. Lissabonin laajalla metropolialueella asuu melkein 3 miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa lähes kolmannesta koko maan noin 10 miljoonasta asukkaasta.

Vaikka Portugalista puuttuu naapurimaa Espanjan tarjoamat maailmankuulut nähtävyydet ja klassikkoruuat, tarjoaa Lissabon ja muu Portugali monipuolisesti nähtävää ja koettavaa niin kulttuurin, hyvän ruuan kuin auringonkin ystäville. Lissabonin suosio matkakohteena onkin ollut tasaisessa nousussa viime vuodet.

Lissabonin sää on kuiva ja kuuma

Lissabon on tilastollisesti koko Euroopan aurinkoisin pääkaupunki. Lissabonin kesät ovat helteisiä ja heinä-elokuussa lämpötilat nousevat usein jopa yli 35 asteen. Kesät ovat usein myös kuivia ja vähäsateisia. Lissabon sijaitsee aivan Euroopan länsireunalla olevan Portugalin länsirannikolla, joten Atlantin merituulet auttavat pitämään lämpötilat miellyttävinä silloin, kun heinä-elokuun pakahduttavimmat helteet puskevat päälle.

Talvet Lissabonissa ovat lyhyitä ja leutoja, ja usein runsassateisia. Lämpötilat nousevat päivisin 10-15 asteeseen ja öisin lämpötilat putoavat lähelle nollaa.

Lissabonin kulttuuri ja nähtävyydet hurmaavat

Portugalin ja Lissabonin kulta-aikaa oli keskiajan loppuvaihe, jolloin kaupunki toimi lähtöpaikkana useille löytöretkille. Iso osa kaupungin nähtävyyksistä on tältä aikakaudelta, ja muistuttavat näistä loiston ajoista.  

Kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa keskustasta. Lissabonin pääaukio on nimeltään Rossio, ja sen reunalla sijaitsee oopperatalo ja barokkisuihkulähteitä. Aukion laidalla sijaitsee myös kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseille voi istua nauttimaan kaupungin tunnelmasta. Keskustan näyttävin kohde on kukkulan päällä sijaitseva São Jorgen linnoitus (Castelo de São Jorge), josta on huikeat näkymät yli Lissabonin.

Alfaman kaupunginosa on Lissabonin mäkinen vanha kaupunki, josta löytyy monia kauniita kirkkoja ja muutenkin henkeäsalpaavan kaunista arkkitehtuuria. Lissabonin ydinkeskusta kulkee nimellä Baixa, ja se tarjoaa kävijöille nykyaikaisempaa urbaania elämänmenoa. Vilkkaat aukiot, kävely- ja ostoskadut sykkivät elämää päivin öin.

Keskustan ulkopuolella suosittu vierailukohde on Belém-kaupunginosa.  Belém on tunnettu museoistaan ja laadukkaasta ravintola- ja kahvilatarjonnastaan. Yksi koko Euroopan tunnetuimmista kahviloista löytyykin juuri Belémistä: Pastéis de Belém on se paikka, josta voit saada aidon Pastéis de Belém -leivoksen. Kahvilan ulkopuolella kiemurteleekin usein jono paikallisia ja vierailijoita, jotka haluavat päästä maistamaan tätä alun perin katolilaisten munkkien keksimää leivosta. Jos aito Pastéis de Belém jää maistamatta, saa ympäri Lissabonia varsin kelvollisia vastaavia leivoksia, jotka kulkevat nimellä Pastéis de nata tai Pastel de nata.

Lissabon ja Portugali sopivat hyvin myös aktiivilomailijalle ja esimerkiksi golfin harrastajille. Läheltä Lissabonia löytyy nimittäin muutamia Euroopan parhaita golfkenttiä. Rannoilla voi harrastaa monenlaista vesiurheilua kuten purjelautailua, surffausta ja vesiskoottereilla ajoa. Portugali on tunnetusti myös jalkapallon huippumaa, ja Lissabonissa on helppoa mennä katsomaan tasokkaan Portugalin liigan otteluita. 

Portugalin ruokakulttuuri - mereneläviä ja maukasta viiniä

Leivosten lisäksi Lissabon tarjoaa kävijälleen herkullista ruokaa. Portugalilainen ruoka on yksinkertaista, mutta maukasta, ja ruokakulttuurissa näkyy vahvasti sijainti meren äärellä. Tarjolla onkin paljon kalaa ja mereneläviä kuten turskaa, miekkakalaa, tonnikalaa ja rapuja.

Siinä missä portugalilainen ruoka on ehkä hieman jäänyt muiden Välimeren maiden ruokakulttuurien varjoon, sen viinit ovat sitäkin tunnetumpia. Viininviljelyllä on Portugalissa pitkät perinteet, ja jo 1100-luvulla viini oli Portugalin tärkeä vientituote. Tunnettuja portugalilaisia viinejä ovat vinho verde, madeira ja makea portviini.

Vuokraa auto ja ota Portugali haltuun

Keltaiset raitiovaunut ovat Lissabonin symboli, mutta hyvin toimivasta ja edullisesta julkisesta liikenteestä huolimatta autoilu on kaupungissa suosittua. Auton voi vuokrata käyttöön kätevästi heti lentokentältä, ja vuokra-auton avulla on helppoa lähteä matkalle myös muualle Portugaliin.

Suosituimmat autoilureitit kulkevat joko kaunista Atlantin rannikkoa pitkin, tai sisämaassa eri kaupunkeihin ja viinitiloihin tutustuen. Suosittuja vierailukohteita ovat satumainen Sintran kaupunki, Penichen pitsimyymälät sekä Douron laakson viinitilat.

Portugalin liikenne on samankaltainen Suomen kanssa. Suurissa kaupungeissa liikenne on ajoittain ruuhkaista, maaseuduilla tilaa riittää. Nopeusrajoitukset ovat moottoritiellä 120 km/h, moottoriliikenneteillä 100 km/h, valtateillä 90 km/h ja taajamissa 50 km/h.

Lähes kaikki moottoritiet ovat maksullisia, ja maksun voi suorittaa luottokortilla tai Via Verde -etälukulaitteella. Joillakin teillä otetaan yhä vastaan myös käteistä. Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta etenkin maan vuoristoisessa pohjoisosassa teiden kunto voi olla huono.

Vuokra-auton avulla otat helposti haltuun paitsi Lissabonin lähialueineen myös Portugalin ihastuttavat pikkukylät ja laaksot.