Madeira - upea ympärivuotinen lomakohde

Page author

kirjoittanut Hertz - 20 maaliskuu 2020

Portugalille kuuluva Madeiran saari pysyy lomailijoiden suosiossa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Madeiran saariryhmä sijaitsee Pohjois-Atlantilla noin 580 kilometriä Pohjois-Afrikan rannikolta luoteeseen. Madeira kuuluu Makronesian saaristoon, johon kuuluvat myös esimerkiksi Kanariansaaret ja Kap Verde.

Itse Madeiran saariryhmä koostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta, joista ainoat asutetut ovat Madeira ja Porto Santo. Madeirasta puhuttaessa voidaan viitata koko saariryhmään, mutta yleisimmin nimeä käytetään puhuttaessa Madeiran saaresta.

Koko Madeiran väkiluku hieman alle 290 000 asukasta, joista valtaosa asuu Madeiran saarella. Madeiran pääkaupunki on Funchal, joka yli 110 000 asukkaallaan on koko Portugalin kuudenneksi suurin kaupunki. Kuten muuallakin Portugalissa, Madeiralla puhutaan portugalia ja rahayksikkö on euro.

Madeiran sää miellyttää ympäri vuoden

Madeirasta puhutaan usein ikuisen kevään kohteena. Madeiran sää onkin mukavan leuto ympäri vuoden. Kesäisin lämpötilat liikkuvat keskimäärin 22 asteessa. Lämpimimmät kuukaudet ovat elo-ja syyskuu, jolloin lämpötilat nousevat keskimäärin 26 asteen tuntumaan.

Madeiran säästä puhuttaessa ei oikeastaan voi puhua talvesta, sillä myös talvikuukausina Madeiralla nautitaan leppoisasta lämmöstä: päivälämpötilat pysyttelevät useimmiten 20 asteen tuntumassa ja laskevat harvoin alle 10 asteen. Suomalaisille Madeira onkin suosittu ympärivuotinen matkakohde, jossa lämmöstä pääsee nauttimaan myös Suomen sydäntalven aikaan.

Madeiralle talvikuukausien aikaan matkustavien kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että talvikuukausina saarella sataa kesäkuukausia enemmän. Sää on myös melko ailahteleva, ja saattaa muuttua samankin päivän aikana useita kertoja. Jos Madeiran matkalla haluaa tutustua rantojen lisäksi myös vuoristoihin, kannattaa ottaa huomioon, että lämpötila laskee sitä mukaa mitä korkeammalle noustaan.Madeiran luonto hurmaa kauneudellaan

Kuten monien muiden saarien, Madeiran luonto on säilynyt kauniina ja ainutlaatuisena. Isot osat Madeiran saarista ovat luonnonsuojelukohteita, ja erilaiset luontokohteet ovat sen suurimpia vetonauloja.

Rantojen lisäksi erityisen suosittuja kohteita ovat lähes kahden kilometrin korkuinen Pico Ruivo -vuori, Cabo Girãon 580-metrinen jyrkänne, ja pääkaupunki Funchalin kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico.

Kaunis luonto ja miellyttävä ilmasto tarjoavat paljon mahdollisuuksia erilaisille ulkoilma-aktiviteeteille. Saarella on oivat patikointimahdollisuudet ja reittejä riittää niin kokeneille kuin aloittelevillekin ulkoilijoille. Pääsaarta halkovat vanhat vesikanavat eli levadat ovat suosittuja patikointireittejä.

Madeira on myös golfin harrastajien suosiossa. 10 minuutina ajomatkan päässä pääkaupunki Funchalista löytyvät kauniit kentät Palheiro ja Santo de Serra. Santo de Serra on valittu maailman parhaiten kenttien joukkoon, ja sen upealla radalla viihtyy helposti useita tunteja.

Funchalista kahden tunnin laivamatkan päästä Porto Santon saarelta löytyy myös tunnustusta saanut Porto Santon kenttä, joka on muun muassa äänestetty Euroopan sadan parhaan kentän listalle. Lähes puuton kenttä tarjoaa mahtavien maisemien lisäksi myös haastetta vaihtelevilla tuuliolosuhteillaan.

Santo Porton saari on myös muiden aktiivilomalaisten suosiossa: saarelta löytyy yhdeksän kilometrin mittainen hiekkaranta, joka houkuttelee uijia, surffaajia, sukeltajia ja snorklaajia ympäri vuoden.Madeiraviiniä ja mereneläviä

Madeiran ruokakulttuuri koostuu erilaisista liha- ja kalaruoista. Tyypillistä madeiralaista ruokaa on esimerkiksi espetada eli lihavarras. Samankaltaisella nimellä on varustettu yksi saaren suosituista kalaruoista: espada eli mustahuotrakala, joka tarjotaan tyypillisesti paistettuna tai leivitettynä banaanin kanssa. Kalaravintoloita löytyy Madeiralta paljon, ja Madeiran lähivesistöjen tarjontaa hyödynnetään ravintoloissa monipuolisesti.

Aito madeiralainen lisuke perunan tai pastan sijaan on milho frito, joka valmistetaan maissijauhosta ja kypsennetään friteeraamalla.Jälkiruuaksi syödään usein trooppisia hedelmiä kuten banaaneja, mangoja tai passionhedelmiä.

Madeiran ehdottomasti tunnetuin ruokatuote on makea jälkiruokaviini, madeiraviini, jolle saari on antanut nimensä. Madeira saa makunsa sen ainutlaatuisesta valmistustavasta, jossa viiniä lämmitetään sen kypsymisen aikana. Tapa on peräisin jo 1600-luvulta, kun viinin maun huomattiin parantuneen pitkien laivamatkojen aikana.Kierrä Madeiran saari vuokra-autolla

Madeiran saariryhmällä on kaksi lentoasemaa: Santa Cruzissa sijaitseva Madeiran lentoasema, ja Porto Santon saarella sijaitseva Porto Santon lentoasema.

Paras tapa liikkua Madeiralla on vuokra-auto, jonka voi vuokrata Hertzin toimipisteestä Madeiran lentokentältä, joka tunnetaan myös Funchalin lentoaseman nimellä. Kentän viralliseksi nimeksi muutettiin vuonna 2016 Aeroporto de Cristiano Ronaldo eli Cristiano Ronaldon lentokenttä Funchalissa syntyneen jalkapalloilijan Cristiano Ronaldon mukaan.

Saaren koskematon luonto ja vuoristotiet suorastaan kutsuvat automatkalle. Madeiran saari on vain 57 kilometriä pitkä ja 22 kilometrin leveä, mutta korkeuserot tuovat reitille lisämittaa.

Ajamiseen kannattaa varata aikaa haastavan maaston takia. Pääväylät saarella ovat hyvässä kunnossa, mutta pienemmät tiet ovat usein kapeita, mutkaisia ja joskus varsin korkealla ilman suojakaiteita. Upeat maisemat ovat kuitenkin useimpien mielestä joskus haastavankin automatkan arvoisia.

Vuokra-auton avulla otat helposti haltuun Madeiran pohjoiset rantatiet, henkeäsalpaavat vuoristoreitit sekä ihastuttavat pikkukylät ja laaksot.