Mardi Grasin ja Dixieland-jazzin koti New Orleans hurmaa myös kreolikeittiöllään

Page author

kirjoittanut Hertz - 02 April 2024

Siirtomaahistoriaa, huikeaa ruokakulttuuria, arkkitehtuuria ja musiikin paloa – New Orleans tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Yhdysvaltojen Louisianassa sijaitseva New Orleans on kreolikeittiön ja cajun-ruoan kotikaupunki, jonka juuret kumpuavat Ranskan ja Espanjan siirtomaa-ajasta. Nauti New Orleansin kulttuurista ja käsinkosketeltavasta historiasta alla olevien kohteiden kautta.

New Orleans on yksi Yhdysvaltain vanhimpia kaupunkeja, ja alueella on ollut asutusta vuosisatojen ajan. Amerikan alkuperäisväestö asutti aikanaan Mississippijoen ja Pontchartrain-järven välistä suistoaluetta, jonka maaperä oli hedelmällistä ja joka oli oiva kohde jokiverkoston ansiosta.

Vuonna 1718 ranskalaiset kolonialistit perustivat New Orleansin kaupungin Missisippijoen suulle, ja kaupunki oli merkittävä satama- ja kauppakaupunki Ranskan siirtomaavallan aikana. Vuonna 1763 Ranska luovutti New Orleansin Espanjan haltuun pitääkseen sen pois Britannian kynsistä – britit olivat juuri voittaneet Ranskan ja Intian sodat. 1700-luvun loppupuolen New Orleans oli Espanjan siirtomaa, ja tärkeä kauppa- sekä kulttuurikumppani muun muassa Kuuballe ja Meksikolle. Kun Napoleon myi lopulta Louisianan alueen Yhdysvalloille vuonna 1803, tuli New Orleansista osa uutta maata. 1800-luvun puoliväliin kaupungin talous kukoisti erityisesti puuvillanviljelyn ja orjatyövoiman ansiosta.

Uppoudu Storyvillen historiaan

Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen New Orleansin talous elpyi pikkuhiljaa, ja kulttuurin monet muodot kukoistivat erityisesti asuinalueilla, joilla asui mustaa väestöä. Vuonna 1897 perustettu Storyville oli laillisesti hyväksytty prostituutioalue New Orleansin Ranskalaiskortteleiden pohjoispuolella. Storyvillen bordellit, oluthuoneet ja salongit sekä niistä kumpuava musiikki ja tanssi houkuttelivat vierailijoita eri puolilta Yhdysvaltoja. Alue kehittyikin matkailun keskukseksi, ja monet merkittävät muusikot, kuten Manuel ”Fess” Manetta, Jelly Roll Morton ja Joe ”King” Oliver kokeilivat Storyvillen klubeilla uusia tekniikoitaan.

Storyville suljettiin vuonna 1917, ja samana vuonna Original Dixieland Jazz Band -ryhmä julkaisi ensimmäisen jazzlevyn nimeltä Livery Stable Blues. Piipahda Storyvillessä kokemassa historian havina kävelykierroksella, joka kuljettaa muun muassa läpi vanhojen, yhä pystyssä olevien kortteleiden, kuten Bienville Basin Apartmentsin. Storyvillen kupeessa seisoo myös kuulu Basin Street Station -asema, joka kattoi aikanaan viisi eri rautatieasemaa. Historiallinen rakennus sisältää nykyisin museon, tapahtumakeskuksen, lahjatavarakaupan sekä kattoterassin ja baarin, josta avautuvat näkymät yli kaupungin. Storyvillen läheisyydessä, Louis Armstrong -puistossa avautuu Congo Sqaure, joka oli Ranskan ja Espanjan siirtomaa-aikana orjien kokoontumispaikka, jossa he saivat käydä torikauppaa. Congo Square säilyi Afrikasta ja Karibialta saapuneiden kokoontumispaikkana myös sisällissodan jälkeen, ja aukiolla soivat erilaiset musiikkityylit. Congo Sqaure -aukiolla kukoistaneiden musiikkityylien sanotaan kylväneen New Orleansin jazzin toisen aallon ja Mardi Gras -intiaaniperinteen siemeniä.

Juhlista Bourbon Street -kadulla

Bourbon Street on yksi Yhdysvaltojen vanhimpia katuja. Sen ikoninen arkkitehtuuri juontaa juurensa pääasiassa Espanjan siirtomaa-aikaan, ja suurimman osa historiastaan katu oli rauhallinen asuinalue, jossa eli Louisianan kreoleja ja maahanmuuttajia. Kun Storyville-alue perustettiin muutaman korttelin päähän, muuttui Bourbon Street rauhallisesta asuinalueesta viihteen keskukseksi; kadulla avautui useita live-musiikkiklubeja, uhkapelipaikkoja, burleskibaareja ja ravintoloita. Bourbon Street on yhä kuulu ennen kaikkea musiikistaan, vaikka suuri osa live-klubeista on muuttanut muualle New Orleansiin – mutta 13 korttelia kattavan kadun yöelämä neonvaloineen, parvekkeineen ja taustalla pauhaavine rytmeineen on edelleen vertaansa vailla.

Lumoudu Mardi Grasin humusta

Mardi Gras -juhlan juuret kumpuavat antiikin Roomasta, jolloin pakanallisen juhlan aikaan ylistettiin kevättä ja hedelmällisyyttä. Kristinuskon myötä Mardi Gras kehittyi pakanaperinteitä ja tapoja sekä kristinuskoa yhdistäväksi juhlaksi, jota vietettiin 47 päivää ennen paastoon laskeutumista.

New Orleansissa ensimmäinen tunnettu Mardi Gras -katuparaati järjestettiin vuonna 1837, mutta sitä seuranneet väkivaltaisuudet lähes lakkauttivat juhlallisuudet. Kaupungin liikemiesten perustaman Mistick Krewe of Comus -salaseuran perustamisen myötä teemaparaatit ja esitykset jatkuivat, ja salaseura järjesti myös hulppean gaalan paraatin jälkeen. Mardi Grasia vietetään laskiaistiistaina, mutta juhlallisuudet jatkuvat useita päiviä. Perinteisiin lukeutuvat kuulut kulkueet, kuten laskiaistiistaita edeltävän lauantain Endymion, sunnuntain Bacchus, ja itse tiistain Zulu ja Rex -paraatit, jotka koostuvat koristelluista vaunuista, jotka kuljettavat naamioituneita osallistujia. Vaunuissa matkaavat osallistujat heittelevät värikkäitä helmiä, pehmoleluja ja muita lahjoja kadun varrella kulkuetta seuraaville katsojille.

Rentoudu City Park -puistossa

City Park kattaa suuren osan New Orleansin kaupunkielämää. Puistossa sijaitsee museoita, golfkenttiä, kahviloita ja tasokkaita ravintoloita sekä stadion ja vesiväyliä unohtamatta vehreitä viheralueita. New Orleans Museum of Art -taidemuseo ja Sydney and Walda Besthoff -veistospuisto sekä Couterie Forest -metsä, johon kätkeytyy kahdeksan eri ekosysteemiä, ovat puiston helmiä.

New Orleans Museum of Art avasi ovensa vuonna 1911 vain yhdeksällä taideteoksella; nykyisin museon pysyvään kokoelmaan kuuluu noin 40 000 taideteosta. Museossa on edustettuna suurin osa taidekausista, mutta se on erikoistunut ranskalaiseen ja amerikkalaiseen taiteeseen sekä afrikkalaisiin ja japanilaisiin töihin. Lapset ja lapsenmieliset nauttivat puolestaan Carousel Gardens -huvipuistosta ja Louisiana -lastenmuseosta.

Herkuttele cajun- ja kreolikeittiön antimilla

New Orleans on cajun- ja kreolikeittiön sydän, ja kuuluja klassikkoja ovat erityisesti jambalaya ja gumbo. Molempien ruokalajien makumaailmat kumpuavat afrikkalaisista, karibialaisista, espanjalaisista ja ranskalaisista keittiöistä. Jambalaya on mausteinen hot-pot, yhden ruokalajin pataruoka, joka sisältää yleensä riisiä, lihaa – joka voi olla joko kanaa, katkarapuja tai makkaraa – ja vihanneksia. Makunsa jambalaya saa pääraaka-aineiden lisäksi sipulista, selleristä, paprikasta ja cayenne-pippurista sekä yrteistä. Kreoli-jambalaya sisältää tomaattikastiketta, kun taas cajun-jambalaya on vähärasvaisempi ja valmistetaan ilman tomaatteja.

Gumbo on puolestaan monien variaatioiden keitto, ja resepteissä loistavat erilaiset lihat, vihannekset ja mausteet. Gumbon sydän on roux, jauhoista ja rasvasta valmistettu paksu kastike, joka antaa keitolle paitsi makua myös sakeutta. Riisin kanssa usein tarjottu gumbo on suosittu juhlapäivinä, kuten Mardi Gras -juhlan aikaan. Mikäli jambalayaa mielii maistaa ravintolassa, kannattaa piipahtaa esimerkiksi paikallisten suosimaan, huokeanhintaiseen Joey K’s Restaurant -ravintolaan, joka avasi ovensa 90-luvun alussa. Ruokalistalta löytyy punapapuja sisältäviä klassikoita ja talon erikoisuuksia sekä jambalayaa. Tai vieraile Tremen Dooky Chase -ravintolassa, joka kunnioittaa kreolikeittiön kuningattaren, Leah Chasen perinteistä jambalaya-reseptiä.