Milano - designin mekka Italiassa

Page author

kirjoittanut Hertz - 12 elokuu 2019

Italia on pullollaan kauniita kaupunkeja, joissa saa nauttia auringosta, viinistä, historiasta ja hyvästä ruuasta. Kaikista Italian kaupungeista Milano on kuitenkin se, joka yhdistetään muotiin ja designiin.

Alfa Romeo, Pirelli, La Scala-ooppera, Armani, Leonardo da Vinci… Milano toimii tai on toiminut kotina monille tunnetuille brändeille, nähtävyyksille ja vaikuttajille. Milano onkin Italian kaupan, teollisuuden sekä muodin keskus, ja todellinen kulttuurinnälkäisen matkailijan unelmakohde.  

Milano sijaitsee Pohjois-Italiassa Lombardian alueella, ja väkiluvulla mitattuna se on Italian toiseksi suurin kaupunki heti pääkaupunki Rooman jälkeen. Milanon väkiluku on noin 1,3 miljoonaa ihmistä, ja sen metropolialueella asuu jopa seitsemän miljoonaa ihmistä.

Kaupunki on suosittu kohde liikematkailijoiden, fashionistojen ja muiden kulttuurin harrastajien parissa. Toki Milano tarjoaa myös perinteistä italialasta elämänmenoa, upeaa historiallista arkkitehtuuria sekä maukasta italialaista ruokaa.

Milanon sää hellii matkustajaa keväällä ja syksyllä

Pohjoisessa sijaitsevan Milanon sää poikkeaa jonkin verran Italian eteläosien ja rannikon säästä. Milanossakin on kuitenkin erittäin aurinkoista, ja kesät ovat pitkiä ja kuumia. Lähistöltä löytyvät Alpit estävät pahimpia kylmiä tuulia pääsemästä Milanoon saakka ja Milano onkin tunnettu siitä, että siellä tuulee hyvin vähän.

Kesäkausi alkaa aikaisin, jo maalis-huhtikuun paikkeilla. Tällöin päivälämpötilat ovat jo suomalaisittain varsin lämpimät 15–20 astetta.  Toukokuussa ollaan useimmiten jo hellelukemissa, ja kuumimmillaan kesäaurinko paahtaa heinä-elokuussa. Miellyttävimmät säät Milanon vierailua ajatellen löytyy alkukesästä sekä edelleen kesän jälkeen syys-lokakuussa, tosin syksyllä Milanon matkustavan tulee varautua jo sään vaihteluun ja mahdollisiin sateisiin.

Talvella päivälämpötilat pysyttelevät 5–10 asteessa ja öisin hitusen pakkasen puolella.

Milanon säät ovat talvella arvaamattomat, ja etelästä tulevat ilmavirrat tai Alppien föhntuuli voivat sotkea säitä melkoisesti. Joskus Milanossa on mitattu tammikuussakin kesälämpötiloja, joskus taas lähes 20 asteen pakkasia ja lumipyryjä.

Milanon nähtävyydet keskittyvät keskustaan

Milanon ydinkeskusta on melko pieni, ja sen tärkeimmät nähtävyydet ehtii hyvin kiertää parin päivän aikana vaikka kävellen.

Suurin osa nähtävyyksistä löytyy Via Dante -nimiseltä alueelta, ja Milanon tunnettuja nähtävyyksiä ovat Duomon aukio (Piazza del Duomo) sekä sen reunalla sijaitseva, Euroopan toiseksi suurin katedraali Duomo di Milano. Tässä goottilaistyylisessä katedraalissa on tilaa 40 000 ihmiselle, ja sen katolta on upeat näkymät Milanon keskustan ylle.Duomon aukion laitamilta löytyy myös upeasta lasikatostaan tunnettu ostoskeskus Galleria Vittorio Emanuele II, joka on yksi maailman vanhimpia ja hienoimpia ostoskeskuksia. Galleria valmistui vuosina 1865–1877, tosin sen ensimmäiset kahvilat avasivat ovensa jo vuonna 1867.

Nykyisin ostoskeskusta kutsutaan ”Milanon olohuoneeksi” ja siellä toimiikin paljon erilaisia baareja ja kahviloita. Löytyy keskuksesta toki myös esimerkiksi Louis Vuittonin ja Pradan lippulaivamyymälät.

Lyhyen kävelymatkan päästä aukiosta löytyy Sforzescon linna. Linnasta löytyy 12 eri taidemuseota, joissa voi ihailla muun muassa legendaaristen Michelangelon, Leonardo da Vincin ja Tintoretton töitä. Museot ovat auki ympäri vuoden.

Milanon vierailulla kannattaa ehdottomasti käydä myös oopperassa, sijaitseehan maailman ehkä tunnetuin oopperatalo La Scala kaupungissa. Nykyinen La Scala tai Il Teatro alla Scala on sijainnut paikoillaan vuodesta 1778. Aiemmin paikalla sijainnut Teatteri Ducale tuhoutui tulipalossa 1776.

Tutustu Italiaan autoillen

Milanon sijainti on erinomainen, mikäli haluat tutustua Italiaan auton avulla laajemmin. Jos lähdet etelään A7-tietä, pääset Genovaan, yhteen Välimeren suurimmista satamakaupungeista. Tästä voit jatkaa matkaa edelleen kauniiseen rannikkokaupunki Portofinoon ja yhä edelleen rannikkoa pitkin värikkäisiin Cinque Terren alueen kalastajakyliin.

Venetsia, Bologna ja Firenze sijaitsevat kaikki Milanosta alle neljän tunnin ajomatkaan päässä. Lähellä Milanoa sijaitsee myös kaunis Garda-järvi. 

Italiassa ajetaan oikealla puolella tietä, kuten Suomessakin. Etenkin kaupungeissa liikenne on usein hektistä, ja kaupungissa ajaessa ei kannata pelätä muiden autoilijoiden runsasta äänimerkin eli töötin käyttöä.Matkalla kannattaa olla tarkkana nopeusrajoitusten sekä pysäköintisääntöjen kanssa, sillä vastoin yleistä luuloa, etenkin nopeusrajoituksia vahditaan Italiassa nykyisin tarkasti. Kaupungeista löytyy yleensä hyvin maksullista parkkitilaa, jonka hinta nousee mitä lähemmäs keskustaa matkustat.

Italian tieverkosto on suhteellisen hyvässä kunnossa ja mikä parasta, teiden varsien maisemat ovat poikkeuksetta kuin postikortista. Pohjois-Italian viinitilat ja viehättävät maalaiskylät suorastaan kutsuvat sinua pysähtymään matkan varrella. Suurimmat moottoritiet ovat maksullisia, ja maksun voi tehdä puomilla käteisellä tai luottokortilla. 

Upeat shoppailumahdollisuudet, arkkitehtuuri, kulttuuri ja museot ovat Milanon tavaramerkkejä, ja lisäksi Milano toimii upeana tukikohtana tai lähtöpisteenä laajemmalle Pohjois-Italian tutkiskelulle.