Mukavaa kesäpuuhaa Helsingissä - tässä 10 suosikkiamme

Page author

kirjoittanut Hertz - 25 heinäkuu 2019

Lähimatkailu kotimaassa kasvattaa koko ajan suosiotaan, jonka ansiosta tänäkin kesänä yhä useamman suomalaisen kesälomamatka sijoittuu Suomen rajojen sisälle. Suomi onkin pullollaan erikoisia kohteita, kauniita kaupunkeja ja upeita rantoja eli kotimaan matkailu todellakin kannattaa.

Yksi Suomen monipuolisimpia matkakohteita on kaunis pääkaupunkimme Helsinki, joka on Suomen hallinnollinen, poliittinen ja kulttuurillinen keskus sekä koti yli 630 000 ihmiselle. Helsingin koko metropolialueella asuu merkittävä määrä Suomen asukasluvusta, noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Suomen mittakaavassa suuresta väkimäärästään huolimatta Helsinki on moniin Euroopan kaupunkeihin verrattuna pieni ja kompakti kaupunki, mikä tekee siitä oivan tutustumiskohteen vaikka vain viikonlopun ajaksi. Toisaalta monipuolinen Helsinki tarjoaa nähtävää myös pitemmän loman ajaksi ja Helsinkiin kannattaa ehdottomasti tutustua omalla lomalla, vaikka asuisikin jo kaupungissa tai sen lähellä. 

Helsingin seutua palvelevat kuusi suurta säteittäistä tieliikenneväylää, joten Helsinkiin pääsee ja Helsingistä pääsee helposti mihin suuntaan Suomea tahansa. Helsingin ytimeen voi tutustua helposti julkisen liikenteen avulla, mutta jos haluat ottaa haltuun myös Itä-, Länsi- ja Pohjois-Helsingin, on Hertzin vuokra-auto oiva apu kaupunkiin tutustumiseen.

Helsingin keskusta on varsin autoyställinen: teillä on hyvin tilaa, ruuhkat verrattain pieniä ja liikennesäätöjä noudatetaan tarkasti. Parkkitilaa löytyy katujen varsien lisäksi isoista lämmitetyistä parkkihalleista.

Mukavan autoilumatkan päästä löytyy myös useita hauskoja päiväretkikohteita kuten Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Tiedekeskus Heureka, etelärannikon ihastuttavat puukaupungit Porvoo, Loviisa ja Tammisaari sekä Espoossa sijaitseva Nuuksion kansallispuisto. 

Tässä 10 kohdetta kesäiseen Helsinkiin, jotka tarjoavat tekemistä kesälomalle.

1. Allas Sea Pool 

Helsingin ytimessä Katajanokalla sijaitseva Allas Sea Pool -merikylpylä avattiin 1. syyskuuta 2016, ja se on muutamassa vuodessa noussut niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosioon.

Kylpylässä kävijöiden käytössä ovat iso allas, lasten allas, merivesiallas sekä kolme saunaa.  Rakennuksen katolla on myös koko katon kattava terassi, ja 1 500 asiakaspaikan ansiosta se on Helsingin suurin terassi.

Sea Poolin erikoisuuden merivesialtaan vesi pumpataan altaaseen kauempaa merestä, puhtaammista virtauksista ja se suodatetaan sekä käsitellään ennen tuontia altaaseen. Vettä ei kuitenkaan lämmitetä, eli merivesialtaan veden lämpötila on sama kuin ympäröivän veden.

2. Suomenlinna ja Lonna

Suomenlinnan ja Lonnan saaret sijaitsevat Helsingin edustalla, ja ovat tavoitettavissa Helsingin kauppatorilta lähtevän lauttaliikenteen avulla. Siinä missä Suomenlinna ja siellä sijaitseva merilinnoitus ovat olleet Helsingin suosituimpia vierailukohteita jo vuosikymmeniä, on Lonnan saari ollut auki vierailijoille vasta vuodesta 2014 saakka.

Kesäisin molemmissa saarissa järjestetään konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia. Kummaltakin saarelta löytyy myös kahviloita ja ravintoloita. Suomenlinnan vierailijoita palvelee lisäksi kuusi erilaista museota.

Suomenlinnan keskeiset nähtävyydet sijaitsevat linnoituksen läpi kulkevan, noin 1,5 kilometriä pitkän ”Sinisen reitin” varrella. Suosittuja nähtävyyksiä reitin varrella ovat Venäläinen kauppiaskortteli, Suuri linnanpiha, Kirkkopuisto, Piperin puisto sekä Kustaanmiekan linnoituslaitteet.

Lonnan saari on paljon Suomenlinnaa pienempi, pituudeltaan vain 150 metriä. Lonnan vetonaulana toimii nykyisin sauna, joka sijaitsee aivan rannassa ja jonka ikkunoista voi katsella kaunista merimaisemaa. Saunaan pääsee myös ilman varausta, mutta suuren suosion vuoksi omat löylyt voi varmistaa myös etukäteisvarauksella.

Suomenlinnan lauttaliikenne kuuluu Helsingin sisäisen liikenteen piiriin tai lautalle voi ostaa erillisen lipun. Lonnaan vievälle lautalle tulee aina ostaa erillinen lippu. Lonnassa tai Suomenlinnassa itse saarilla vierailusta ei kuitenkaan kerätä pääsymaksua.

3. Löyly

Löyly on Helsingin Hernesaaressa sijaitseva saunakompleksi, josta löytyy kolme saunaa ja ravintola terasseineen. Löyly avattiin toukokuussa 2016, ja se nousi nopeasti yhdeksi Helsingin puhutuimmista ja vierailluimmista nähtävyyksistä. Vuonna 2018 yhdysvaltalainen Time-lehti nimesi arkkitehtonisesti upean Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä.

Löylyssä on kolme erillistä saunomistilaa, joista kaikista on pääsy mereen uimaan. Kahvila-ravintolan antimista voi nauttia joko sisällä, tai ulkona näköalaterassilla, joka nousee portaittain aina rakennuksen katolle saakka. Löyly on siis näkemisen ja kokemisen arvoinen, vaikka saunominen ei houkuttelisikaan.

4. Seurasaari 

Seurasaari on paikallisten keskuudessa suosittu ulkoilualue läpi vuoden, mutta kesäisin saari on erityisen vehreä ja kaunis. Saarta kiertää kävelyreitti, ja reippailun lisäksi saarella voi levähtää vaikka piknikille joillekin sen monista rantakaistaleista tai kallioista. Seurasaaresta löytyy myös grillipaikka, josta löytyy Helsingin kaupungin tarjoamat polttopuut.

Seurasaareen on helppo saapua, sillä se on siltayhteyden avulla kiinni mantereessa. Erillistä lauttaa ei siis tarvita. Grillipaikan lisäksi Seurasaaresta löytyy kesäravintola, kahvio, kioskeja, uimarantoja ja ulkomuseo.

5. Kauppatori

Aitoa toritunnelmaa Helsingissä pääsee kokemaan kahdeksalla eri torialueella, joista aktiivisimmat ovat Kauppatori ja Hakaniementori. Kirkkaasti tunnetuin tori on Kauppatori, joka sijaitsee Helsingin ytimessä Helsingin kaupungintalon ja Presidentinlinnan edessä. 

Kauppatorin kojuissa myydään perinteisten toriherkkujen lisäksi myös käsitöitä ja matkamuistoja. Kesäisin erityisen suosittuja ovat tuoreita marjoja, herneitä ja kalaa myyvät kojut. Ihmisiä ja nälkäisiä lokkeja kuhisevalla torilla sukkulointi on ehdottomasti yksi kesäisen Helsingin hauskimpia kokemuksia. Torilta lähtee myös monet miniristeilyt, joiden avulla voi tutustua Helsingin lähialueisiin veneestä käsin. Myös lautat Suomenlinnaan, Lonnaan ja Korkeasaareen lähtevät Kauppatorilta.6. Linnanmäki 

Linnanmäki, tuttavallisemmin Lintsi, on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin huvipuisto. Linnanmäki avasi porttinsa kävijöille jo vuonna 1950. Nimensä mukaisesti Linnanmäki sijaitsee mäen päällä ja maisemat huvipuistosta ja sen laitteista kantavat yli Helsingin.

Vanhin ja suosituin laite Linnanmäellä on Vuoristorata, joka on otettu käyttöön vuonna 1951. Huvipuistolaitteiden lisäksi Linnanmäeltä löytyy pelihalleja, huvipuistopelejä, kioskeja, ravintoloita, ruokakojuja, Peacock-teatteri sekä Pohjoismaiden ainoa ja koko maailman pohjoisin Sea Life -keskus, Sea Life Helsinki.

Linnanmäen huvipuistoalueelle on ilmainen sisäänpääsy, ja ilmaisia laitteitakin löytyy yhdeksän kappaletta. Ilmaiset laitteet ovat pääosin suunnattu lapsille, mutta myös aikuisille sopivia ilmaislaitteita löytyy. Muissa laitteissa voi huvitella yksittäisten laitelippujen tai rannekkeen avulla.

7. Helsingin puistot: Kaivopuisto, Esplanadin puisto & Koffin puisto

Helsingin keskustan puistot täyttyvät kesäisin päivää paistattelevista kaupunkilaisista ja turisteista. Puistot tarjoavatkin oivan paikan rennon kesäpäivän viettoon.

Sinebrychoffin puisto eli "Koffin puisto" sijaitsee Helsingin Punavuoressa lähellä Hietalahtea. Nimensä puisto on saanut sen vieressä vuosina 1819–1992 toimineesta Sinebrychoffin panimosta.

Esplanadin puisto eli ”Espa” on kapea viheralue aivan Helsingin ydinkeskustassa, Etelä- ja Pohjoisesplanadi-nimisten katujen välissä. Puiston keskellä kulkeva leveä hiekkaväylä on suosittu kävelypaikka, ja reunojen nurmialueet suosittuja istuskelupaikkoja.

Puistossa on usein katusoittoesityksiä ja erilaisia myyntivaunuja, joista voi ostaa ruokaa tai matkamuistoja. Puiston toisesta päästä löytyy suosittu ravintola Teatteri, ja toisesta päädystä vuodesta 1867 puistossa sijainnut ravintola Kappeli.

Kaivopuisto eli ”Kaivari” on Helsingin vanhimpia ja tunnetuimpia puistoja, joka sijaitsee aivan kantakaupungin eteläosassa meren rannalla. Kaivopuisto nousi 1800-luvulla suosioon seurapiirien suosiman kylpylän ansiosta. Vuonna 1883 alue siirtyi kaupungin haltuun ja se otettiin yleiseen puistokäyttöön. Vanha kylpylärakennus tuhoutui jatkosodan aikana ilmapommituksissa, mutta kylpylän entinen ravintolarakennus on edelleen paikoillaan, ja siinä toimii suosittu yökerho Kaivohuone. 

Kaivopuisto on suosittu ajanvietto ja piknik-paikka kesäisin. Kesän vietto Kaivarissa alkaa vappuna, jolloin kymmenet tuhannet helsinkiläiset kerääntyvät tavan mukaisesti Kaivariin vappupiknikille. 

8. Korkeasaari

Helsingin edustalla saaressa toimiva Korkeasaari on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista, onhan se perustettu jo vuonna 1889. Korkeasaaren suurimpia vetonauloja ovat suuret kissaeläimet ja karhut, mutta siellä on myös matelijoita, kaloja, lintuja ja selkärangattomia.

Tänä päivänä Korkeasaaressa asuu noin 150 erilaista eläinlajia ja yli tuhat erilaista kasvilajia. Saarelta löytyy myös kaksi ravintolaa, kahviloita, matkamuistomyymälöitä ja useita kioskeja. Korkeasaareen pääsee lautalla Kauppatorilta tai kävellen siltayhteyden avulla.

9. Uimastadion 

Helsingin uimastadion on Suomen vanhin toiminnassa oleva maauimala. Uimastadionin rakentaminen aloitettiin vuodelle 1940 suunniteltuja Helsingin olympialaisia varten, mutta sotien vuoksi olympialaiset siirtyivät ja uimastadionin rakentaminen viivästyi. Lopulta stadion valmistui vuonna 1947, ja se toimi kilpa-areenana Helsingin vuoden 1952 olympialaisissa.

Uimastadion on suosittu virkistyspaikka, ja kesähelteillä siellä käy päivittäin jopa 5000 uimaria ja auringonpalvojaa. Uimastadikalta löytyy neljä allasta: 50 metrin allas, hyppyallas, lastenallas ja kahluuallas. Alueella on myös vesiliukumäki, koripallokenttä, lentopallokenttä, pöytätennis, kuntosali ja kahvila.

Uimastadion on auki toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle.

10. Katajanokan maailmanpyörä - SkyWheel Helsinki 

SkyWheel Helsinki sijaitsee Helsingin Katajanokalla Allas Sea Poolin ja Kauppatorin vieressä. Sky Wheel on 40 metrin korkeudellaan Suomen korkein maailmanpyörä, josta aukeaa upea näköala Helsingin ja meren ylle.

Pyörä rakentuu 30 ilmastoidusta gondolista, jotka pyörittävät kävijöitään korkeuksiin ympäri vuoden.