Nauti pilkkimisestä Suomen parhaissa talvikalastuskohteissa

Page author

kirjoittanut Hertz - 08 December 2022

Pilkkiminen on loistava talviharrastus, johon Suomen kymmenettuhannet järvet, joet ja merialueet tarjoavat erinomaiset puitteet. Pilkkiä voi joko omatoimisesti taikka esimerkiksi Lapin kohteiden ohjatuilla pilkkisafareilla, jolloin pilkkihaalaria, jääkairaa tai pilkkitelttaa ei tarvitse olla omasta takaa. 

Levi

Lapissa, Levitunturin ympäristössä on useita järviä, jokia ja lampia, joissa voi pilkkiä eri kalalajeja. Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta siihen vaaditaan kalastuslupa virkistyskalastusvesissä, joita hoidetaan kalojen istutuksilla. Levin alueella pilkkimiseen tarvitaan lupa, mikäli mielii talvikalastaa Pyhäjärvellä tai Immeljärvellä. Pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalojen koski- ja virta-alueilla. Päivälupa Immeljärvelle maksaa 15 euroa, viikkolupa 45 euroa, ja luvilla saa nostaa 2 lohikalaa päivässä.

Sirkka- ja Levijärvellä sekä Ounasjoen suvannolla voi puolestaan pilkkiä vapaasti. Immeljärvellä voi pilkkiä muun muassa ahventa, haukea, siikaa taikka sinne istutettuja rautuja, kirjolohia tai taimenia. Ounasjoen koskista ja nivoista vieheeseen voi tarttua harjus ja joskus myös taimen – suvannoista useimmiten ahven tai hauki. Joki- ja koskivesissä pilkkiminen on turvallisinta suvantoalueilla, mutta kunnon pilkkivälineet, kuten pilkkihaalari, jäänaskalit ja pilkkirukkaset kannattaa olla mukana kaikilla vesillä.Kilpisjärvi

Vaikka Kilpisjärvi on piskuinen paikkakunta, ovat sen vedet erittäin suosittu talvikalastuskohde. Kilpisjärvellä järjestetään myös Suomen tunnetuimpiin kuuluvat ”Vain kaksi kalaa” – pilkkikilpailut, joita on pidetty 1980-luvulta alkaen. Pilkkikilpailujen aikaan Kilpisjärven kylässä vierailee jopa 4000 – 5000 ihmistä. 

Kilpisjärven pilkkikisat järjestetään toukokuun alussa, jolloin Etelä-Suomen kevät on jo pitkällä.

Kaamosajan alkaessa Kilpisjärvestä voi napata pilkkien rautua, ja suurten rautujen paras pilkkiaika Kilpisjärvellä on tammikuun alusta maaliskuuhun. Lisäksi Kilpisjärvestä nousee harjusta ja siikaa – suuret harjukset ovatkin monien Kilpisjärvelle matkaavien kalastajien kiikarissa.

Nuuksio

Vilkkaan pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva Nuuksio on pilkkijän keidas; mäen päällä seisoo vanha huvila palveluineen, ja alapuolella siintää kirkasvetinen lampi. Nuuksion Kattilasta voi vuokrata pilkkivälineitä, ja piharakennuksessa voi loimuttaa kalasaalista. 

Nuuksion lumoavaan kansallispuistoon kätkeytyy oivia pilkkipaikkoja, kuten Kaitlammi, Iso-Holma ja Nuuksion Pitkäjärvi. Vesistä nousee erityisesti ahvenia, mutta sieltä on mahdollista pyytää jopa karppeja.

Hossa

Kainuussa, Suomussalmella levittäytyy Hossan kansallispuisto, jossa avautuvat mäntykankaiset harjumaisemat. Jylhien maisemien keskellä virtaa Hossanjoki, ja sijaitsevat Hossan järvet sekä lammet, jotka ovat upeita pilkkipaikkoja. 

Hossan vesissä elää luonnonkalojen, kuten harjuksen, lisäksi istutettuja kirjolohia. Huosius-, Keihäs- ja Pieni-Hossalaislammella saakin kalastaa Hossan kirjolohia triplaluvalla. Hossan järvissä ja lammissa uiskentelee myös ahvenia ja siikaa, joten pilkkireppuun kannattaa pakata niin tasapaino- kuin pystypilkit ja mormuskat. 

Evo

Evon laajalla retkeilyalueella, kangasmetsien ja korpimetsien keskellä sijaitsee lukuisia järviä ja lampia, jotka sopivat erinomaisesti sekä pitkään pilkkineille että aloittelijoille. Evo tarjoaa nuoremmille kalastajille jotain erityistä: Vähä-Koukkujärvi on 15-vuotiaiden ja sitä nuorempien oma kalastuskohde, jossa voi harjoitella kalastusta ja pilkkimistä.

Luonnonvedet, kuten Iso-Tarus, Vähä-Kelkute, Koveronjärvi, Evajärvi ja Kylökkäänjärvi kutsuvat pilkkijöitä. Evon vesistä saaliiksi voi saada ahventa, haukea ja särkeä tai istutettuja kirjolohia tai siikaa. Evolla saalista saa parhaiten talvikalastuskauden alkaessa ja jälleen myöhemmin keväällä.

Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta siihenkin tarvitaan lupa virkistyskalastusvesillä eri puolilla Suomea. Muistathan tarkistaa kohteeseen mahdollisesti tarvittavat luvat ennen matkaa.

Vuokraamalla auton saavutat sujuvasti Suomen parhaat pilkkivedet.