Nelivedon edut tulevat esiin, kun kitkakerroin laskee

Page author

kirjoittanut Hertz - 10 marraskuu 2021

Talven lähestyessä ja sääolosuhteiden muuttuessa haastavammaksi nelivetoauton hyödyt kirkastuvat.

Lumen peittäessä maan ja teiden muuttuessa jäisiksi moni puntaroi etu- tai takavetoisen auton haasteita ja 4x4-autojen hyötyjä. Nelivedon hyödyt tulevatkin esiin silloin, kun kitkakerroin laskee hyvin alas – ja asiantuntijoiden mukaan neliveto onkin näissä tilanteissa turvallisempi.

Liukas keli korostaa nelivetoisen auton plussia; neliveto on liukkaalla kiihdytettäessä aina nopeampi, ja tämä voi lisätä turvallisuutta. Esimerkiksi ohitustilanne liukkaalla säällä voi tuntua helpommalta.

Lisäksi neliveto mahdollistaa jyrkissä mäissä tai paksussa hangessa etenemisen.

Tarkkuutta vaativa ohitus hoituu nelivedolla turvallisesti

Kaiken A ja O on renkaiden kitka. Jokaisella renkaalla on teoriassa käytettävissään 100 prosenttia omaa kitkavoimaa, mutta kitkavoiman pitää riittää joka suuntaan.

Kaksivetoinen auto voi talvella käyttää molempien vetävien pyörien kitkavoiman kiihdyttämiseen. Tällöin etuvetoisen auton keula tai takavetoisen perä voi luiskahdella sivuille.

Toisella akselilla vapaasti pyörivien renkaiden kitkavoima on puolestaan lähes 100 % käytössä sivuttaispitoon, joten suuntavakaus ei juuri kärsi.

Esimerkkinä, jos kaksivetoinen auto käyttää talvella ohitustilanteessa 80 % kitkavoimasta kiihdyttämiseen ja 20 % sivuvoimaan, auto voi heilahdella muun muassa urissa tai kaistojen väliin kertyneessä lumessa.

Vastaavassa tilanteessa nelivetoauto käyttää molempien akselien kitkavoimasta kiihdyttämiseen vain 40 %. Tällöin 60 % molempien akselien kitkavoimasta olisi käytettävissä sivuttaisvoimaan, joten nelivedon suuntavakaus on kaksivetoista parempi.

Nelivedossa on korkeampi maavara

Neliveto sopii erityisesti niille, jotka joutuvat asuinpaikkansa, työnsä tai harrastuksensa vuoksi liikkumaan paljon huonosti hoidetuilla teillä – erityisesti talviaikaan.

Talviautoilun sääolosuhteissa neliveto etenee pääasiassa paremmin. Lisäksi nelivetoisissa autoissa on tavallista henkilöautoa korkeampi maavara, joka on hyödyllinen korkealumisissa olosuhteissa ja jonka ansiosta auton pohja ei raavi kiinni yhtä helposti kuin monessa kaksivetoisessa autossa.

Hertziltä vuokraat turvalliset ja luotettavat nelivetoiset autot joka tarpeeseen.