Nizza - Välimeren hienostunut helmi

Page author

kirjoittanut Hertz - 25 heinäkuu 2019

Nizza sijaitsee Ranskan eteläosassa, Välimeren rannikolla Côte d’Azurin alueella Provencessa. Nizzassa asuu noin 350 000 asukasta ja kaupunki on väkiluvulla mitattuna Ranskan viidenneksi suurin.

Nizza on suosittu lomakohde niin ranskalaisten kuin muualta saapuvien turistienkin keskuudessa: yhdistyyhän Nizzassa uniikilla tavalla hienostunut arkkitehtuuri, monipuolinen kulttuuri ja hienostuneisuus, jota harvoin rantakohteesta löytää.

Aurinko hellii Nizzassa ympäri vuoden

Koko Ranskan parhaat säät löytyvät Ranskan Rivieralta ja Nizzasta. Siinä missä muualla Ranskassa vallitsee lauhkea meri-ilmasto, etelässä vallitsee Välimeren ilmasto, jonka ansiosta säät ovat muuta Ranskaa lämpimämpiä.

Ympäröivät vuoret suojaavat Rivieraa ja Nizzaa pohjoisen kylmiltä tuulilta, mutta etelästä mereltä puhaltava merituuli auttaa viilentämään kuumimpia päiviä. Kesät ovat kuumia ja myös talvella aurinkoisia ja lämpimiä päiviä on runsaasti. Nizza sopiikin matkailuun ympäri vuoden, sillä aurinkoisia päiviä on vuodessa jopa 300.

Kesällä aurinkoa ja lämpöä siis riittää, mutta nurjana puolena kesäkuukaudet tuovat mukanaan suuret ihmismäärät.  Vilkkaimmillaan Nizzan kadut ovat heinä- ja elokuussa, kun sekä ranskalaiset että muunmaalaiset matkailijat ryntäävät kesälomillaan rannikolle.Monien mielestä paras aika Nizzan vierailulle on ennen kesäkuukausia maalis-toukokuussa ja kesän jälkeen syys-lokakuussa. Tällöin ilma on mukavan lämmin ja sää aurinkoinen, mutta auringon pahin paahtavuus ei haittaa. Sesonkien ulkopuolella myös hotellit ovat halvempia ja kadut ja ravintolat eivät pursuile ruuhkista.

Talvella sää vaihtelee, marras-joulukuussa saadaan eniten sateita, jonka jälkeen sää muuttuu jälleen aurinkoisemmaksi ja kuivemmaksi. Rantaelämään talven lämpötilat eivät riitä, mutta mukavan leppoisan kaupunkiloman Nizzassa voi viettää talvellakin. Joulun alla Place Massenalle nousee joulukylä, joten joulusta innostuneelle Nizza on oiva matkakohde vaikka joulukuussa.

Palmuja, luksusta ja herkkuruokaa

Nizzan tunnetuin maamerkki on palmujen reunustama rantakatu Promenade des Anglais, jonka varrelta löytyy kahviloita, ravintoloita ja luksushotelleja. Kadun päästä pääsee Nizzan tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin, joka monien mielestä on kaupungin sydän.

Pääkadun sekä vanhan kaupungin putiikit ja kojut tarjoavat ostosmahdollisuuksia aina luksusmuotiliikkeistä paikallisiin käsitöihin. Kaupungista löytyy myös monta museota, joissa voi viettää sadepäivän. Kannattaa myös kävellä Parc du Châteaun kukkulalle, josta avautuu kaunis näkymä yli Nizzan ja aina Välimerelle asti.

Nizzan ravintolat ovat monen kokeneen kulinaristin lempipaikkoja. Nizzassa yhdistellään taidolla ehkä kahta maailman parasta ruokakulttuuria - italialaista ja ranskalaista. Ruoka on Nizzalle ylpeydenaihe, ja kaupungissa törmää harvoin pahaan ruokaan.


Farcis, lihalla, valkosipulilla ja korppujauhoilla täytetty vihannes, on yksi Nizzan oma erikoisuus. Autenttisen ruokakokemuksen tarjoaa myös karamellisoidulla sipulilla ja tuoreilla anjoviksilla höystetty herkullinen ranskalainen pizza - Pissaladièr.

Vuokraa auto ja hurauta vaikka Monacoon

Nizza toimii kätevänä tukikohtana, jos haluat tutustua laajemmin Ranskan Rivieraan, lähteä vierailulle Alpeille tai poiketa Monacon kääpiövaltioon tai Pohjois-Italian viinitiloille.

Nizza on autoystävällinen kaupunki, jota myös ympäröi kattava tieverkosto. Läpi Nizzan kulkee A8 autoroute, jota ajamalla pääset aina kaupungin ytimeen ja siitä eteenpäin eteläisen Ranskan rannikolle, vaikka Cannesiin tai St. Tropeziin. Toisessa suunnassa A8 johdattaa sinut pohjoiseen ihailemaan Alppien kauneutta.

Kaupungin pohjoisosassa sijaitseva päätie Boulevard Gorbella tarjoaa helpon pääsyn Nizzan keskustaan, ja Promenade des Anglais tai Voie Pierre Mathis ovat parhaat pääreitit etelästä päin. Keskustasta itään ja länteen pääsee Boulevard de Cessole- ja Boulevard de Cimiez -maanteitä.

Monet Nizzaan matkaavat päättävät poiketa myös tarunhohtoiseen lilliputtivaltio Monacoon, jonne pääsee helposti autolla ajamalla itään M6098- reittiä. Satumaisilla maisemilla varustettu reitti on kokemus itsessään.  

Ranskan ajoteillä matkatessasi on hyvä huomioida, että osa teistä on maksullisia. Maksulliset tiet tunnistaa sinisistä kylteistä, joihin on merkattu A-kirjain. Tiet ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, ja erityisesti moottoriteiden kunto on erinomainen.  Vuoristossa osa solateistä on kapeita ja jyrkkiä, ja teillä ajaminen eroaa varsin paljon Suomen leveistä maanteistä.

Vuokra-auto on kätevä tapa tutustua tähän viehättävään Nizzaan ja sen kauniisiin lähikohteisiin.