Oktoberfest, Neuschwanstein ja muut Munchenin nähtävyydet

Page author

kirjoittanut Hertz - 08 tammikuu 2020

München on yksi tunnetuimpia saksalaisia kaupunkeja, ja eteläisen Saksan suurin kaupunki hieman alle 1,5 miljoonalla asukkaallaan. Isar-joen rannalla sijaitseva München on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan, jalkapallosta ja tietenkin Oktoberfest-olutfestivaalista. 

Münchenistä löytyy tekemistä ympäri vuoden

Münchenissä vallitsee tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto, jonka suurin ero Suomen säähän verrattuna on pidemmät kesät ja lyhyemmät talvet. Alppien alueelle tyypilliset föhn-tuulet puhaltavat myös Münchenissä, ja saattavat yhtäkkiä nostaa talvien lämpötilaa useilla asteilla. 

Münchenissä on usein lämmintä jo aikaisin keväällä ja Münchenin monien kauniiden puistojen kukkaistutuksia aletaankin laittaa paikoilleen jo maaliskuussa. Varsinainen kesäkausi pyörähtää käyntiin huhtikuun aikana, tosin toukokuun loppuun asti sää voi olla ailahtelevaista. Kesäkuukausina sää on useimmiten tasaisen lämmin päivälämpötilojen ollessa +20 astetta ja sen yli. 

München on turistien lisäksi suosittu kohde myös paikallisten keskuudessa. Monissa muissa Keski-Euroopan kaupungeissa kesäkuukaudet ovat vilkkainta matkustusaikaa, mutta pääsiäismarkkinoiden, Oktoberfestin ja joulusesongin ansiosta matkailu jakautuu Münchenissä tasaisesti useille eri kuukausille. Etenkin Oktoberfestin aikaan majapaikat ovat täynnä jo kuukausia etukäteen, ja usein myös majoitusten hinnat nousevat tämän olutfestivaalin aikana. 

Münchenin vanha kaupunki hurmaa historiallaan 

Monet Saksan suurista kaupungeista tuhoutuivat pahoin toisen maailmansodan pommituksissa. Münchenin kaunis, historiallinen keskusta on kuitenkin säilynyt yllättävän hyvin. Tuhoutuneita rakennuksia on myös restauroitu näyttämään siltä, miltä ne näyttivät alkuperäisessä loistossaan 1800-luvun lopulla. Münchenin vanha keskusta onkin täynnä toinen toistaan upeampia linnoja, palatseja ja museoita.

München on tunnettu monista aukioistaan, kuten Marienplatz, Odeonsplatz ja Konigsplatz, ja niiden ääreltä löytyvät monet kaupungin tunnetuista rakennuksista ja muistomerkeistä. Tunnetuin aukio on kaupungin keskellä sijaitseva Marienplatz, joka on hyvä tukikohta nähtävyyksiin tutustumiselle ja Münchenin kuuluisan tornikellopelin ihailemiselle. 

Münchenissä liikkuessa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa myös Frauenplatz-aukiolla sijaitsevaa, koko Baijerin osavaltion suurinta kirkkoa Frauenkirche-katedraalia sekä ympäri kaupunkia sijaitsevia koristeellisia palatseja ja linnoja. 

München on olutkulinaristin paratiisi 

München on maailmanlaajuisesti tunnettu Oktoberfestin kotina. Historian ensimmäiset Oktoberfestit järjestettiin jo 17. lokakuuta 1810 kruununprinssin häiden kunniaksi. Monet matkustavatkin Müncheniin juuri syksyllä tämän massiivisen olutfestivaalin takia. 

Jos Müncheniin matkustaa Oktoberfest-huuman ulkopuolella, kannattaa kuitenkin vierailla Münchenin legendaarisimmassa oluttuvassa, Hofbräuhausissa. Tässä jo vuonna 1589 avatussa paikassa on todistetusti vieraillut niin Mozart kuin Leninkin, ja sitä kutsutaankin koko maailman kuuluisammaksi oluttuvaksi. 

Münchenin ravintoloista löytyy paljon paikallisia baijerilaisia herkkuja, kuten makkaraa, possunlihaa ja pretzeleitä. Saksasta saa tunnetusti myös hyvää kebabia, ja muutakin etnistä ruokaa löytyy jonkun verran.

 

München on jalkapallokaupunki 

Saksan johtava jalkapallojoukkue Bayern München on nimensä mukaisesti kotoisin Münchenistä. Joukkueen kotina toimii kaupungin laitamilta löytyvä Allianz Arena. Müncheniin myydäänkin paljon jalkapallomatkoja, onhan Saksan Bundesliiga katsojamääriltään Euroopan suosituin jalkapallosarja, jossa myös pelien taso on erittäin korkea. 

Münchenissa järjestettiin olympialaiset vuonna 1972, ja kisojen olympiapuisto on nykyisin suosittu kohde vierailijoiden keskuudessa. Puistossa järjestetään yhä saksalaisia ja kansainvälisiä urheilutapahtumia ja konsertteja. Alueelta löytyy myös kahviloita ja kauppoja.

Vuokraa auto ja tutustu myös lähialueisiin 

Auton vuokraaminen Münchenistä tarjoaa mahdollisuuden tutustua kaupungin nähtävyyksiin, tapahtumatarjontaan sekä kahvilakulttuuriin. Vuokra-autolla voi helposti lähteä tutustumisreissulle myös muihin Baijerin kaupunkeihin. 

Münchenistä pohjoiseen sijaitseva Ingolstadt on Audin kotipaikka, jossa voi futuristisen Audi-museon lisäksi nauttia autenttisesta goottilaisesta ilmapiiristä. 

Münchenistä luoteeseen sijaitsevan Augsburgin kaupungin mukulakivikadut, muinaiset kanavat ja koristeelliset tornit tekevät kaupungista historian ja kauniin arkkitehtuurin ystävän unelmakohteen. 

Augsburg sijaitsee tunnetun Romantische Straßen (romanttinen tie) varrella, ja tätä selkeästi merkittyä ajoreittiä seuraamalla löydät koko Etelä-Saksan kauneimmat maisemat. Ajoreitit vuoristoissa vievät kuin toiseen maailmaan, ja kohokohtina matkalta löytyy useita sadunomaisia linnoja, kuten 1800-luvulta peräisin oleva Neuschwanstein. 

Baijerin kuningas Ludvig II rakennutti linnan kodikseen 1800-luvulla. Palatsia rakennettiin yli kaksikymmentä vuotta ja lopulta kuningas muutti keskeneräiseen linnaan. Monet kerrokset ovat yhä keskeneräisiä. 

Yleisölle Neuschwansteinin linna avautui vuonna 1886 vain seitsemän viikkoa kuninkaan kuoleman jälkeen, ja nykyisin rakennus on yksi koko Saksan suosituimpia nähtävyyksiä. Siellä vierailee vuosittain noin 1,4 miljoonaa ihmistä. Ulkomuodoltaan satumaisen linnan huhutaan toimineen esikuvana Walt Disneylle ja Prinsessa Ruususen satulinnalle. 

Suunnistamalla Münchenistä etelään lähelle Alppeja, löytyy kimmeltäviä järviä ja viehättäviä kyliä. Seutua kutsutaan viiden järven alueeksi (Fünfseenland) pääjärvien lukumäärän mukaan. Alueelta löytyy kauniin luonnon lisäksi myös paljon vesiurheilumahdollisuuksia energisempää tekemistä kaipaaville. Aivan läheltä Itävallan rajaa löytyvät myös hiihtokeskukset Garmisch-Pertenkirchen ja Zugspitze. 

Hertzin vuokrauspisteitä löydät kätevästi ympäri Müncheniä: lentokentältä, kaupungin keskustasta sekä Elisenhofin alueelta. Sinun tarvitsee vain valita juuri sinun matkasuunnitelmiisi sopiva ajoneuvo jo ennakkoon verkkosivuiltamme. Vuokra-autosi odottaa sinua valitsemallasi noutopisteellä, ja olet heti valmis jatkamaan matkaasi.