Oxford on akateeminen ihmemaa

Page author

kirjoittanut Hertz - 23 December 2023

Pittoreski Oxford on huikean historian ja akatemian sydän.Oxfordshiressa sijaitsevaan Oxfordin kaupunkiin kätkeytyy vuosisatoja vanhoja yliopistorakennuksia, historiallisia palatseja ja museoita. Uppoudu huikeaan historiaan ja lumoaviin rakennuksiin sekä vehreisiin puistoihin yhdessä Britannian viehättävimmistä kaupungeista.

Oxford University

Oxfordin tunnetuin nähtävyys on maailmankuulu Oxford University eli Oxfordin yliopisto. Arvioiden mukaan yliopisto perustettiin kaupunkiin 1100-luvulla todennäköisesti siksi, että brittiopiskelijat karkotettiin Pariisin yliopistosta vuonna 1167. 1200-luvun alkupuolella Oxfordin yliopisto toimi jo merkittävänä yliopistona; sen ensimmäiset tiedekunnat olivat teologian, oikeus- ja lääketieteen sekä vapaan taiteen tiedekunnat. Yliopistolla ei tuolloin ollut merkittäviä kampusrakennuksia, vaan luentoja pidettiin vuokrahalleissa ja kirkoissa. Oxfordin yliopiston korkeakouluista ensimmäinen oli University College, joka perustettiin vuonna 1249.

Britannian parlamentin hyväksymän lain myötä yliopisto perustettiin virallisesti vuonna 1571. Tiedeaineiden määrä kasvoi 1600-luvulla, ja renessanssin aikana hollantilaishumanisti Desderimus Erasmus toi mukanaan uuden oppimisen tavan yliopistoon. Oppineet, kuten William Grocyn, John Colet ja Sir Thomas More kasvattivat yliopiston mainetta – ja klassismin, teologian sekä politologian opetus onkin kukoistanut Oxfordissa 1700-luvulta saakka. Naisille suunnattu oma yliopisto perustettiin 1800-luvun lopulla, ja naiset alkoivat opiskella Oxfordin yliopistossa 1920-luvulla. 1900-luvulla yliopisto modernisoitui ylipäätään, ja samoihin aikoihin perustettiin kielten ja taloustieteen tiedekunnat.

Oxfordin yliopistoon kuuluu muutama erityisen merkittävää akateeminen instituutio: Bodleian Library -kirjasto ja Ashmolean Museum of Art and Archaelogy sekä Museum of History and Science -museo. Lisäksi vuonna 1478 perustettu Oxford University Press on yksi maailman arvostetuimmista yliopistokustantamoista.

Christ Church College

Yksi Oxfordin yliopiston tunnetuimmista korkeakouluista on Christ Church College, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Christ Church College on kuulu värikkäästä historiastaan; korkeakoulussa on opiskellut useita merkkihenkilöitä historioitsijoista poliitikkoihin ja urheilijoista kirjailijoihin. 1800-luvulla matematiikan opettaja Charles Dodgson – kirjailijanimeltään Lewis Carroll – kirjoitti Liisa ihmemaassa -kirjan Christ Church Collegessa, ja korkeakoulun miljöö on toiminut näyttämönä useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Christ Church College on tapahtumapaikkana monissa Harry Potter -elokuvissa; korkeakoulun kuulu portaikko on paikka, jossa Professor McGonagall tapaa Harryn, Ronin ja Hermionen ensi kertaa. Christ Church Collegen ruokailusali Tudor Great Dining Hall toimi puolestaan inspiraationa Hogwarts-koulun ruokasalille. Mikäli Harry Potter -elokuvien kohteet kiinnostavat, voi Oxfordissa suunnata Harry Potter Highlights -kävelykierrokselle!

Christ Church Collegessa voi vierailla varaamalla lipun ennakkoon verkkopalvelusta tai paikan päältä - mikäli vierailun haluaa toteuttaa tiettynä päivänä, on ennakkovaraus suositeltavaa. Korkeakoulun kappeli, Christ Church Chapel, on Oxfordin hiippakunnan katedraalikirkko, ja vierailun arvoinen kohde. 1100-luvulla rakennetussa katedraalissa sijaitsee Oxfordin suojeluspyhimyksen St.Frideswiden hauta ja pyhättö. Kirkon kuoro on tunnettu, ja katedraalissa järjestetään myös usein konsertteja ja tapahtumia. Lisäksi korkeakoulun ympärillä levittäytyvällä Christ Church Meadow -niityllä voi patikoida ja nauttia historian havinasta, Thames-joesta sekä kaupungin kauniista maisemista.

Radcliffe Camera

Radcliffe Camera, joka tunnetaan myös nimillä Rad Cam ja The Camera, on Oxfordin yliopistoon kuuluva rakennus, jonka suunnitteli arkkitehti James Gibbs. Radcliffe Camera edustaa barokkityyliä ja se rakennettiin vuosina 1737–1749. Radcliffe Camera rakennettiin Radcliffe Science Library -kirjastoa varten; kyseessä on Bodleian Library -kirjastoon kuuluva, Oxfordin yliopiston merkittävin opetus- ja tutkimuskirjasto, joka sisältää kaikki Britanniassa julkaistut tieteelliset teokset.

Vuosina 1909–1912 kirjaston pohjoisen nurmikon alle rakennettiin kaksikerroksinen maanalainen kirjakauppa, ja tunneli yhdisti sen Bodleianin kirjaston kanssa luoden näkymättömän kahden kirjastorakennuksen tunnelin. Se tunnettiin nimellä "Radder" 1930-luvun slangissa, myöhemmin sitä kutsuttiin Radcliffe-linkiksi tai linkiksi. Maanalainen tila kunnostettiin 2000-luvulla lukusaleiksi, jotka valmistuivat vuonna 2011, ja paikka tunnetaan nykyään nimellä Gladstone Link tai Glink. Radcliffe Camera -kirjastorakennus ei ole avoinna yleisölle, mutta upeaa Oxfordin sydämessä sijaitsevaa pyöreää rakennusta voi ihailla ulkosalta.

Blenheim palace

Blenheim palace, eli Blenheimin palatsi on Oxfordshiren Woodstockissa sijaitseva palatsi, jonka Britannian parlamentti rakennutti vuosina 1705–1724 John Churchillille, Marlborough’n ensimmäiselle herttualle. Palatsin nimi kumpuaa Blenheimin taistelusta Saksassa vuonna 1704, jolloin Churchill johdatti englantilaiset voittoon Ranskaa ja Bavariaa vastaan käydyssä taistelussa. Sir John Vanbrughin suunnittelemaa palatsia pidetään Ison Britannian barokkiarkkitehtuurin mestariteoksena.

1700-luvun alussa Kuningatar Annen puutarhuri Henry Wise suunnitteli palatsin pihamaat Ranskan Vaux-Le-Vicomten ja Versaillen palatsien puutarhoja mallintaen. Blenheimin palatsin pihat ovat sittemmin muuttuneet luonnollisemmiksi kattaen metsikköjä, nurmia ja vesialueita. Blenheimin palatsi nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1987, ja se onkin yksi Britannian suosituimmista palatseista.

Blenheimissä on mahdollista vierailla ympäri vuoden; talvikautena palatsi muuttuu joulun ihmemaaksi erilaisine valoinstallaatioineen ja äänimaisemineen. Joulun valoreitillä voi ihailla järvellä kohoavien suihkulähteiden valoshow’ta, upeita valotunneleita sekä valaistuja holvikaaria. Palatsin The Great Hall -salissa kohoaa valtava joulukuusi ja palatsin sisällä voi myös tutustua Prinsessa Ruususesta kertovaan tarinareittiin.