Palma de Mallorca - monipuolinen lomakohde

Page author

kirjoittanut Hertz - 02 joulukuu 2019

Mallorcan saari sijaitsee Välimeressä 250 kilometrin päässä Espanjan mantereesta. Mallorca on Baleaarien saariryhmän neljästä saaresta Ibizan kanssa tunnetuin. Pienemmät saaret ovat nimeltään Formentera ja Menorca.

Palma de Mallorca sijaitsee Mallorcan saaren eteläosassa, ja on Baleaarien itsehallintoalueen pääkaupunki. Lähes puolet Mallorcan saaren noin 900 000 asukkaasta asuu Palma de Mallorcassa.

Palma de Mallorcasta puhutaan usein vain nimellä ”Palma”. Lokakuussa 2008 liite ”de Mallorca” poistettiin virallisesti kaupungin nimestä. Vanhaan nimeen kuitenkin palattiin takaisin marraskuussa 2011, ja virallinen nimi on jälleen Palma de Mallorca.

Palma de Mallorca miellyttävä lomakohde, joka on ollut suomalaisten matkailijoiden suosiossa jo 1960-luvulta saakka. Monipuolisuutensa ansiosta Mallorcan saari ja Palma de Mallorca sopivat kaikenlaisille matkailijoille. Mieluista tekemistä saarelta löytävät niin kaveriporukat, lapsiperheet, aktiivilomaa kaipaavat kuin eläkeläisetkin.

Mallorcan suosiolla on myös kääntöpuolensa, mikä näyttäytyy ajoittain massiivisina turistimäärinä. Kesäkuukausien aikana saarella vierailee vuosittain jopa noin kahdeksan miljoonaa lomailijaa. 

Palman sää hellii

Paras aika matkustaa Mallorcalle on keväisin ja syksyisin, kun Euroopan lomakausi ei ole vilkkaimmillaan. Lämpötila on Mallorcalla 20 asteen tuntumassa usein jo aikaisin keväällä, ja lämmintä säätä riittää aina lokakuuhun saakka.

Meren läheisyyden ansiosta sää on harvoin tukahduttavan kuuma, joten Mallorcalle on sään puolesta miellyttävää matkustaa myös kesäkuukausina. Tällöin pitää kuitenkin varautua saarella vieraileviin muihin turisteihin.

Talvella säiden viiletessä saarella on rauhallista. Suomen pakkasiin verrattuna sää pysyy leutona koko talven, toki hellesäistä ei Mallorcalla talvella nautita. Talvisin lämpötilat pyörivät 10-20 asteessa, yölämpötilojen painuessa alle 10 asteen.

Talvisin saadaan enemmän sateita mitä kesällä, ja mereltä voi puhaltaa ajoittain jäätävä viima. Jo maaliskuussa lämpötilat alkavat nousemaan ja ovat jo usein miellyttävät 18-20 astetta. 

Historiaa, ostosmahdollisuuksia ja yöelämää

Mallorcan saari ja Palman kaupunki ovat täynnä mielenkiintoista historiaa. 1200- ja 1300-luvuilla Palma toimi Mallorcan kuningaskunnan pääkaupunkina, ja saarelta löytyykin paljon tätä aikakautta edustavaa arkkitehtuuria.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vuonna 1200-luvulta peräisin oleva La Seun katedraali ja maurilais-espanjalaistyylinen palatsi Palau de l'Almudaina.

Noin 3 kilometrin päässä Palman keskustasta sijaitsee 1300-luvulta peräisin oleva Bellverin linna. Rinteellä sijaitsevan linnan huipulta avautuu upeat näköalat merelle ja kaupungin ylle.

Satamakaupunkina Palma de Mallorca tarjoaa paljon mahdollisuuksia vesiurheiluun ja veneilyyn. Sekä kaupungin länsi- että itäpuolella on pitkiä rantoja ja pitemmällä lomalla kannattaa tutustua myös saaren muihin rantoihin.

Yhteensä rantaviivaa Mallorcalta löytyy yli 500 kilometriä. Mallorcan saarella on myös hyvät patikointi-, pyöräily- ja urheilumahdollisuudet, ja saari on myös golfaajien suosiossa.

Pohjoisosasta saarta löytyy vuoristoa ja saaren itäosassa Porto Criston kaupungissa sijaitsevat tunnetut Coves del Hams- ja Coves del Drach -tippukiviluolat. Mallorcan luolista löytyy myös Euroopan suurin maanalainen järvi, Martel.

Tyypillisiä mallorcalaisia ruokia ovat ensaïmada, joka on täytetty leivos sekä sobrassada-makkara. Mallorcalla syödään muun Espanjan tapaan myös paljon paellaa ja tapaksia.

Palma on myös Mallorcan saaren yöelämän keskus, ja kaupungista löytyy lukuisia pikkubaareja ja klubeja, sekä muutamia isompia kansainvälisen luokan yökerhoja.

Vuokraa auto Mallorcalla - koet ja näet enemmän

Palma de Mallorcalla kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, näin pääsee tutustumaan Mallorcan saaren antiin myös Palman kaupungin ulkopuolella. Aivan Palman keskustasta voi olla haastavaa löytää autolle parkkipaikkaa, mutta hieman ydinkeskustan ulkopuolella pysäköintimahdollisuudet paranevat huomattavasti.

Mallorcan saarella moottoritiet ovat saarella hyvässä kunnossa, pienemmät tiet taas voivat vastaavasti olla erittäinkin huonossa kunnossa. Vuoristossa tiet ovat mutkaisia ja kapeita.

Ympäri Mallorcaa löytyy tutustumisen arvoisia pikkukyliä, joissa pääsee tutustumaan autenttiseen Mallorcalaiseen elämänmenoon. Myös hintataso on näissä pikkukylissä usein Palmaa edullisempi, vaikka Palmassakin on toki mahdollista tehdä edullisia löytöjä, etenkin keskustan ulkopuolella.

Pohjoiseen ajettaessa kannattaa käydä katsomassa vuonna 1863 valmistunutta majakkaa Cap Formentorin niemellä. Majakka on rakennettu jyrkän kallion päälle 210 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tie majakalle on mutkainen ja kapea, mutta maisemat ovat upeat. Monien mielestä kyseessä onkin koko Mallorcan saaren upein luonnonkohde.  

Vuokra-auto auttaa nauttimaan Palma de Mallorcan kaupungin lisäksi koko Mallorcan saaren nähtävyyksistä ja tunnelmasta. Lisätietoa autonvuokrauksesta Espanjassa löydät täältä.