Pisan parhaat palat

Page author

kirjoittanut Hertz - 05 April 2023

Houkuttelevatko Italian nähtävyydet ja perinteinen ”käsi kaltevaa tornia vasten” -valokuva? Pisa tarjoaa matkailijalle kuitenkin paljon muutakin kuin Pisan kaltevan tornin. Kaupunki on täynnä historiaa sen mukulakivikaduista ja historiaa huokuvista kirkoista Arno-joen ylittäviin siltoihin.

Lisäksi Italian pittoreskein kaupunki tarjoaa keskiaikaisia palatseja, Toscanan kulttuuria ja arkkitehtuuria joka kulman takana. Olemme koonneet listan parhaista nähtävyyksistä, jotta voi aloittaa seikkailusi heti Pisaan saavuttuasi.

Ponte di Mezzo

Paikalliset kutsuvat siltaa Ponte Conte Ugolinoksi. Romanttinen silta yhdistää Piazza Garibaldi -aukion kaupungin pohjoisosassa Piazza XX Settembre -aukioon Mezzogiornon alueella. 1200-luvulle saakka Ponte di Mezzo oli ainut silta, joka yhdisti Arno-joen rannat, ja siltaa on restauroitu useita kertoja viimeisen vuosituhannen aikana.

Illan hämärtyessä valot kimaltavat tummasta vedenpinnasta ja luovat taianomaisen ilmapiirin. Auringonlaskun aika onkin oiva hetki sillalla piipahdukseen ja valokuvien ottamiseen. Voit parkkeerata auton ilmaiselle CRI & ALE -parkkipaikalle, joka on kävelymatkan päässä historiallisesta keskustasta.

Piazza dei Cavalieri

Kaupungin keskustassa sijaitseva Piazza dei Cavalieri – Ritareiden aukio – on toinen Pisan pääaukioista. Aukio on ollut kaupungin poliittisen elämän keskus vuosisatojen ajan, ja se toimi Rooman valtakunnan aikana siviilivallan sydämenä. 1500-luvun puolivälin jälkeen aukiosta tuli Pyhän Tapanin ritarikunnan päämaja.

Ritareiden aukion ulkoilmakahviloihin kannattaa istahtaa nauttimaan cappuccino ja ihailemaan ympäröivää arkkitehtuuria, kuten Pisan yliopiston vaikuttavaa rakennusta.

Pisan kastekappeli

Piazza dei Miracoli -aukiolla, viralliselta nimeltään Piazza del Duomo, eli Katedraaliaukiolla kohoaa 55 metriä korkea Pisan kastekappeli. Rakennuksen ympärysmitta on yli 100 metriä, ja se on Italian suurin kappelirakennus. Kappelin rakennustyyli yhdistää Pisan romanttista ja goottilaista rakennustyyliä, ja sen sisäpuolen elementit sekä koristekaaret saivat puolestaan vaikutteita itämaisesta arkkitehtuurista.

Vaikka paljas silmä ei sitä havaitse, on Pisan kastekappeli 0,6 astetta kallellaan kohti katedraalia – kuten kuulu Pisan torni. Kastekappeli on oiva paikka uppoutua Pisan historiaan vahvana meritasavaltana. Kappelissa voi kiivetä korkeimmalle tasanteelle, josta avautuu huikea näkymä yli Katedraaliaukion ja Pisan kaupunkimaiseman. 

Campo Santo

Campo Santon monumentti seisoo Katedraaliaukion pohjoispuolella. Mikäli haluat rauhoittua ja vetäytyä väkijoukoista, Campo Santo antaa siihen mahdollisuuden.

Campo Santo tarkoittaa pyhää kenttää. Tarina kertoo, että Campo Santo on rakennettu pyhälle maaperälle; maa-ainesta kuljetettiin Golgata-kukkulalta läheltä Jerusalemia ristiretkien aikana. Nykyisen hautausmaan alueelle oli alun perin tarkoitus rakentaa kirkko, mutta paikan tarkoitus muuttui rakentamisen aikana. 

Campo Santon monumentilla voi myös ihailla freskoja, kuten Inferno- ja Kuoleman Triumfi -freskoja sekä tutustua Buonamico Buffalmaccon kuvauksiin helvetistä, jotka ovat kiehtovia 1300-luvun taideteoksia. 

Santa Maria Assuntan katedraali

Pisan kastekappelin ja Kaltevan tornin välillä sijaitsee arkkitehtuurinen mestariteos, Santa Maria Assuntan katedraali. Keskiajan roomalaiskatolinen katedraali on menneen Pisan meritasavallan ilmentymä, ja katedraalin arkkitehtuuri sai vaikutteita niin klassisesta, Lombard-Emilianin, kuin bysanttilaisesta ja islamin tyyleistä. 

 

Uppoudu katedraalin upeaan arkkitehtuuriin ja kiehtoviin yksityiskohtiin, kuten kupoliin, jossa avautuu Marian taivaaseenastuminen -fresko. Freskon lisäksi katedraaliin pääalttarin takana on 27 maalausta Toscanan tunnetuilta maalaustaitelijoilta. 

San Matteon kansallismuseo

Arno-joen pohjoisrannalla seisoo San Matteon kansallismuseo, joka on yksi Pisan tärkeimmistä museoista. San Matteon kansallismuseo kattaa kiehtovan kokoelman, joka ulottuu varhaiskeskiajalle ja 1500-luvulle. Museossa voi perehtyä myös kuulujen säveltäjien Giunta Pisanon, Simone Martinin ja Donatellon töihin.

Kuuluun rakennukseen kätkeytyy veistoksia, antiikkimaalauksia, keramiikkaa ja lukuisia muita historian mestariteoksia. Kansallismuseovierailu on ehdoton historiasta ja taiteesta kiinnostuneille; se tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kokea mestareiden teokset lähietäisyydeltä.

Santa Maria della Spina

Pieni, mutta viehättävä 1200-luvun kirkko Santa Maria della Spina sijaitsee Arno-joen rannalla, kansallismuseota vastapäätä. Kirkko on yksi Euroopan merkittävimmistä goottilaistyylin rakennuksista; ulkona kohoavat pylväät, tympanit ja tabernaakkelit, ja sisällä avautuu hillitty sisustus valkovihreine seinineen ja ruusuikkunoineen. 

Santa Maria della Spinassa on useita goottilaisveistoksia, jotka ovat mestariteoksia. Näistä tärkeimpiä ovat Andrea ja Nino Pisanon Ruusumadonna.

Borgo Stretto

Borgo Stretto on goottilaistyylinen vanha ostoskatu, jonka varrella sijaitsee pikkukauppoja ja viihtyisiä kahviloita – ja elämää pursuava katu vetääkin niin paikallisia kuin turisteja. Aikaa sitten vauraat kauppiaat omistivat katua reunustavat värikkäät talot, ja alue on loistava kohde nauttia paikallisesta ilmapiiristä. 

Piipahda Kapeaksi kaduksi kutsutulle kadulle, jota täplittävät kirjakaupat ja pienet matkamuistomyymälät. Kadun päässä avautuvat ulkoilmamarkkinat, jonka pöydät notkuvat vihanneksista ja hedelmistä, kukista ja italialaisista herkuista. 

Palazzo Blu

Palazzo Blu -palatsi sijaitsee Arno-joen etelärannalla, Pisan kaupungin historiallisen keskuksen sydämessä. Pysyvän kokoelman ohella Sinisessä palatsissa järjestetään tilapäisiä näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia. Palatsissa on esillä Botticellon ja Ghirlandaion renessanssin mestariteoksia sekä muun muassa Salvador Dalin, Amadeo Modiglianin ja Toulouse-Lautrecin töitä. 

Palatsin kirkkaansininen ulkopuoli vetää vierailijoita, ja paikalla on myös kahvila sekä kirjakauppa, jos pieni tauko ja macchiato kutsuvat.