Porto – historiaa, portviiniä ja jokivarren vilinää

Page author

kirjoittanut Hertz - 05 huhtikuu 2022

Portugalin toiseksi suurin kaupunki ja portviinin kotikaupunki Porto houkuttelee viinikulttuurillaan, arkkitehtuurillaan ja jokivarren viehättävillä maisemillaan. Maailmanperintökohteesta löytyy viehättäviä pikkukatuja, lukuisia siltoja ja herkullista ruokaa.

Ihastu siltojen kaupunkiin

Porton kaupungin läpi virtaavan kuulun Douro-joen ylittää kuusi siltaa. Niistä tunnetuin, Ponte Dom Luís I -silta, yhdistää Porton pohjoisrannan ja etelärannan Vila Nova de Gaia -alueen.

Jokivarren pohjois- ja etelärannan yhdistävät lisäksi sillat Ponte do Freixo, Ponte de São João, Ponte de Dona Maria Pia, Ponte do Infante ja Ponte da Arrábida.

Ponte Dom Luís I on Porton ikoninen nähtävyys ja 1800-luvun arkkitehtuurin taidonnäyte. Sillan suunnitteli saksalaisarkkitehti Téophile Seyrig, Eiffel-tornin suunnitelleen Alexandre Gustave Eiffelin yhtiökumppani. Sillan ylätasolta avautuu upea näkymä yli Porton kaupungin, ja sillalta voi nähdä muun muassa Porton katedraalin ja Torre dos Clerigos -tornin. Sillalla on kaksi tasoa; ylätasolla kulkevat Porton metro ja jalankulkijat, alatasolla puolestaan sekä autoliikenne että jalankulkijat, jotka eivät kärsi korkeanpaikan kammosta.

Pysähdy arkkitehtuurin äärelle

Maailmanperintökohde Portoon kätkeytyy useita kauniita rakennuksia, vanhoja kirkkoja sekä merkittäviä monumentteja. Tunnetuimpia niistä ovat São Franciscon kirkko, joka rakennettiin 1300-luvun lopulla Kuningas Fernandon aikana, São João Baptistan kappeli, Casa da Musica ja Porton rautatieasema.

São Franciscon, eli Pyhän Fransiskuksen kirkko on kaupungin tunnetuin ja merkittävin goottilaisen arkkitehtuurin rakennus. Toinen tärkeä barokkikirkko on São João Baptistan, eli Johannes Kastajan kappeli, joka rakennettiin 1700-luvulla. Johannes Kastajan kappeli on säilynyt erinomaisesti nykypäivään. Kappeli näyttää olevan kullan peitossa, koska se pitää sisällään valtavan määrän kullattuja puukaiverruksia.

Porton historiallisen vanhan kaupungin ja Fozin alueen välillä sijaitsee moderni kulttuurin keskus Casa da Musica, Musiikkitalo. Hollantilaisen arkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelemassa rakennuksessa järjestetään ennen kaikkea erilaisia musiikkitapahtumia klassisesta elektroniseen ja jazz-musiikista portugalilaiseen fadoon. São Benton rautatieasema ihastuttaa 20 000 sinivalkoisella seinätiilellään, jotka kuvaavat kaupungin historiallisia hetkiä.

Piipahda portviinikellareissa

Jo keskiajalla brittilaivaston alukset saapuivat Atlantilta Douro-jokea pitkin Porton satamiin, ja lastasivat laivoihin kuulua portviiniä. Portviini ja viinikellarit maisteluineen ovatkin yksi tärkeimpiä syitä Portossa vierailuun. Kaupungin tunnetut portviinikellarit sijaitsevat Douro-joen varrella, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä jokivarren toiselta puolelta. Dom Luís -sillan voi ylittää joko kävellen tai vesitaksilla.

Vierailemisen arvoisia ovat ehdottomasti ainakin Caves Ferreira, joka on ainut suuri portviinin valmistaja ja portviinikellari, joka on säilynyt portugalilaisomistuksessa sitten perustamisensa vuonna 1751. Calem on eniten vierailtu portviinikellari, joka tarjoaa viinimaistelun ja -kierroksen lisäksi ainutlaatuisen elämyksen: fado-musiikkikonsertin. Caves-portviinikellarin tarina alkoi 300 vuotta sitten, mutta se on äskettäin remontoitu ja myös moderniksi museoksi. Douro-joen varrella löytyy kymmeniä portviinikellareita, ja lähes kaikki niistä tarjoavat matkailijalle viinimaistatuksia sekä kertovat viinivalmistuksesta ja viinin historiasta.

Nauti ruokakulttuurista 

Sekä jokivarren pohjois- että etelärannalta löytyy lukuisia kahviloita, ravintoloita ja terasseja, joissa nauttia niin portviinistä kuin paikallisista herkuista. Autenttista ruokakokemusta halajavien kannattaa kuitenkin suunnata pitkin Douro-joen etelärantaa joensuulle, lähelle Ponte da Arrábida -siltaa. Alueelle kätkeytyy vanha kalastajakylä Afaruda, josta löytyy paikallisia ravintoloita täynnä merenantimia.

Porton kuulu voileipä, francecinha, tarkoittaa pientä ranskalaista. Annos sai vaikutteita Salazarin diktatuurin aikaan Ranskaan paenneilta portugalilaisilta, jotka lähettivät kotiin vaikutteita Ranskasta. Annos kehittyi Portugalissa kananmunan ja neljää eri lihaa sisältäväksi, juustolla kuorrutetuksi kaloripommiksi, jonka harva kykenee syömään yhdeltä istumalta. Jokivarren turisteille suunnattujen ravintoloiden sijaan francecinha kannattaa suunnata nauttimaan esimerkiksi A Cantarinha Caféehen, perheomisteiseen ravintolaan, jossa asiakkaita palvellaan lämmöllä.