Road tripille New Yorkista käsin

Page author

kirjoittanut Hertz - 10 December 2023

New Yorkin osavaltiossa voi toteuttaa useita erilaisia road tripejä. Osavaltio tarjoaa niin huikaisevia luontokohteita, jylhiä maisemia kuin kulttuuria ja huvielämyksiä. Road tripiä pohtiessa matkareitin suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää, joten me koostimme valmiiksi New York Citystä alkavan road trip -reitin.

Autonvuokraus New Yorkissa on helppoa; Hertzillä on kaupungissa yli 20 toimipistettä, josta aloittaa road trip mielekkäästi.

New York City–Poughkeepsie

Road trip alkaa matkalla New York Citystä pohjoiseen Poughkeepsien kaupunkiin Taconic State Parkway- tai I-87 N -tietä. Matka kestää autolla pari tuntia lähtöajankohdasta ja liikenteestä riippuen.

Poughkeepsie sijaitsee Hudson-joen itärannalla, ja kaupunki onkin erityisen tunnettu loistavista ulkoilumahdollisuuksista, pittoreskeista maisemista, värikkäästä historiasta ja laadukkaista ”maatilalta pöytään” -ravintoloista.

Vietätpä Poughkeepsiessä vain päivän tai useamman, kannattaa kaupungissa ihailla Hudson-joen maisemia. Kävele entisellä Poughkeepsie Highland -rautatiesillalla, nykyiseltä nimeltään Walkway over the Hudson, joka on maailman pisin kohotettu jalankulkusilta. Silta on varattu kävelijöille, lenkkeilijöille ja pyöräilijöille, ja se on avoinna aamuseitsemästä auringonlaskuun. Toinen vaihtoehto on vilkkaampi, Franklin D. Roosevelt Mid-Hudson -silta, josta avautuvat yhtä upeat näkymät yli Hudson-joen, Catskill-vuorten ja Poughkeepsien kaupungin.

Hudson-joen maisemista voi nauttia myös jokiristeilyillä, joiden aikana voi oppia kaupungin historiasta. Historiasta kiinnostuneille oivan visiitin tarjoaa myös Hyde Parkissa sijaitsevassa Franklin D. Rooseveltin kansallishistorian kohde. Se sisältää presidentin kirjaston ja museon, joka oli aikanaan Rooseveltin koti, sekä Top Cottage -mökin, presidentin silloisen pakopaikan. Kulttuurin ystäville koettavaa tarjoaa Vassar College. Vuonna 1861 perustettu vapaan taiteen oppilaitos on kuulu kauniin kampuksensa ja kulttuuritarjontansa ansiosta. Kampuksen Frances Lehman Loeb -taidekeskus sisältää kattavan taidekokoelman, ja korkeakoulussa järjestetään yleisölle avoimia luentoja, konsertteja ja tapahtumia.

Mikäli jylhät maisemat ja luonto inspiroivat, vaellus Mount Beacon Fire Tower -tornille on kokemisen arvoinen. Keskivaativan, noin 6,5 kilometrin reitin varrella tutustut historiaan, näet vanhoja raunioita ja panoraamamaiseman Hudson-laaksoon. Vaellus alkaa porrasnousulla Beacon Incline -rautatietä mukaillen – rata oli aikanaan maailman jyrkin köysirata. Reitti jatkuu mutkaisena nousuna palotornille, jonka huipulta on kirkkaana päivänä mahdollista nähdä Manhattanille ja Albanyn kaupunkiin saakka.

Poughkeepsie–Albany

Poughkeepsiestä matka jatkuu noin 1,5 tunnin ajomatkan verran Albanyn kaupunkiin. New Yorkin osavaltion pääkaupunki pursuaa historiaa ja vilkasta paikalliselämää – Albanyyn tutustuminen kannattaakin aloittaa NY State Capitol -rakennuksista, joiden arkkitehtuuri poikkeaa muista maan capitol-rakennuksista.

New York State Capitol rakennettiin 32 vuoden aikana; työt aloitettiin vuonna 1866, ja kuvernööri Theodore Roosevelt vihki rakennuksen käyttöön 1899.  Capitolin julkisivu edustaa uusgoottilaista tyyliä, ja se on rakennettu kiinteästä graniittimuurauksesta, ja rakennuksessa on mansardikatto, joka on tyypillistä ranskalaiselle arkkitehtuurille. Sisällä Capitolin arkkitehtuuri edustaa maurilaista, goottilaista ja romaanista revival-tyyliä muistuttaen Venetsian ja Andalusian arkkitehtuuria. Capitoliin on mahdollista varata opastettu ilmainen kierros, jota johtaa asiantunteva dosentti.

Albanyn historian ja taiteen instituutissa ovat esillä kuulut amerikkalaiset maisemamaalaukset, joiden maalaajat kuuluivat Hudson River School -taiteilijaryhmään. New Yorkin taiteilijat alkoivat 1850-luvulta alkaen maalata Hudson-joen laakson maisemia kankaalle. Liikkeen perustajana pidetään taiteilija Thomas Colea, hänen työnsä inspiroi monia muita maalaajia. Museovierailun jälkeen istahda piknikille tai nauti kävelyhetkestä Washington Park -puistossa. Puiston on suunnitellut Fredrick Law Olmstedt, maisema-arkkitehti New Yorkin Keskuspuiston takana. Puisto on maisemallisesti luonnontilaista muistuttava, ja siihen kuuluu englantilaistyylisiä puutarhoja, järvi, lasten leikkikenttä ja kävelypolkuja.

Albany–Thousand Islands

Reilun kolmen tunnin päässä Albanysta, Ontario-järven ja Saint Lawrence -joen yhtymäkohdassa levittäytyy huikea 1000 Islands -järvi- ja -saaristoalue. Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitseva luontokohde kattaa yli 1800 saarta, ja se on tunnettu useista kansallispuistoista, upeista ulkoilumahdollisuuksista, vesiurheilusta sekä paikallisista panimoista ja tislaamoistaan.

Saarialueella kannattaa vierailla ainakin Heart Island -saarella kohoavassa Boldt-linnassa. Rheinland-tyylinen, 120 huoneen linna rakennettiin 1900-luvun taitteessa, ja se on yksi alueen suosituimmista nähtävyyksistä. Linnaan kätkeytyy yksi historian surullisimmista rakkaustarinoista; paikan päällä voi oppia yhden miehen omistautumisesta vaimolleen ja unelmasta, joka jäi toteutumatta. Alexandria Bay -lahti on alueen sydän, jossa sijaitsee useita järvenrantaravintoloita, putiikkeja ja kahviloita, ja lahdelta on helppo suunnata jokiristeilyille. Saarilla on myös useita panimoita, viinitiloja ja tislaamoja – ja loppusyksy onkin paras aika satokauden antimista nautiskeluun.

Thousand Islands–Rochester

1000 Islandin jälkeen matka jatkuu Ontario-järven rantakaupunkiin Rochesteriin. Rochester tarjoaa matkailijoille historiaa ja kulttuurielämyksiä sekä hienoja ulkoilumahdollisuuksia. Nauti aamu- tai iltapäiväkävelystä taikka pyöräilystä Genesee-joen varrella sijaitsevassa Turning Point -puistossa, jossa osa reitistä kulkee joen yllä puisella sillalla.

Kaupungissa on useita museoita ja näyttelyitä; yksi erityisimmistä on Strasenburghin planetaario, jossa voi ihastella muun muassa tähtinäytöksiä tähtiprojektorilla, tehdä avaruustehtäväsimulaatioita ja katsella kaukaisuuteen teleskoopilla. Valokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla George Eastman -museossa, joka kattaa valtavan valokuva- ja elokuvakokoelman. Esillä on myös erilaisia kameroita sekä kuvausvälineistöä ja museossa esitetään klassikkofilmejä. Taidetta löytyy lisäksi Artisan Works -tilasta, jossa on mahdollista nauttia yli 150 paikallisen taiteilijan töistä.

Rochester–Niagara Falls

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Rochesterin kaupungista pauhaavat mahtavat Niagaran putoukset. Niagaran putousten kansallispuisto on Yhdysvaltain vanhin – puisto perustettiin vuonna 1885. Putousten yli virtaa 3160 tonnia vettä sekunnissa, ja putoukset tuottavat yli neljä kilovattituntia sähköä, jonka Yhdysvallat ja Kanada jakavat.

Niagaran putouksista voi nauttia joko kävelykierroksella, putouksia alhaalta ihailevalla Maid of the Mist -venematkalla tai Niagaran rotkoon suuntautuvalla Cave of the Winds -kierroksella, jossa laskeudutaan 22 metriä alempana sijaitsevalle Hurrikaani-tasanteelle. Putousten alueella voi myös vaeltaa ja tutustua esimerkiksi maan ensimmäisen vesivoimalaitoksen historiaan. Vaelluksesta kiinnostuneiden täytyy varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin sekä reittien vaihtelevuuteen; osa reiteistä on helppokulkuisia ja lyhytkestoisia, vaativammat sisältävät jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä kunnon kiipeämistä.

Niagara Falls–Letchworth State Park

Letchworth State Park -puistoa kutsutaan idän Gran Canyoniksi – eikä syyttä. 58 neliökilometrin alueella levittäytyvä kansallispuisto kätkee alueelleen kolme suurta vesiputousta, vehreitä metsiä ja yli 105 kilometrin verran kävely- ja vaelluspolkuja.

Letchworth State Park -puistosta voi nauttia myös ratsain tai pyöräillen ja puistossa voi laskea koskia sekä meloa. Mikäli vierailet puistossa talvella, voit nauttia moottorikelkkailun huumasta ja murtomaahiihdosta. Puiston historia ja luonto avautuvat Humphreyn luontokeskuksessa ja William Pryor Letchworth -museossa.

Letchworth State Park–Corning

Corningin pikkukaupunki, noin tunnin ajomatkan päässä Letchworth State Park -puistosta on erityisen tunnettu lasistaan. Corningia kutsutaan Amerikan kristallikaupungiksi, ja kaupungin lasihistorian juuret ulottuvat Edisonin hehkulamppuihin ja jatkuvat lasiteknologiaan kuten valokuituun. The Corning Museum of Glass -museo onkin maailman suurin lasimuseo, jossa voi oppia lasihistoriasta ja artesaanilasista.

Piipahda Corningin historiallisella kauppa-aukiolla ja tutki yli sadan erilaisen pikkuputiikin, gallerian ja taidestudion tarjontaa. Kiertelyn jälkeen on oiva hetki istahtaa nauttimaan paikallista pienpanimo-olutta sekä herkuttelemaan paikallisten keittiöiden antimilla.

Corning–Watkins Glen

Viimeinen kohde New Yorkin road-tripillä on Corningin kupeessa sijaitseva Watkins Glenin pikkukaupunki. Watkins Glen on tunnettu Watkins Glen State Park -kansallispuistosta ja sen kuvankauniista vaellusreiteistä, Finger Lakes -alueen lukuisista vesiputouksista, NASCAR-autokilparadasta ja monipuolisesta viinialueestaan. Seneca-järven viinialue on yksi maailman tunnetuimpia viileän ilmaston viinialueita. Järveä ympäröivät yli 60 viinitilaa, jotka tarjoavat niin kuivia ja makeita viinejä kuin kuplivaa ja alueen erikoisuutta, ice wine -viiniä, eli jääviiniä.

Watkins Glenin alueella voi myös piipahtaa maatiloilla ja nauttia maatilamajoituksista ja tilojen herkuista, perehtyä pienpanimo-oluisiin sekä harrastaa vesilajeja, kuten kalastusta, melontaa ja veneilyä. Pikkukaupunkia ympäröivät useat järvet kutsuvat myös järviristeilyille – tarjolla on niin lounas-, illallis- kuin auringonlaskuristeilyjä ja purjehduksia.