Rovaniemi, Suomen pohjoisin kaupunki

Page author

kirjoittanut Hertz - 13 lokakuu 2021

Suomen pohjoisin kaupunki ja pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki Rovaniemi sijaitsee paikalla, jossa Kemijoki ja Ounasjoki yhtyvät. Napapiirin liepeillä lepäävä Rovaniemi eli Rollo tarjoaa monenlaisia kokemuksia, erityisesti luonnon ja joulun ystäville. Rovaniemen nähtävyydet ovat sellaisia, että niitä tullaan katsomaan ympäri maailmaa.

Jätkänkynttilä

Rovaniemen mahdollisesti tunnetuin maamerkki on 320 metriä pitkä Jätkänkynttilä, joka on Suomen ensimmäinen tieliikenteen vinoköysisilta. Jätkänkynttilä vihittiin käyttöön reilut 30 vuotta sitten, sillan suunnitteli oululainen suunnittelutoimisto SuunnitteluKortes.

Jätkänkynttiläsillan pilareiden yläpäät muistuttavat vinoon sahattuja jätkänkynttilöitä sähköisine tulineen, jotka loistavat noin 35 metrin korkeudessa punertavina. Silta ylittää Kemijoen, ja liekkiä muistuttavat valot luovat upean valon erityisesti pimeänä kaamosaikana.

Arktikum

Arktinen tiedekeskus ja museo Arktikum järjestää elämyksellisiä näyttelyitä ja tapahtumia. Lapin Yliopiston Arktisen keskuksen ja Lapin maakuntamuseon toteuttama Arktikum valottaa pohjoista luontoa, Lapin eri kulttuureja ja sen historiaa.

Pysyvät näyttelyt Suomi Jäämeren rannalla, Muuttuva Arktis, Pohjoisen Keinot ja Polar Opposites kertovat muun muassa Petsamon historiasta ja elämästä sekä haasteista arktisella alueella. Vaihtuvissa näyttelyissä voi tällä hetkellä kokea muun muassa Piniartoq – Metsästäjän, joka on valokuvanäyttely inuiittien perinteisestä metsästyskulttuurista, jääkarhuista ja ilmastonmuutoksesta ja Karismaattisen megafaunan, joka kuvaa lintuja ja nisäkkäitä Lapin maakuntamuseon kokoelmista. Arktikumissa järjestetään Arktiset markkinat joulukuussa; markkinoilla voi ihastella paikallisia käsitöitä, ruokatuotteita ja taidetta.

Ounasvaara

Aivan Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitsee Ounasvaara, joka on kaupungin ympärivuotinen urheilukeidas. Ounasvaarassa on merkittyjä ja huollettuja reittejä, hiihtolatuja, näköalapaikkoja ja laavuja. Ounasvaaran hiihtokeskus on talviaikaan mainio laskettelu- ja hiihtokohde, ja vaaralla voi myös lumikenkäillä, maastopyöräillä ja vaeltaa.

Ounasvaaralta löytyy Seikkailupuisto Huima, jossa on kymmenen erilaista rataa eri korkeuksin, ja kaikki radat on rakennettu ekologisin menetelmin. Ounasvaaralle kätkeytyy myös jotain ainutlaatuista: Santa Claus Golf tarjoaa golfia upeissa vaaramaisemissa myös lumella ja jäällä – talvella viheriö vaihtuu valkioksi, golfpallot valkoisesta oranssiksi ja kärryt korvataan pulkilla. 

Pohjoinen napapiiri

Pohjoinen napapiiri on maapallon leveyspiiri, joka kulkee 66°33′45.9″ päiväntasaajasta pohjoiseen. Arktinen alue alkaa pohjoiselta napapiiriltä. Moni ylittää napapiirin Joulupukin Pajakylässä, mutta monet talvisafarit ja aktiviteetit kulkevat napapiirin poikki, joten napapiirin voi ylittää muun muassa moottorikelkalla, pororeessä taikka koiravaljakolla, taikka yksinkertaisesti vaeltamalla. Paikalliset sanovat, että napapiirin ylittämällä siirtyy tonttujen ja porojen taika-aikaan.

Joulupukin Pajakylä

Rovaniemellä napapiiri kulkee kahdeksan kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsevan Joulupukin Pajakylän halki. Joulupukin Pajakylästä löydät matkamuistoja, Joulupukin pääpostikonttorin, ohjelmapalveluja, kahviloita ja ravintoloita. Joulupukin Pajakylä on yksi tunnetuimmista Rovaniemen nähtävyyksistä. Joulupukki ottaa vieraita vastaan omassa kammarissaan vuoden jokaisena päivänä ja vetää etenkin lapsiperheitä puoleensa ympäri maailmaa.

Joulupukin Pajakylässä voi seikkailla viehättäviä kyläteitä pitkin. Kaiken keskellä komeilee Pajakylän putiikkien reunustama keskusaukio, jossa voi ylittää napapiirin rajan. Santaparkissa, joulupukin kotiluolassa, napapiirin voi myös alittaa astumalla kotiluolaan 50 metriä maan pinnan alapuolella.

Auttiköngäs

Muutaman tunnin matkan päässä Rovaniemeltä, taigametsän keskellä levittäytyy yksi Suomen upeimmista putouksista, Auttiköngäs. Auttiköngäs on loistava retkikohde ympäri vuoden; alueella kiertävä luontopolku johdattaa yli vellovan putouksen ja metsämaisemien kautta korkealle näkötorniin, josta voi ihailla upeaa ikimetsämaisemaa.

Syksyllä metsässä hehkuvat ruskan värit, ja talven tullen Auttikönkäällä voi lumikenkäillä. Auttijoen rannalla sijaitsee laavu, jonne voi pysähtyä nauttimaan eväitä ja paistamaan makkaraa.