Saunominen Suomen parhaissa yleisissä saunoissa

Page author

kirjoittanut Hertz - 17 syyskuu 2021

Suomessa, saunan synnyinmaassa, löytyy lukuisia yleisiä saunoja eri puolilta maata. Vaihtoehtoja on perinteisistä savusaunoista saunalauttoihin, ja suurimmassa osassa on mahdollista pulahtaa virkistäytymään mereen tai järveen. Listasimme suosituimpia saunoja, jotka ovat ehdottomasti vierailun – ja saunomisen – arvoisia.

Löyly

Helsingin Eiran upeissa maisemissa sijaitsee yksi Suomen tunnetuimmista ja kansainvälistä mainettakin niittäneistä saunoista. Löyly on lunastanut paikkansa paitsi pidettynä julkisena saunana, myös kokoontumispaikkana – Löylystä löytyy baari ja a lá carte -ravintola, suuri merellinen terassi sekä kattoterassi, joissa järjestetään musiikkikeikkoja kesäkaudella. Löylyssä voi saunoa sekä savusaunassa että perinteisessä puusanassa, molempiin mahtuu samanaikaisesti noin 20 henkeä. Miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkut, mutta saunat ja oleskelutilat on jaettu, joten uima-asut ovat saunassa pakolliset. Terassilla voi vilvoitella löylyjen lomassa, ja mereen pääsee pulahtamaan ympäri vuoden.

Sompasauna

Helsingin Hermanninrannan Sompasauna toimii talkooperiaatteella, ja Sompasaunalla on oma aktiivinen kävijäkuntansa. Sompasauna on simppeli; paikalle saavutaan nauttimaan saunomisesta ja hyvästä seurasta, eikä saunalla ole pukuhuonetta, suihkuja taikka muita sisätiloja. Alueella ei ole anniskelua taikka myyntiä, ja saunojia kehotetaan tuomaan makeaa vettä löylyvedeksi sekä omat pyyhkeet ja muut saunomisvälineet. Saunominen Sompasaunalla on ilmaista, mutta toimintaa pyörittää yhdistys, joka suosittelee aktiiveja liittymään jäseneksi. Sauna sijaitsee meren rannalla, joten peseminen ja virkistäytyminen hoituu pulahduksella.

Rauhanniemen kansankylpylä

Rauhanniemen kansankylpylässä Tampereella lämpiää kaksi saunaa vuoden jokaisena päivänä. Suuremmassa, noin 50 hengen saunassa saa kipakammat löylyt, ja pienemmässä, noin 30 hengen saunassa, saa lempeämmän lämmön. Molemmat saunat ovat yhteissaunoja, miehille ja naisille on omat suihku- ja pukeutumistilansa. Rauhanniemessä avautuu uimaranta, ja talvella on mahdollisuus avantouintiin lämmitettyä mattoa pitkin. Rauhanniemessä on myös kahvila, joka on avoinna huhtikuusta alkaen heinäkuun loppuun.

Kaupinojan sauna

Tampereen Kaupinojalla on lämmennyt julkinen sauna vuodesta 1977 alkaen. Saunan omistaa Tampereen kaupunki, mutta vapaaehtoiset huolehtivat saunasta talkoovoimin. Saunalla on paikalla lämmittäjä, joka ottaa vastaan saunamaksun, myy juomia ja makkaraa grillattavaksi. Kaupinojan suuri sauna on yhteinen sekä miehille että naisille, mutta molemmille saunojaryhmille on omat pesu- ja pukuhuoneet. Kaupinoja on erittäin suosittu avantouintikohde; saunalla on vilkkainta juurikin talvikuukausina.

Kuusijärven saunat

Vantaan Kuusijärven siimeksessä sijaitsevat Kuusijärven saunat. Kuusijärveltä löytyvät sekä sähkö- että savusaunat; miehillä ja naisilla on molemmilla käytössään kaksi sähkösaunaa. Savusaunat ovat unisex-saunoja, joten uima-asu on niissä tarpeellinen. Savusaunoja on Kuusijärvellä kolme kappaletta, ja etenkin pienemmissä savusaunoissa saunan lämpötila nousee toisinaan hyvin korkeaksi. Suurin savusaunoista tarjoaa astetta miedommat löylyt. Kuusijärvi on Vantaan suurin luonnonjärvi, ja saunoista voi pulahtaa uimaan taikka talvisin avantoon. Paikalla sijaitseva kahvila–ravintola Cafe Kuusijärvi tarjoaa lounasta, grilliherkkuja ja salaatteja ympäri vuoden.

Kotiharjun sauna

Helsingin Kallion Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna, jossa on saunottu 1920-luvulta saakka. Kotiharjulla on uskollinen kanta-asiakaskuntansa, ja sinne suuntaavat usein myös turistit kokemaan pehmeät löylyt. Paikan päältä voi vuokrata tarvittaessa pyyhkeen ja saunavihdan sekä ostaa virvokkeita, ja Kotiharjussa voi nauttia myös puhdistautumisesta pesijän käsittelyssä.

Koivurannan saunalautta

Oulujoella Kasarmintien kupeessa on mahdollista kokea erilainen saunaelämys Koivurannan saunalautan hirsisaunassa. Koivurannan saunalautalle voi varata yleisen saunavuoron; paikka varataan verkossa varausjärjestelmästä, ja saunomisaikaa on puolitoista tuntia. Saunalautan yleisvuoro on unisex-vuoro, joten saunassa on käytettävä uima-asua. Puusaunan löylyistä voi pulahtaa uimaan Oulujokeen, ja talvella paikalla on avanto. Saunomisen lisäksi saunalautalla voi myös rentoutua ulkoporeammeen lämpimissä poreissa, mikä on miellyttävä kokemus erityisesti syksyn pimetessä.