Seikkaile San Franciscossa

Page author

kirjoittanut Hertz - 08 kesäkuu 2022

San Franciscon nähtävyydet Golden Gate -silta, Alcatraz sekä viehättävä arkkitehtuuri kaupungin kukkuloilla ja rento ilmapiiri vetävät matkailijoita Pohjois-Kalifornian kiinnostavimpaan kaupunkiin.

Alcatraz

Lukuisten kirjojen ja elokuvien tapahtumapaikka, Alcatrazin vankilasaari sijaitsee San Franciscon lahdella, noin kahden kilometrin päässä mantereelta. 1800-luvun puolivälissä Alcatrazin saarella sijaitsi Kalifornian osavaltion ensimmäinen majakka. Vuodesta 1861 alkaen saarella on ollut sekä Yhdysvaltain armeijan että siviilien vankiloita.

Vuosien 1934 ja 1963 välillä Alcatraz toimi liittovaltion vankilana eräille vaarallisimmista siviilivangeista. Vankilasaaren kuuluisia asukkaita olivat muun muassa Al Capone, George "konepistooli" Kelly ja Robert Stroud, "Alcatrazin lintumies", joka oli vuoden 1962 samannimisen elokuvan aihe.

Vuonna 1972 Alcatrazista tuli osa Golden Gaten kansallista virkistysaluetta. Vaikka saaren rakenteita ei ole juuri korjattu, ja ne ovat monin paikoin kärsineet rappeutumisesta ja sään aiheuttamista vaikutuksista, on Alcatraz yksi San Franciscon suosituimpia nähtävyyksiä. Liput kannattaa varata etukäteen, ja ne sisältävät lauttamatkan, tarvittavat lupamaksut ja audiokierroksen selleissä.

Chinatown

San Franciscon China Town on suurin Aasian ulkopuolella sijaitseva China Town – ja vanhin China Town Pohjois-Amerikassa. China Townin lukuisat kadut ja kujat, ravintolat, kojut sekä kaupat ja historialliset rakennukset kutsuvat tutkimaan kiehtovaa aluetta. Mielenkiintoisimpiin kuuluvat Bank of Canton, Bank of America ja Sing Chong Building.

Vuonna 1891 China Towniin asennettiin ensimmäinen julkinen ja maksullinen puhelinasema. Bank of Canton -rakennus olikin Kiinan puhelinkeskus. Vuonna 1894 perustettiin pieni puhelinvaihde palvelemaan tilaajia. Vaikka puhelinkeskuksen toimistot tuhoutuivat vuoden 1906 maanjäristyksessä, ne rakennettiin uudelleen. Keskus suljettiin lopulta vuonna 1949, kun tekniikka muuttui vaihteisto-operaattorijärjestelmästä kiertopuhelimiin. Bank of Canton osti ja kunnosti rakennuksen vuonna 1960. Pagodeistaan tunnettu Sing Chong Building on puolestaan yksi ensimmäisiä rakennuksia, jotka kunnostettiin vuoden 1906 maanjäristyksen jälkeen.

Golden Gate -silta

Golden Gate -siltaa kuvataan yhdeksi maailman kauneimmista silloista. Golden Gate on uniikki valtavien, korkeuksiin kurkottavien tornien, suurten tornien välillä lepäävien kaapeleiden ja upean oranssi värinsä vuoksi. Sillan väriksi valikoitui 1930-luvun rakennusvaiheessa oranssi, koska se sulautui hyvin yhteen sillan taustalla seisovien kukkuloiden kanssa ja loi upean kontrastin San Franciscon lahden vedensineen.

Golden Gate silta tunnetaan sen art deco -tyylistä, jota kuvaavat jalankulkijoiden vaatimattomat kaiderakenteet, kapeat ja vinot valopylväät sekä suorakaiteen muotoiset, ylöspäin kapenevat tornit, jotka korostavat sillan korkeutta. Silta on San Franciscon tunnetuin nähtävyys, ja sillä vierailee jopa 10 miljoonaa turistia joka vuosi. Kuululla sillalla on mahdollista vierailla niin jalan, polkupyörällä kuin autolla, ja paikalla on mahdollista osallistua ilmaiseen siltakierrokseen.

Painted Ladies

Alamo Square -puiston itäpuolelle kätkeytyy yksi San Franciscon ikonisimmista ja kuvatuimmista nähtävyyksistä. Pastellivärisiä, rinta rinnan Steiner Streetin loivalla rinteellä seisovia koteja kutsutaan nimellä Painted Ladies. Viktoriaaniset kodit tunnetaan kauneudestaan myös "postikorttiriveinä". Painted Ladies -talot ovat häivähdys vanhaa San Franciscoa – ja niiden taustalla hohtaa uuden San Franciscon keskustan siluetti.

Alamo Square -puistoa ympäröivät kauniit kodit, joista Painted Ladies ovat suurimmat katseenvangitsijat. Useita Kuningatar Annen tyyliin rakennettuja koteja yhdistävät ​​arkkitehtoniset piirteet, kuten parvekkeet, kuistit ja huomattava korkeus. Auringon laskiessa kultainen hehku levittäytyy Painted Ladiesin ylle, ja paikka onkin mitä parhain auringonnoususta tai -laskusta nauttimiseen.

Piilaakso

Silicon Valley eli Piilaakso on San Franciscon eteläisellä rannikkoalueella sijaitseva globaalin huipputeknologian ja innovaatioiden keskus. Piilaakso tuli tunnetuksi useista puolijohdeteollisuuden, eli piisirujen, kehittäjien ja valmistajien yrityksistä. Nykyisin Piilaaksossa pitävät päämajaansa sadat start up- yritykset ja 30 huipputeknologiayritystä, jotka on listattu Fortune 1000 -listalle. Alueen suurin kaupunki on San José, ja Piilaakson kaupungeissa järjestetään vuosittain lukuisia elokuva-, musiikki- ja viinifestivaaleja, sarjakuva- ja sci-fi-tapahtumia sekä IT-konferensseja.