Suomen korkeimmat rakennukset näkyvät kauas

Page author

kirjoittanut Hertz - 31 October 2023

Suomen korkeimmat rakennukset tarjoavat huikeita näkymiä ja erilaisia elämyksiä. Suomessa kohoaa kohti korkeuksia useita erilaisia rakennuksia kerrostaloista kirkkoihin ja näkötorneihin. Tutustu Suomen korkeimpaan rakennukseen Näsinneulaan ja muihin kiinnostaviin kohteisiin.

Näsinneula

Tampereella, Näsijärven rannalla kohoaa Suomen korkein rakennus Näsinneula. Sen korkeus on 134,5 metriä, ja teräsantennin kanssa Näsinneula kurkottaa jopa 168 metriin. Torni avattiin yleisölle vuonna 1971, ja sen esikuvina toimivat vuonna 1963 valmistunut Puijon torni ja vuonna 1962 Seattlen maailmannäyttelyyn valmistunut Space Needle.

Näsinneula on osa Särkänniemen huvipuistoa ja yksi Tampereen tunnetuimmista symboleista. Tornin näköalatasanne sijaitsee 120 metrissä, ja sieltä avautuvat upeat järvien, metsien ja keskustan rytmittämät maisemat – ja mikäli sää on suotuisa, voi Näsinneulan näköalatasanteelta nähdä naapurikuntiin jopa 20 kilometrin päähän. Näsinneulaan johtaa yli 700 porrasta, mutta nykyisin yleisölle ovat käytössä elämyshissit, jotka vievät vierailijan huipulle 6 metrin sekuntivauhdilla.

Näköalatasanteelta löytyy aperitiiveja ja delilautasia tarjoava Neula Sky Cafe, ja mikäli ruokailu kaupungin yllä kiehtoo, kannattaa suunnata näköalatasanteen yläkertaan, jossa sijaitsee Ravintola Näsinneula. Näsinneulan ravintola ammentaa paikallisista raaka-aineista, ja syksyn menuissa maistuvatkin suomalaiset sienet ja riista. Menujen lisäksi tarjolla on annoksia à la carte -listalta ja arkisin lounas, joka tarjoillaan kolmen ruokalajin menuina.

Clarion Helsinki

Vuonna 2016 Helsingin Jätkäsaareen avattiin hotelli, josta on muutamassa vuodessa tullut merkittävä osa kaupunkimaisemaa. Clarion Hotel Helsinki on 16-kerroksinen ja 78 metriä korkea tornitalo, jossa on 425 hotellihuonetta ja 15 kokous- ja tapahtumatilaa. Clarionin ylimmässä kerroksessa avautuu Helsingin korkein cocktail-baari, jossa voit nauttia viinilasillisesta tai kiehtovista cocktaileista ja ihailla ympärillä levittäytyvää kaupunki- ja merimaisemaa. Sky Bar on avoinna kaikille, ja näköalahissi kuljettaa vierailijan ylös saakka.

Mikäli rentoutuminen kattojen yllä kiinnostaa, sijaitsee ylimmässä kerroksessa myös rooftop-uima-allas, josta avautuvat näkymät kolmeen ilmansuuntaan. Uima-altaan kupeessa on lounge-alue rentoutumista varten, ja sen vieressä lämpiää sauna. Paikka on täydellinen urbaaneista maisemista nautiskeluun!

Majakka

Kalasataman Redissä korkeuksiin kurkottaa Suomen korkein asuinrakennus, Majakka. Majakka on 134 metriä korkea, ja pitää sisällään 282 kotia, joita asuttaa noin 500 asukasta. Majakka valmistui vuonna 2019, ja tornitalossa sijaitsevat Suomen nopeimmat asuinkäyttöön tarkoitetut hissit.

Majakka on ensimmäinen Redi-kokonaisuuden kahdeksasta suunnitellusta tornitalosta, ja se on Pohjoismaiden korkein tornitalo Karlatornetin ja Torning Torson jälkeen. Majakka on lisäksi Suomen ensimmäinen yli 100 metriä korkea asuinrakennus – tämä on yksi pilvenpiirtäjän määritelmistä. Majakasta on kulkuyhteys kauppakeskus Rediin ja Kalasataman metroon, ja tornitalon asukkaat voivat nauttia omasta aulapalvelusta, pesulasta, kuntosalista pyörähuoltotilasta sekä kattoterassilla sijaitsevasta saunasta, jonka kruunaa korkeuksien ulkopalju ja kesäkeittiö.

Hotelli Torni Tampere

Tampereella, Museoviraston suojelemien veturitallien yllä kohoaa Hotelli Torni Tampere. Vanhat veturitallit ovat osa hotellia, ja niiden yläpuolelle rakennettiin uusi, moderni rakennus, joka kurkottaa 88,5 metriin.

Torni Tampere on Suomen korkein hotelli kattaen 25 maanpäällistä kerrosta. Hotellissa on 305 huonetta, ja se kuuluu Sokos Hotel -ryhmään. Hotelli Torni avattiin loppuvuodesta 2014. Arkkitehti Sampo Valjun suunnitteleman Hotelli Tornin julkisivu on mustaksi värjättyä betonia sekä terästä, ja rakennusta pidetään yhtenä kaupungin merkittävimmistä kautta historian. Hotellin 25. kerroksessa sijaitsee Moro Sky Bar, jonka kattoterassilta avautuvat upeat näkymät yli Tampereen.

Mikael Agricolan kirkko

Helsingin Punavuoressa kohoaa yksi kaupungin näyttävimmistä maamerkeistä, Mikael Agricolan kirkko. Se on yksi Suomen käytetyimmistä kirkoista, ja tunnetaan erityisesti Tuomasmessun kotipaikkana sekä Agricola-liikkeen kokeilevasta seurakuntatyöstä.

Sepänkadun ja Tehtaankadun välisessä puistossa sijaitsevan kirkon suunnitteli Lars Sonck, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1935. Kirkon korkeus on aiheuttanut historiassa haasteensa; sen 103 metriin kipuavaa ja kauas merelle näkyvää tornia pidettiin sodan aikana riskinä. Kirkontornin jatkona kohoava 30-metrinen piikkimäinen yläosa laskettiinkin tornin sisään, jotta se ei olisi näkynyt vihollislentäjille suunnistuspisteenä.

Stadionin torni

Olympiastadionin torni, eli Stadikan torni on yksi pääkaupungin tunnetuimmista rakennuksista ja vierailukohteista. Stadionin 72-metrinen torni on loistava paikka ihailla Helsingin kaupunkia, ja torni on avoinna iltaan saakka sekä viikonloppuisin. Torniin noustaan hisseillä, ja sen huippu on ulkotilaa.

Olympiastadionin suunnittelivat arkkitehdit Toivo Jäntti ja Yrjö Lindegren, jotka asettivat Stadikan tornin stadionin pääsisäänkäyntiä ”vartioimaan”. Stadionin torniin oli tarkoitus sytyttää olympiatuli vuonna 1940, mutta kisojen järjestelytoimikunta päätti, että Helsinki luopuisi olympiadin XII kisaisännyydestä, koska silloisen maailmantilanteen vuoksi edellytyksiä kisoille ei ollut.

Stadionin torni toimi toisen maailmansodan vuosina Helsingin Ilmasuojelukeskuksen tähystysasemana. Torni avautui uudelleen yleisölle toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945. Stadionin tornin merkittävin päivä oli 19.7.1952, kun suurjuoksija Johannes Kolehmainen sytytti olympiatulen tornin huipulle, ja tuli sammutettiin 3.8.1952. Vierailijoita riitti olympialaisten jälkeen; miljoonas kävijä vieraili tornissa jo vuonna 1953. Tämän jälkeen torni on ollut mukana monessa, ja se on muun muassa mahdollistanut Suomen ensimmäiset televisiolähetykset.

Cirrus

Cirrus, eli Vuosaaren tornitalo, sijaitsee Helsingin Vuosaaressa ja on yksi Suomen korkeimpia tornitaloja. Cirrus-tornitalossa on 27 maanpäällistä kerrosta, ja rakennus on 87,5 metriä korkea. Cirruksen ensimmäisessä kerroksessa on liiketiloja, kerrokset 2–25 ovat asuinkäytössä. 26. kerroksessa avautuvat saunatilat, kokoontumishuoneisto ja näköalaterassi.

Vuosaaren uuden keskustan sydämessä sijaitsevassa Cirruksessa on 140 asuntoa, ja tornitalon suunnitteli tanskalainen Lars Frank Nielsen. Cirrus valmistui vuonna 2006, ja tornitalon huoneistojen koot kasvavat ylöspäin mentäessä. Kuten arvata saattaa, arvokkaimmat asunnot sijaitsevat ylimmissä kerroksissa, joista avautuvat näköalat ovat huikeat.